Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

2019 рік буде визначальним у сфері охорони здоров’я

Вже у липні цього року на Прикарпатті запрацює програма «Безкоштовна діагностика», на основі якої пацієнти отримуватимуть безоплатно 54 медичні послуги. Її буде втілено у рамках реформування вторинного рівня системи охорони здоров’я. Про це в ефірі ТРК «3-студія» сказала радник з муніципальних послуг ІФ ЦРМС Марія Баран.
Як пояснила експерт, ці послуги будуть надаватися безкоштовно тільки тим пацієнтам, котрі матимуть направлення від лікарів первинної ланки.

Говорячи про реформування вторинного рівня, Марія Баран розповіла й про реалізацію інших проектів. Зокрема, мова йшла про проект «Електронний рецепт», за яким діятиме програма «Доступні ліки». Також у цьому році буде здійснено реформування і екстреної медичної допомоги та покращено якість надання стаціонарної допомоги. Загалом, за словами Марії Баран, 2019 рік буде визначальним у сфері охорони здоров’я. «Можливості тепер відкриватимуться і для закладів вторинного рівня», – наголосила вона.

Зі свого боку, виконавчий директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей повідомив, що сьогодні вже є декілька ОТГ, які мають намір надавати медичні послуги вторинного рівня у себе в громадах. «Для цього їм необхідна ліцензія, відповідне технічне оснащення, медичний персонал, а також достатнє фінансування», – підкреслив він.

Як наголосила Марія Баран, системні перетворення первинного рівня продовжаться і цьому році. «Продовжиться побудова амбулаторій, робота зі створення колективних договорів, оптимізації окремих закладів», – резюмувала вона.

Відповідаючи на питання про результати реформування «первинки» у 2018 році, Марія Баран зазначила: «У минулому році 60% жителів області підписали декларації та обрали свого сімейного лікаря. Цей показник перевершив наші очікування. Цьогоріч працюватимемо над тим, щоб цей показник був максимальним. Частина ОТГ підписали угоду з Національною службою охорони здоров’я України. В результаті у громадах збільшилось фінансування. Це дало змогу покращити матеріально-технічну базу у комунальних некомерційних підприємствах, які надають послуги первинної медичної допомоги, підняти заробітну плату персоналу і, своєю чергою, покращити якість надання медичних послуг».

Радник з муніципальних послуг ІФ ЦРМС також повідомила про те, що нині проходить третя хвиля підписання договорів з Національною службою охорони здоров’я.

«Станом на сьогодні всі ОТГ отримали ліцензію та подали заяви на підписання договору. Сподіватимемось, що з понеділка (21 січня, – ред.) всі наші тергромади підпишуть договір. Це означатиме, що за січень ОТГ отримають кошти від НСОУ на основі капітації, – сказала вона, – Капітаційна ставка – це сума в рази більша, а ніж та, що вони (громади, – ред.) отримували на основі медичної субвенції», – підсумувала експерт.

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *