Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Затверджено обов’язкові вимоги до меду

Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації повідомляє що, наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.06.2019 р. № 330, який зареєстровано в Мінюсті 04.07.2019 за № 725/33696, встановлено вимоги щодо термінології, маркування, етикетування меду, що дасть змогу забезпечити безперешкодне функціонування ринку та запобігати підприємницькій практиці, що вводить споживача в оману.
Зокрема, мед повинен відповідати таким основним характеристикам та критеріям складу:

складатися з вуглеводів, переважно із фруктози й глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти), пилкові зерна, що потрапляють у процесі переробки бджолами нектару (паді) на мед;

колір повинен бути від прозорого (безкольорового), білого, світло-жовтого до темно-коричневого;

кристалізація – від дрібно-до крупнозернистої;

аромат специфічний, приємний, слабкий, сильний, ніжний, без сторонніх запахів.

До меду, що маркується словом «мед», придатного для споживання людиною чи як інгредієнта в харчових продуктах заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки, ніж мед. Пилкові зерна, притаманні меду, не вважаються інгредієнтом.

Мед не має містити сторонніх органічних та неорганічних речовин, що не належать до його складу, присмаків або запахів, мати ознаки бродіння, мати штучно змінену кислотність або бути нагрітий таким чином, щоб натуральні ензими (ферменти) було зруйновано або значною мірою дезактивовано.

Наказ гармонізує законодавство України із законодавством Європейського Союзу у частині вимог до меду, що дозволить забезпечити український ринок якісною продукцією та розширити експортні можливості України і набирає чинності з 6 лютого 2020 року.

Довідково

В області по всіх категоріях господарств утримується 143 тисячі бджолосімей, у тому числі 1,9 тисячі – у сільськогосподарських підприємствах.

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *