ОБЕРЕЖНО: ГРИП ПТИЦІ!!!

Грип птиці, який також називають чумою птиці, представляє собою гостре вірусне захворювання, яке характеризується ураженням органів травної і дихальної системи та високою смертністю. Грип птиці охоплює велику частину поголів’я у неблагополучному господарстві та на великій території навколо.
Протягом останнього часу грип птиці зареєстровано в Польщі, Словацькій Республіці, Угорщині та Румунії, які є сусідами України, а також і в самій Україні на підприємстві «Хутір» у Немирівському районі Вінницької області.Збудником грипу є РНК-місний вірус. Існує можливість переадаптаціїштамів вірусу грипу людини до птиці та інших видів тварин і навпаки.
За природного інфікування вірус грипу можна виділити від усієї домашньої та деяких видів дикої птиці, які є резервуаром збудника в природі. Грип птиці швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і проникає до чутливого організму перш за все через слизові оболонки клоаки та кон’юктивіти. Існує також аліментарний шлях передачі збудника. Таким чином, джерелом інфекції є хвора птиця, а сам вірус може швидко поширюватися через забруднений корм, воду та підстилку. Найбільш небезпечним джерелом збудника вважають перехворілу птицю, яка зберігає вірусоносійство протягом не менше двох місяців.
Одним із факторів розповсюдження хвороби може бути перевезення хворої або підозрілої птиці, особливо іще до появи перших симптомів захворювання. Вірус також може поширюватися через товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриману від клінічно хворої або інфікованої птиці. Певну роль у поширенні грипу здатні відігравати і дикі птахи, переносячи збудника на великі відстані.
Вся птиця у вогнищі інфекції, а також у загрозливій зоні підлягає знищенню.

Клінічні ознаки
Захворюваність птиці на грип у господарстві може охоплювати від 80 до 100 % поголів’я і мати різний перебіг.
Так, інкубаційний період триває від 20 годин до кількох діб, далі температура підвищується до 43–44°С, птиця стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення та дихання, гребінь та сережки набувають синюшного забарвлення і вже протягом перших двох днів до 80–100% птиці гине.

Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено.
Вся птиця у вогнищі інфекції, а також у загрозливій зоні підлягає знищенню.

Власникам птиці, з метою запобігання заносу вірусу хвороби, необхідно дотримуватись наступних заходів профілактики:
• купівлю птиці здійснювати в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
• інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці і надавати доступ для проведення клінічного огляду та необхідних профілактичних щеплень та обробок;
• утримувати різні види птиці окремо;
• виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, в тому числі синантропною (голуб, горобець, сорока, ворона тощо);
• не допускати сторонніх осіб в місця утримання птиці;
• проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території, послід та підстилку спалювати або обеззаражуватибіотермічним методом;
• дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею.
Спеціалістами Надвірнянськогорайонного відділу Головного управління Держпродспоживслужби в м. Надвірна, вул..Федьковича 48, було проведено нараду-навчання з керівникамими птахівничих господарств, спеціалістами ветслужби господарств, начальниками зон вирощування та користувачами мисливських угідь з питань запобігання виникнення та поширення пташиного грипу.
Метою проведення робочої наради було надання інформації для підвищення рівня поінформованості щодо захворювання на пташиний грип з метою вжиття вичерпних і своєчасних заходів, спрямованих на запобігання інфікування та поширення збудника зазначеного захворювання.
В якостях роз’яснювальної роботи серед населення, спеціалістами ветеринарних установ району проведена і надалі проводиться робота по розповсюдженню листівок з питань запобігання та недопущення пташиного грипу в населених пунктах району.

За інформацією Надвірнянського районного відділу ГУ ДПСС в Івано-Франківській обл.

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *