Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Програма «Дітям Прикарпаття – якісне харчування» – найкраща практика, яка потребує запровадження по всій Україні

Івано-Франківська область стане флагманом запровадження програми якісного харчування дітей в освітніх закладах України. Таку пропозицію сьогодні під час селекторної наради із керівництвом обласних державних адміністрацій щодо запобігання харчовим отруєнням дітей у навчальних закладах висловив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Зазначимо, що участь у нараді взяв голова обласної державної адміністрації Денис Шмигаль.
За словами міністра охорони здоров’я України Зоряни Скалецької, впродовж трьох років у школах та дитячих садочках зареєстровано близько трьох тисяч випадків харчових отруєнь. Лише за цей рік отруїлося понад шість сотень дітей. Тож, на переконання міністра, місцевій владі необхідно вжити ряд невідкладних заходів, щоб запобігти харчовим отруєнням. Зокрема, запровадити контроль зі якістю продуктів, корисне для здоров’я харчування, забезпечити належну матеріально-технічну базу, організувати роботу із навчання та розвитку персоналу, який відповідає за харчування.

Під час онлайн-наради начальник головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Роман Гурський розповів присутнім про реалізацію на Прикарпатті регіональної цільової програми «Дітям Прикарпаття – якісне харчування», ініціатором якої виступило управління.

За словами управлінця, програма почала діяти у жовтні минулого року. Основною метою стало забезпечення повноцінного, якісного та калорійного харчування дітей в школах, дошкільних закладах, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини, зміцнення матеріально-технічної бази шкільних та дошкільних закладів харчування дітей, залучення до постачання продуктами харчування сільськогосподарських виробників та переробників області.

«Розробити дану програму нас спонукали численні звинувачення батьків та громадськості Прикарпаття на якість харчування у школах, розбалансоване здійснення контролю в освітніх закладах за харчуванням, нерозуміння вимог харчового законодавства та статистичні дані про те, що 80 відсотків випускників шкіл мають хронічні захворювання, – зазначив Роман Гурський. – У рамках програми розпочалися лабораторні дослідження, які визначили невідповідність норм показників безпеки. Зокрема, виявлено той факт, що 15 відсотків сировини чи готової продукції не відповідали вимогам нормативної документації. Що ж до молочної продукції, а саме масла, то дослідження виявили фальсифікат, у якому містилася значна частка рослинних жирів».

За час дії програми кількість встановлених невідповідностей харчових продуктів, які постачалися в освітні заклади, скоротилася від 15 до 4 відсотків. Також ініціатори програми планують до кінця року запровадити мікроструктурний аналіз готової продукції із м’ясної сировини, за допомогою якого визначатимуть складники ковбасних виробів.

На переконання Олексія Гончарука, дана програма заслуговує на визнання як однієї із найкращих практик, яка потребує запровадження по всій Україні. Тож, невдовзі Івано-Франківська область стане флагманом запровадження програми якісного харчування дітей в освітніх закладах України.

Нагадаємо, що нещодавно на одній із апаратних нарад під керівництвом Дениса Шмигаля обговорювалося питання щодо вимог харчування у школах. Очільник області наголосив, що якість харчування школярів повинна бути на особливому контролі відповідних служб.

«Забезпечення повноцінного, якісного та калорійного харчування для дітей у школах та дошкільних закладах, постачання безпечних та якісних продуктів харчування, відповідність санітарно-гігієнічним нормам є вкрай важливими факторами, які визначають здоров’я підростаючого покоління. Неприпустимо, щоб продукція недоброякісних виробників опинялася в раціоні школярів», – зауважив Денис Шмигаль.

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *