Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Нітрати у ранніх овочах та фруктах

З настанням весни  з’являється все більше ранньої овочевої продукції. Проте, перша парникова зелень і овочі можуть призвести до важких отруєнь через перенасичення організму пестицидами та нітратами, що містяться у певних кількостях в овочах, фруктах, вирощених у «прискореному  режимі».

Нітрати – особливо небезпечні серед речовин, що забруднюють продукти харчування. Невелику кількість нітратів і ще меншу кількість нітритів організм людини може вивести протягом короткого часу, але перенасичення ними призводить до важких форм отруєнь. Нітрати в перевищених кількостях, потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової й травної систем, а їхнє надмірне вживання може навіть спричинити рак шлунку. Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих правил з вибору і приготування продукції. Залежно від режимів і видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті.

Ранні овочі та фрукти наполегливо рекомендується піддавати певній обробці перед споживанням, бо так можна позбутися 10-50% шкідливих речовин. Зокрема:

– перед споживанням добре мийте овочі та фрукти, адже більшість шкідливих речовин містяться на шкірці і в шкірці плоду;

– очищуйте шкірку овочів, бо в цей час року вона є швидше джерелом нітратів, ніж вітамінів. Це особливо стосується огірків, картоплі, кабачків, редису, яблук;

– нітрати в більшій кількості є біля основи плодів, в стеблах і черешках. Вживайте в їжу тільки листя петрушки, вирізайте качан і стебла-прожилки у капусті, листовому салаті, відрізуйте основу у овочів приблизно на один сантиметр;

– перенасичені добривами моркву і буряк легко впізнати за блідувато-білою серцевиною, а огірки – за жовтуватими зрізами;

– вимочуйте плоди у кип’яченій воді, можна з додаванням морської солі або лимонного соку. Декількох разів тривалістю у 15-30 хвилин буде достатньо. Ефект посилиться, якщо замочувати розрізані на кілька частин овочі або фрукти. Добре обсушуйте плоди, тоді всі вітаміни зберігаються;

– піддавайте овочі термічній обробці, так шкідливі речовини знищуються;

– приготовані зі свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику;

–нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним або гранатовим соком, на їх основі можна готувати заправки для салатів або додавати їх у воду для замочування овочів та фруктів.

 Дотримуючись цих порад ви збережете своє здоров’я. Пам’ятайте, овочі та фрукти є невід’ємною частина здорового харчування. Боятися нітратів, а тому знижувати їхню кількість у раціоні –  не вихід, для цього потрібно використовувати правильний підхід у виборі продуктів.

Спеціалістами Надвірнянського відділу проводяться лабораторні дослідження якості питної води криниць, в тому числі і на вміст нітратів. Щороку за результатами лабораторних досліджень у криничній воді громадян, які мають дітей віком до 3років, виявляється значне перевищення норми вмісту нітратів. В таких випадках громадянам  надаються протоколи лабораторних досліджень та рекомендації по облаштуванню та дезінфекції криниць. Для проведення лабораторних досліджень овочів та води питної на вміст нітратів, можна звертатися за адресою м.Надвірна майдан Шевченка,19 – Надвірнянський районний відділ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ України.

Фельдшер-лаборант

сан-гігігієнічної лабораторії                          І.М.Шпинта

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *