Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Профілактика гострих кишкових інфекцій

З приходом теплої пори року відбувається значне зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) такі, як: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротовірусна і ентеровірусні інфекції. Дані захворювання  пов’язані із вживанням забруднених бактеріями, вірусами чи найпростішими продуктів харчування чи питної води.

Збудників кишкових інфекцій досить багато, але клінічно вони проявляють себе подібно. Захворювання зазвичай починається з погіршення самопочуття, підвищення температури тіла, з’являється нудота, рвота,  діарея, болі в животі, здуття.

Профілактика ГКІ:

  1. Дотримання правил особистої гігієни, включаючи регулярне миття рук – запорука значного скорочення захворюваності кишковими інфекціями. Руки необхідно мити перед їдою, перед приготуванням їжі, перед годуванням немовляти, після кожного відвідання туалету.
  2. Виконання санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки – розмноження збудників кишкових інфекцій
  3. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом; кип’ятіть обов’язково фляжне молоко
  4. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, поверхневі води тощо);
  5. Не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  6. Сирі продукти тваринного походження слід відразу покласти в холодильник і зберігати їх окремо.
  7. Яйця, перед тим, як поскладати в холодильник, слід ретельно вимити.
  8. Яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині) вживайте тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці.
  9. Розморожувати м’ясні продукти слід в холодильнику.
  10. М’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками.
  11. Страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити.
  12. Для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після вживання обдавати окропом.
  13. Дотримуватись на кухні чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи.
  14. Необхідно вести боротьбу з мухами.
  15. При відпочинку на природі з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування на природі та правилами дотримання особистої гігієни;
  16. Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
  17. Під час поїздок не споживайте швидкопсувні продукти (молочні, м’ясні, салати, заправлені сметаною або майонезом, кремові вироби).

При підготовці свят на більшу кількість людей, рекомендовано:

  1. Не залучати до приготування страв «випадкових осіб», а краще звернутись до кухарів з відповідною освітою, стажем роботи та медичним обстеженням;
  2. Не допускати до приготування страв та обслуговування осіб з проявами гострих кишкових інфекцій(пронос, блювання, підвищення температури тіла, слабкість, тощо), подряминами чи гнійничковими захворюваннями на руках;

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

     Пам’ятайте! Самолікування небезпечне для вашого здоров’я!

 

Лікар епідеміолог

ДУ «Івано-Франківський  ОЛЦ МОЗ України»

Надвірнянська міськрайонна філія                          Оксана Глуханюк

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *