Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Month: Липень 2024

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як? – семінар-тренінг “Комунікація з ветеранами”

Після початку повномасштабної війни наше суспільство змінилося. Тепер майже у кожного є рідні або друзі військовослужбовці. Проте часто ми не знаємо, як спілкуватися з людиною, що пройшла війну, яких тем варто уникати та як ставити питання, щоб випадково не завдати болю
Саме про це говорили сьогодні в Надвірнянській райдержадміністрації під час тренінгу «Комунікація з ветеранами», який проведено в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи першої леді України Олени Зеленської за участю регіональної координаторки Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Лариси Підвербецької, психолога БФ «Рокада» Андрія Мештанова, працівників управління соціального захисту населення РДА та представників соціальної сфери та ветеранської політики, медицини, культури територіальних громад району
Під час тренінгу учасники ознайомилися з впливом воєнних дій на людей, опрацювали питання етичного спілкування з ветеранами, формували вміння доказово, аргументовано викладати свою точку зору, розвивали навички управління власними емоціями, а також відпрацювали реальні випадки прийому емоційно вразливих клієнтів
Крім того, йшлося про психологічні особливості співпраці з ветеранами, налагодження з ними комунікації, надання якісних соціальних послуг їм та членам їхніх сімей, родинам загиблих воїнів. Відтак окреслили питання, яким чином потрібно, займаючись доброю справою, набути стресостійкості, не допускаючи психологічного вигорання на робочому місці, навчитися налагоджувати спілкування, уникнувши конфліктних ситуацій
Формування навичок толерантної комунікації з ветеранами надзвичайно важливе для професійного спілкування спеціалістів соціальної, медичної, освітянської сфери
Суспільство має знати, як зустрічати ветеранів і ветеранок, розуміти, як створити найбільш сприятливі умови, які допоможуть відновитися й розпочати цивільне життя

Основи безбар’єрності: як реагувати на протиправні дії щодо інших осіб?

Якщо ви стали свідком порушення прав іншої людини, дотримуйтеся таких рекомендацій:

1. Відразу повідомте поліцію:

• Зателефонуйте на спецлінію за номером 102 або 112.

• Назвіть своє прізвище, ім’я, по батькові.

• Повідомте дату народження, місце проживання, номер телефону й адресу місця події.

• За можливості дочекайтеся приїзду патруля.

2. За наявності інших свідків попросіть їх теж дочекатися поліцейських. Або ж запишіть їхні контакти.

3. Виконайте альтернативні дії. Якщо не вдається зателефонувати в поліцію, зверніться до найближчого відділу або будь-якого військового.

4. Приверніть увагу оточуючих. У громадському місці голосно викликайте поліцію, знімайте правопорушника на відео та закликайте долучитись інших людей.

5. Запам’ятайте подробиці. Зверніть увагу на зовнішність зловмисника: одяг, особливі прикмети тощо.

6. Дотримуйтеся правил безпеки:

• Не намагайтеся самостійно зупинити правопорушника або переслідувати його.

• Залишайтеся на безпечній відстані та надайте допомогу потерпілому.

• За необхідності викличте швидку за номером 103 або 112.

Детальну інформацію можна отримати в «Довіднику безбар’єрності», який створений за ініціативи Першої леді Олени Зеленської.

Онлайн-курси з мінної та цивільної безпеки від ДСНС


Онлайн-курси, створені експертними співробітниками ДСНС, Фондом Східна Європа можна переглядати не лише на Освітній онлайн-платформі Зрозуміло!, а й на MEGOGO Освіта

У розділі «Цивільна підготовка», який містить понад 70 годин відео- та аудіоконтенту, серед інших розміщені:

«Дивись під ноги! Дивись, куди ідеш!» – курс коротких уроків про вибухові прилади та правила поводження з ними.

«Цивільна безпека та підготовка до надзвичайних ситуацій» – курс у стилі комп’ютерної гри Minecraft розповідає про цивільну безпеку та навички реагування на надзвичайні ситуації.

«Обережно: міни» – відеоурок про основи мінної безпеки.

Перегляд на MEGOGO – лише ознайомчий. Зробити це можна без реєстрації акаунту.

За проходження курсів (окрім відеоуроку) можна отримати сертифікат: – переходьте на Освітню онлайн-платформу @Зрозуміло! і реєструйтеся; – складайте тестові завдання; – очікуйте на появу сертифікату із 0,2 кредитами ЄКТС в особистому кабінеті. Усі курси – безоплатні та доступні у будь-який час.

На рівні всієї держави працюємо над захистом енергообʼєктів – звернення Президента


Бажаю здоров’я, шановні українці, українки!

Сьогодні – дві наші області.

Спочатку – Волинь. Безпекові питання, кордон. Усе те, що стосується півночі нашої держави. Волинська область, Рівненська, Житомирщина, Київщина, Чернігівщина. Багато вже зроблено – і щодо фортифікацій, і щодо мінування кордону. Але є ще кілька доручень для військових. Дуже важливих.

Звичайно, багато енергетичних питань, а також соціальних, освітніх. Попереду навчальний рік, і зараз пріоритет – нормальне, не дистанційне навчання для дітей усюди, де це можливо завдяки укриттям. Є доручення уряду України прискоритись із допомогою в побудові укриттів.

Щодо енергетики – у більшості наших регіонів є значні можливості для створення нової генерації. Вже є кредитні та грантові програми, є різні форми підтримки від наших партнерів – більшість громад можуть знайти для себе такі варіанти, щоб забезпечити людям більшу енергетичну спроможність.

На рівні всієї держави ми працюємо над захистом енергооб’єктів – усі терміни щодо конкретних об’єктів, які озвучуються зараз на нарадах, мають бути дотримані. Це буде критерій і для деяких кадрових питань.

Говорили сьогодні й про те, як додати зокрема Волині більше економічних і транспортних можливостей. Регіон має значний потенціал, який зараз іще не реалізовується. Це і транзит через кордон, і розвиток у самій Волинській області. Область та уряд разом мають підготувати відповідні кроки, відповідні рішення.

Тут, зараз у Рівненській області, я відвідав шпиталь, де допомагають нашим воїнам. Дякую кожному лікарю, кожній нашій медичній сестрі – усім, хто повертає до життя наших захисників. Також провели сьогодні й обласне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад. Вдячний усім очільникам громад, усім керівникам українських компаній, які стараються зберігати робочі місця для наших людей, створюють нові. Я дякую всім нашим людям у кожній громаді України, хто якісно робить свою справу, хто допомагає усій нашій державі захищатись і збільшувати можливості України.

Слава нашим людям!

Слава Україні!

Відбулося засідання Міжвідомчої ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми в ОВА


Під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко відбулося засідання круглого столу Міжвідомчої ради облдержадміністрації з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобіганню насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. Цей захід відбувся за участі фахівців структурних підрозділів обласної державної (військової) адміністрації, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, правоохоронних органів та громадських організацій.

Під час наради йшлося про проведення інформаційно-просвітницьких заходів з питань протидії торгівлі людьми, а також про реалізацію державної політики з питань запобігання домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

«Соціальні злочини насильства за ознакою статі, домашнього насильства, торгівлі людьми, проявляється, на жаль, у нашому регіоні. І медіа, соціальні мережі повідомляють про ці випадки. Обласна, районні державні (військові) адміністрації, територіальні громади працюють над напрямками щодо запобігання цим випадкам, оскільки це ті негативи, яким потрібно запобігати», – зазначила Людмила Сірко.

Посадовиця подякувала громадським організаціям, благодійним фондам за підсилену роботу притулків, центрів,що дбають про людей, які постраждали від домашнього насильства. А також наголосила на важливості виїзних мобільних груп соціально-психологічної допомоги сім’ям, які постраждали від домашнього насильства, проведенні якісної інформаційно-консультаційної роботи із такими сім’ями та безпосередньо із кривдниками, реєстрації відповідних заяв про випадки насильства.

Мовилося й про проведення інформаційно-просвітницьких заходів з питань протидії торгівлі людьми, зокрема про проведених заходів у медіа, на офіційних вебсайтах та соціальній мережі «Фейсбук», інформування місцевого населення, в тому числі ВПО, щодо проявів і наслідків домашнього, ґендерно зумовленого насильства, а також про реалізацію права на безпечне тимчасове перебування та комплексну допомогу, з наданням психологічних, соціально-побутових, медичних, інформаційних, юридичних та інших послуг.

Обговорили питання проходження навчання фахівців із впровадження корекційної роботи з кривдниками, а також підготовку, підвищення кваліфікації фахівців, до компетенції яких належить питання протидії торгівлі людьми.

Український ветеранський фонд оголошує про старт конкурсу фінансування громадських організацій — Варто: шлях відновлення


Хто може взяти участь?

Фінансування можуть отримати громадські організації, які надають ветеранам, їхнім родинам, а також сім’ям полеглих захисників і захисниць можливості реабілітації через фізичну активність. ГО має бути зареєстрована не менш як за рік до початку конкурсу.

На що можна отримати кошти?

  • облаштування необхідної інфраструктури (центрів з фізичної реабілітації, клубів, секцій) для проведення тренувальних заходів для ветеранів;
  • організацію проведення заходів/тренувань для ветеранів під керівництвом кваліфікованих тренерів, реабілітологів, спрямованих на підвищення їх рухової активності та залучення до активного способу життя;
  • проведення масових заходів (змагань) з фізичної активності для ветеранів, у тому числі ветеранів з видимою і невидимою інвалідністю.

Сума фінансової підтримки, що надається кожному переможцю: від 500 тисяч до 1 мільйона гривень.

Приймання заявок триватиме з 24 липня до 9 серпня 2024 року, 18:00.

Більше про умови та покрокову інструкцію — на сайті Українського ветеранського фонду Мінветеранів.

Людмила Сірко: Спільно з міжнародними благодійними організаціями, територіальними громадами реалізуємо необхідні проєкти


Сьогодні під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко відбулося засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення. У заході взяли участь керівники, фахівці структурних підрозділів обласної та районних державних (військових) адміністрацій, територіальних громад, міжнародних організації, які впроваджують на Прикарпатті благодійні проєкти, важливі гуманітарно-соціальні проєкти щодо вирішення проблемних питань ВПО.

Людмила Сірко розповіла про соціальну підтримку внутрішньо переміщених людей, які проживають на Прикарпатті та подякувала міжнародним партнерам, які допомагають прикарпатському регіону: «Тільки разом ми можемо досягнути поставлених цілей та вирішити ті проблемні питання, які виникають у нашій області. Насамперед це стосується комфортного перебування і проживання внутрішньо переміщених людей. У області станом на сьогодні офіційно зареєстровано 114 тисяч 465 внутрішньо перемішених осіб, 4135 осіб з інвалідністю, 17 тисяч осіб пенсійного віку. Зокрема, з Харківської області на Прикарпаття перемістилося 742 особи, а з Сумської – 143».

Посадовиця зауважила, що важливо опрацьовувати можливості вдосконалення роботи реабілітаційних центрів, геріартричних пансіонатів, а також проводити там необхідні ремонти, забезпечувати необхідним обладнанням, співпрацювати у цьому напрямку із міжнародними благодійними фондами. Було наголошено також на важливості вирішення питання безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів соціальної інфраструктури на території області.

Представники міжнародних благодійних організацій розповіли про роботу, яка проводиться в регіоні, організаційні плани та спільні проєкти. Йшлося про облаштування місць тимчасового проживання ВПО, геріатричних, реабілітаційних центрів, захисних укриттів, потреби в обігрівачах, генераторах, меблях, надання необхідної фінансової підтримки ВПО щодо оренди житла, гуманітарної допомоги, створення центрів життєстійкості, правову допомогу ВПО та інші.

Мовилося й про реалізацію на Прикарпатті Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Лариса Підвербецька розповіла про успішні кейси у менеджменті послуг ментального здоров’я, створення Центрів життєстійкості в громадах, впровадження проєктів психологічної реабілітації, соціально-культурної, економічної адаптації внутрішньо переміщених людей, роботу п’яти координаторів з ментального здоров’я у Калуській, Косівській, Надвірнянській, Коломийській, Богородчанській територіальних громадах, а також проведення тренінгових занять з розвитку послуг з ментального здоров’я.

Світлана Онищук привітала на Прикарпатті творчу команду українських акторів


Це – заслужений артист України, незмінний актор легендарного «Шоу Довгоносиків» Віктор Андрієнко зі своїми колегами Василем Бендасом, актором театру і кіно, та Віктором Вінтоняком – підприємцем, власником Мистецької агенції “Мантикора”.

Зараз вони працюють над створенням інклюзивної аудіовистави «Легенди Чарівнолісся» для дітей з дислексією та порушеннями зору.

Автори проєкту впевнені, що їхня пригодницька казка допоможе дітям усвідомити, що завдяки дружбі, кмітливості й взаємодопомозі можна не тільки впоратися із будь-якими труднощами, а й врятувати світ.

Режисером та продюсером проєкту став Віктор Андрієнко. Він же й співавтор однойменної книги.

Одними з перших слухачів аудіовистави стануть діти з Прикарпаття у вересні.  Про це домовилися під час зустрічі з авторами проєкту.

Аудіовистава створюється за підтримки Українського культурного фонду спільно із Всеукраїнською громадською організацією  «Українська спілка інвалідів» і буде доступна наприкінці року на платформі Національного онлайн кінотеатру.

Світлана Онищук  переконана, що дітям вона припаде до душі.

“Відрадно, що в час війна в нас розвивається культурна сфера, яка враховує особливі потреби юної аудиторії”, – підкреслила керівниця області.

Оголошено старт конкурсу творчих проєктів «Код Нації» до 33-ї річниці Незалежності України


За традицією, Національним Фестивалем “Код Нації” оголошено проведення Всеукраїнського конкурсу творчих проєктів “Код Нації” до 33-ї річниці Незалежності України.

Головною метою Конкурсу є створення художніх, декоративно-ужиткових, вокальних, хореографічних, сценічних та інших творчих проєктів, відповідно до тематики Конкурсу, що спрямовані на підвищення та розвинення серед українського народу культурних, освітніх, духовних та патріотичних цінностей у сучасному українському суспільстві; популяризація україномовного контенту, української культури та народних звичаїв, зокрема пошуку сучасного “Коду Нації” крізь призму автентичної культури, історії та традицій.

 На Конкурс усі охочі можуть подати власні творчі проєкти у восьми номінаціях:

  • відеороботи (декламування, реклама та репортаж);
  • декоративно-ужиткові роботи;
  • есе на тему «Погляд у майбутнє України: світле чи затьмарене»;
  • жартівливі роботи (меми, тік-ток тощо);
  • музичні роботи (вокал та інструментал);
  • образотворчі роботи (художні та графічні);
  • фотокросинг;
  • хореографія (сучасна та народна).

Подача заявок на Конкурс відбувається на сайті з 22 липня  по 18 серпня, оцінювання творчих проєктів по 20 серпня, а оголошення переможців відбудеться 23 серпня на офіційних сторінках Фестивалю в соціальних мережах.

Також, Освітня платформа Фестивалю оголошує про проведення Тестування: 33 роки Незалежності, де усі охочі мають чудову можливість перевірити знання щодо історії нашої Незалежної України!

Зареєструватись на нього можна на сторінці: https://contest.kod-natsii.com/test/ з 22.07 по 20.08, скласти тестування з 01.08 по 31.08, а отримати Сертифікат знавця Незалежної України одразу після складання тестування!

 

 

Як і раніше, увесь прибуток із Конкурсу буде спрямовано на підтримку Збройних сил України!

Розуміємо, як поступово заповнюватиметься дефіцит електрики, урядовці мають чіткі завдання – звернення Президента

Дорогі українці, українки!

Сьогодні – дві наші області, робота в громадах. Спочатку –  наша Харківщина, тепер – Полтавщина.

Почав цей день у наших воїнів Сил спеціальних операцій. Сьогодні їхнє професійне свято. І це один із найбільш сильних елементів наших Сил оборони, дуже результативний. Багато про це зараз іще не розкажеш – тільки після війни можна буде розповісти про все, що вдалося українським ССО. Вони діють і на фронті, і на окупованій території. Залучені дуже серйозно – і після 14-го року, і після 24 лютого – на багатьох напрямках. Від битви за Донецький аеропорт до боїв за Гостомель, а ще – Херсонщина, Харківщина, Донеччина. Пишаємося Силами спеціальних операцій! Були сьогодні з командою в місті Дергачі нашої Харківщини, і важливо, що це один із хороших прикладів, як почали відновлювати нормальне життя. Я вдячний усім, хто залучений до відбудови житлових будинків, хто підтримує людей, хто зберігає робочі місця та роботу підприємств наших українських – і в Харківській області, і в усіх наших регіонах. Провів нараду в Харкові – передусім щодо безпеки та енергетичних питань. Енергетика – одне з перших питань завжди. Розуміємо, як поступово, крок за кроком, буде заповнюватися дефіцит електрики, урядовці мають чіткі завдання, і відповідальність там персональна. Проходження зими – це те, що готується зараз, улітку. Працюємо і над конфігурацією ППО – так, щоб і в Харківщини, і в інших наших регіонів було більше захисту від ударів росії. Головком Сирський, який також сьогодні брав участь у нарадах, та відповідні командувачі мають представити оновлену структуру роботи наших систем ППО й нові запити для партнерів – що саме маємо забезпечити до кінця поточного року. Була доповідь генерала Гнатова щодо захисту сходу нашої країни, наших дій, наших бойових можливостей.

І сьогодні ж – Полтавщина. Зустрічі із підприємцями, із працівниками в межах платформи «Зроблено в Україні». Зокрема й оборонні виробництва. Багато ініціатив бізнесу, готовності компаній працювати заради держави та пропонувати нову продукцію. Ми будемо підтримувати все це та збільшувати державні замовлення. Сьогодні є підписані контракти. Вся наша українська продукція – і військова, і цивільна, – кожне робоче місце – усе це допомагає Україні вистояти.

Дякую всім, хто зміцнює Україну! Дякую кожному й кожній, хто захищає українські інтереси – інтереси держави, інтереси людей!

Слава Україні!