Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Раціональне харчування – як основа здорового життя!

Здоровий спосіб життя – це спосіб життя,  який сприяє збереженню, зміцненню й відновленню здоров’ю людини, а отже, й  населення країни в цілому.
З педагогічної точки зору найбільш легко  і стійко гігієнічні навички формуються у 

Здоровий спосіб життя – це спосіб життя,  який сприяє збереженню, зміцненню й відновленню здоров’ю людини, а отже, й  населення країни в цілому.
З педагогічної точки зору найбільш легко  і стійко гігієнічні навички формуються у 
дітей молодших вікових груп. У зв’язку з  цим необхідно починати загальне  гігієнічне виховання у дошкільних  закладах. Вибір людиною здорового способу  життя неможливий без відмови від  шкідливих звичок, до числа яких  відносяться: паління, вживання алкоголю,  наркотичних речовин. Як правило ці звички  формуються у підлітковому віці, тому  просвітню роботу необхідно починати  якомога раніше.  Здоровий спосіб життя 
включає також оптимальний режим праці та  відпочинку, раціональне харчування та 
руховий режим, фізична культура,  загартовування, дотримання особистої  гігієни тощо.
Раціональне харчування – це фізіологічно  повноцінне харчування, що забезпечує 
потреби організму людини в енергії та в  харчових речовинах з урахуванням віку, 
стат, характеру праці тощо.
Основні принципи раціонального  харчування:
1. Принцип кількісної повноцінності –  тобто енергетична цінність раціону 
повинна відповідати добовим  енерговитратам організму;
2. Принцип якісної відповідності –  харчовий раціон повинен містити усі 
нутрієнти, що необхідні для пластичних  цілей, регуляції фізіологічних функцій;
3. Принцип збалансованості – усі харчові  речовини ( білки, жири,вуглеводи,вітаміни 
та мінерали) повинні бути збалансовані,  зокрема співвідношення Б:Ж:В=1:1:4 ( 5). З них Б 
тваринні – 50-55% від загальної кількості,  Жрос – 30% від загальної кількості Ж.
4. Принцип оптимальності – дотримання  режиму харчування. Режим харчування – 
кратність прийомів їжі, тривалість  споживання, черговість страв і розподіл  енергетичної цінності. Так, при 3-х  кратному прийомі їжі – сніданок – 30%, обід  – 50%, вечеря – 20%.
5. Принцип адекватності – хімічний склад  їжі, її засвоюваність та перетравлення 
повинні відповідати особливостям  метаболічного процесу.
6. Принцип безпечності – їжа повинна бути  не шкідливою,щодо наявності в ній 
токсичних речовин,мікроорганізмів,  гельмінтів тощо.
7. Принцип задоволення – їжа повинна бути  смачною, з властивим їй ароматом і повинна 
споживатись в комфортних умовах.
В Україні проводяться регулярні масові  дослідження структури харчування 
різноманітних груп населення. Результати  досліджень показали широке 
розповсюдження дефіциту мікроелементів,  вітамінів у більшості населення. Так, 
дефіцит віт.С виявляється у 80-90%  обстежених, віт. Групи В – 40-80%. Наприклад: 
дефіцит фтору спричиняє карієс, заліза –  анемії тощо.
Найбільш поширеним є дефіцит йоду, що в  свою чергу веде до стійких порушень в 
організмі. Для профілактики аліментарно  спричинених захворювань необхідно 
надавати перевагу продуктам, збагаченим  залізом,йодом, мікроелементами та 
вітамінами. У випадку не можливості  забезпечення надходження необхідних 
речовин з продуктами варто після  консультації лікаря вживати додатково 
вітаміни та мікроелементи.

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *