Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Травень 30, 2024

Гуманітарна допомога для пільгових категорій від “Мальтійськоїслужби”

Сьогодні благодійна організація «Мальтійська служба допомоги» передала гуманітарну допомогу для пільгових категорій громадян Надвірнянського району, а це 380 продуктових наборів тривалого зберігання. За ініціативи начальника Надвірнянської РВА Петра Хмельовського було вирішено таким чином додатково підтримати найбільш вразливі категорії жителів восьми територіальних громад.
«На жаль, через війну кількість осіб з інвалідністю збільшується. Цим людям необхідно допомагати соціалізуватися й набувати нових навичок, щоб вони змогли якомога швидше повернутися до повноцінного життя», – зауважив очільник Надвірнянщини.
Висловлюємо подяку керівнику Благодійної організації
«Мальтійська служба допомоги» Роману Яручику за небайдужість та доброту в цей нелегкий для всіх нас час. Ви даруєте не просто матеріальні цінності, а даєте надію, що разом ми подолаємо будь-які негаразди.
Дякую за допомогу. Разом – переможемо

Про заходи зі складання Прогнозу обласного бюджету на середньостроковий період


Про це йшлося на сьогоднішньому пресбрифінгу, який відбувся  у медійному центрі обласної державної адміністрації.

Директорка департаменту фінансів ОДА Наталія Кучма розповіла, що з 1 січня цьогоріч відновлено норму Бюджетного Кодексу України щодо складання Бюджетної декларації, як документа середньострокового бюджетного  планування відповідно до  Закону України від 27.07.2023 за № 3278-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості».

Поряд з  цим, Кабінетом міністрів України схвалено та направлено на розгляд Верховної Ради України проєкт Закону України зареєстрований  27.03.2024 за номером 11131 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні та приведення окремих його положень у відповідність із законами України», відповідно до якого в цьому році вперше за час дії воєнного стану буде проводитися середньострокове бюджетне планування для місцевих бюджетів.

З метою забезпечення своєчасного формування Прогнозу обласного бюджету на 2025-2027 роки та проєкту обласного бюджету на 2025 рік складено відповідний план заходів зі складання Прогнозу та проєкту обласного бюджету, який затверджено розпорядженням облдержадміністрації від 15.05.2024 за № 222, також затверджено склад робочої групи з питань складання Прогнозу обласного бюджету та проєкту обласного бюджету на 2025 рік.

Основним документом середньострокового бюджетного планування є Бюджетна декларація, яку схвалює Кабінет міністрів України у визначені терміни.

Бюджетною декларацією, відповідно до пріоритетів державної політики, визначаються особливості складання розрахунків до трирічного Прогнозу основних бюджетних показників, які базуються на основі прогнозних макроекономічних показників економічного та соціального розвитку України.

Затверджений план заходів зі складання Прогнозу обласного бюджету на 2025-2027 роки визначає організаційні засади та послідовність складання Прогнозу обласного бюджету, зокрема:

  • доведення департаментом фінансів до головних розпорядників коштів обласного бюджету організаційно-методологічних засад складання Прогнозу обласного бюджету, у визначений термін;
  • прогнозування обсягів доходів та видатків обласного бюджету на середньостроковий період на підставі прогнозу економічного і соціального розвитку України та нашої області, а також аналізу виконання обласного бюджету у попередніх та поточному бюджетних періодах;
  • доведення департаментом фінансів до головних розпорядників коштів обласного бюджету інструкцій з підготовки пропозицій до Прогнозу обласного бюджету і орієнтовних граничних показників видатків на середньостроковий період
  • також проведення робочою групою погоджувальних нарад з головними розпорядниками бюджетних коштів.

Завершальним етапом роботи зі складання Прогнозу є його розгляд та схвалення  обласною державною адміністрацією до 1 вересня 2024 року, та подання на розгляд Івано-Франківської обласної ради в 5-денний термін після його схвалення.

Про безпеку в горах та на водоймах йшлося на пресбрифінгу в ОДА


Питання безпеки в горах та на водоймах є надзвичайно актуальним, а особливо напередодні літнього сезону. І тільки з початку року гірською пошуково-рятувальною частиною АРЗ СП ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області було здійснено 49 пошуково-рятувальних робіт, в результаті яких було врятовано 59 осіб, з них двоє дітей. На водних об’єктах області загинуло 10 осіб, вдалося врятувати одну дитину.

Як підготуватися до мандрівок горами, та які основні причини звернень туристів за допомогою гірської рятувальної служби. А також про  реєстрацію туристичних груп та мобільний застосунок «ПОРЯТУНОК У ГОРАХ», та яких правил дотримуватися під час відпочинку на водоймах, щоби не трапилося біди та основні правила безпечних канікул для дітей. Про це та інше під час брифінгу у медійному центрі обласної державної адміністрації розповіла начальниця сектору зав’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області Христина Перцович.

Зірвати Глобальний саміт миру Росія вже не зможе, хоча й дуже старається це зробити – звернення Президента


Дорогі українці, українки!

Сьогодні наша вдячність Швеції: є новий і дуже вагомий військовий пакет для наших воїнів. Суттєве зміцнення. Вчора – в дорозі в Україну після відрядження – якраз говорив із паном Прем’єр-міністром Крістерссоном і про ситуацію на полі бою, і про те, що нам зараз потрібно. Ми працюємо по максимуму, щоб зробити більш ефективною нашу ППО, і Швеція надає Україні спеціальні літаки радіолокаційного спостереження, також у цьому пакеті – бронемашини, снаряди. Загальний обсяг пакета – майже мільярд двісті мільйонів євро. Дякую, Швеціє! Один із найбільш принципових наших партнерів, і завдяки Швеції – вже тисячі життів в Україні врятовані.

Сьогодні ж заслухав доповіді Головкома, начальника Генштабу, міністра оборони нашої держави щодо ситуації на фронті зараз, щодо наших дій. Увага всім напрямкам, і особливо Покровському та Курахівському на Донеччині, а також Куп’янському та іншим напрямкам на Харківщині. Вдячний кожному підрозділу, який робить усе необхідне для того, щоб стабілізувати фронтову ситуацію. Готуємось і до подальшої активності ворога – чітко розуміємо, які завдання та з якою метою Путін ставить своїй армії. Буде йому наша відповідь – обов’язково. І так само готуємо наші дипломатичні відповіді на російські намагання послабити Саміт миру, який уже за два тижні розпочнеться. Зірвати Саміт Росія вже не зможе, хоча й дуже старається це зробити. Тисне на лідерів, відверто погрожує різним державам дестабілізацією. І це – один із наслідків того, що світ дав державі-терористу забагато часу. На жаль, зло вміє адаптуватися й зараз використовує свої ресурси, щоб розколоти світ і не дати примусити Росію до миру. Але з нами вже зараз – майже сто держав і міжнародних організацій, які долучаються до глобальних зусиль.

Сьогодні провів тривалу нараду з усіма нашими посадовцями, які працюють на підготовку Саміту. Були і команда Офісу, і урядовці – Прем’єр-міністр, міністри, і Верховна Рада була представлена – спікер парламенту по лінії міжпарламентських зв’язків зараз контактує з багатьма державами. Поставив завдання майже у щоденному режимі давати деталізацію щодо держав, які ще потребують нашої роботи, щоб бути на Саміті, і держав, які вже підтвердили свою участь, – щоб Саміт був саме таким дієвим, який потрібен для наближення реального миру. Дякую всім лідерам, які допомагають! Дякую кожному й кожній у світі, хто цими днями – буквально на телефоні, постійно в контактах, у перемовинах, щоб цей глобальний формат міг стати прикладом – прикладом того, як спільна робота різних націй світу може відновлювати дієвість Статуту ООН і примушувати агресора до миру.

Сьогодні говорив із Прем’єр-міністром Австралії – Австралія теж підтвердила свою участь у Саміті. Говорив і з Генеральним секретарем ООН – про підготовку Саміту, про те, як важливо, щоб система ООН була дієвою і щоб ООН завжди була частиною справді миротворчих зусиль. І кожен день надалі буде таким же активним у нашій міжнародній роботі заради України – заради нашої незалежності, нашого миру.

Слава Україні!