Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Травень 18, 2024

18 травня — День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

У 2024 році — 80-ті роковини депортації кримськотатарського народу з території Кримського півострова радянським тоталітарним режимом у 1944 році. Україна визнала злочин примусової депортації актом геноциду кримськотатарського народу, керуючись положеннями Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, засуджуючи політику тоталітарного режиму щодо утисків корінного народу України. Канада, Латвія та Литва у 2019 році визнали депортацію кримських татар, корінного народу України, геноцидом. Триває робота із визнання депортації геноцидом в інших країнах. (більше…)

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Цього дня 80 років тому комуністичний режим насильно переселив з Криму у віддалені регіони радянського союзу близько 200 тисяч кримських татар. Майже половина з них загинули через голод, знущання та примусові роботи у спецпоселеннях. Ті, хто зумів залишитися на рідній землі, зазнавали постійних репресій, стикалися зі знищенням своєї культури та ідентичності. Зараз кримськотатарський народ пліч-о-пліч з нами протистоїть paшизму, ціллю якого стала вже вся Україна.
«Вистоїмо. Наша держава завжди повертає все, що їй належить. І Крим поверне. Бо Крим – це Україна! Смерть окупантам! Слава ЗСУ! Вічна пам‘ять усім невинним жертвам paдянcького та пyтiнcькoгo peжимiв», – сказав начальник Надвірнянської РВА Петро Хмельовський.

КРЦ презентує тест: «Що ти знаєш про День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу?»

Кримськотатарський Ресурсний Центр напередодні 78 роковин геноциду кримськотатарського народу запускає тест, розроблений у рамках інформаційної кампанії #LIBERATECRIMEA. Кожен українець зможе перевірити свої знання про цю подію, відповівши на 10 запитань. (більше…)