Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Липень 9, 2024

В Україні затверджено Національну стратегію розвитку фінансової грамотності до 2030 року


Фінансова грамотність — це не лише про те, як рахувати гроші. Це про розуміння фінансових інструментів, правильне планування бюджету та вміння ухвалювати раціональні рішення. Нова стратегія покликана зробити ці знання доступними для всіх українців.

Що саме зміниться?

  • Якісна базова фінансова освіта для дітей та студентів, включаючи новий обов’язковий курс у школах
  •  Навчальні ресурси для дорослих для розвитку фінансових навичок та обізнаності про економіку і фінансові продукти
  •  Підприємці отримають доступ до знань, які допоможуть їм краще розуміти фінансові аспекти ведення бізнесу
  •  Матеріали про цифрові фінансові послуги, платіжну безпеку та захист від кіберзлочинців
  •  Співпраця з міжнародними організаціями та розвиток внутрішньої екосистеми фінансової грамотності

Реалізація цієї стратегії дозволить підвищити рівень фінансової обізнаності серед підприємців, дорослих, ветеранів, переселенців та літніх людей. Це означає, що кожен, незалежно від свого віку чи соціального статусу, зможе отримати необхідні знання для забезпечення фінансової стабільності та зростання.

Національна стратегія розвитку фінансової грамотності до 2030 року розроблена Національним банком України. До міжвідомчої робочої групи приєднались представники Міністерства освіти і науки України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку, Міністерства економіки України, Міністерства цифрової трансформації України та державної установи Офіс з розвитку підприємництва та експорту.

Світлана Онищук: Прикарпаття лідирує в Україні з урожайності озимого ячменю з показником 67,5 ц/га


Аграрії продовжують збирання зернових культур. Уже розпочато жнива на полях з озимим ріпаком, урожайність якого цього року 38,7 ц/га. Триває збирання й ранніх овочів.

Про це повідомила голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук на своїй сторніці у Facebok.

Тим часом в Україні вже збирають пшеницю, ячмінь, горох та ріпак. Уже загалом намолотили 3,7 мільйони тонн нового врожаю. Зараз жнива тривають в 21 області, де збирають ранні зернові культури.

Так:

  • із 482,2 тисяч гектарів, засіяних пшеницею, зібрали 1,62 млн тонн врожаю,
  •  з 402,7 тис. га ячменю – 1,56 млн тонн,
  • з 82 тис. га гороху – 166,4 тис. тонн,
  • із 186,9 тис. га ріпаку – 285,9 тис. тонн,
  •  0,2 тис. га сої – 0,3 тис. тонн.

В Україні створили посібник «Формування голосу молоді: посібник для молодіжних рад»


Метою посібника є надати молодіжним радам, ініціативним групам, активістам, молодіжним працівникам і діячам громадського сектору необхідні знання та інструменти, які були сформовані на основі роботи з молодіжними радами-учасницями програми «Незламна молодь: молодіжні ради» протягом року.

У посібнику зібрана вся інформація про програму, успішні кейси громад та навчальні матеріали, які допоможуть наявним та новоствореним радам будувати свою роботу та взаємодіяти в майбутньому.

Посібник містить такі розділи:

  • Про програму «Незламна молодь: молодіжні ради».
  • Управління молодіжною радою: від концепції до впровадження.
  • Представництво та діалог: зміцнення зв’язків та участі молодіжної ради з органами місцевого самоврядування та молоддю в громаді.
  • Вплив молодіжної ради на ефективне використання ресурсів для розвитку громади.
  • Додатки і корисні посилання для використання в роботі молодіжних рад.

Для того, щоб отримати онлайн-варіант посібника необхідно заповнити коротку форму за посиланням.

Зазначимо, що Програма «Незламна молодь: молодіжні ради» та посібник розроблені Українською асоціацією молодіжних рад та втілюється в межах програми «Мріємо та діємо», яка впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та виконується IREX у партнерстві з Міжнародним республіканським інститутом (IRI).

Уряд визначив, у яких випадках медзаклади можуть надавати послуги за оплату


Необхідний крок для розвитку медзакладів та боротьби з неформальними платежами в системі охорони здоровʼя!

Уряд чітко визначив, які послуги можуть надаватись в державних та комунальних медзакладах за оплату, зокрема йдеться про ті, які не покриваються програмою медичних гарантій.

Рішення ухвалено на сьогоднішньому засіданні Кабінет Міністрів України та набуде чинності з 1 січня 2025 року.

В яких випадках оплачуються медичні послуги:

  •  при зверненні без направлення лікаря (крім випадків, коли направлення на послугу не вимагається)
  •  при наданні медпослуг за договорами з юридичними особами;
  •  у закладах охорони сектору безпеки і оборони та Державного управління справами тим, хто не належить до прикріпленого контингенту;
  •  якщо послуги не покриваються Програмою державних гарантій (перелік безоплатних послуг буде чітко визначено)

 Додатково оплачуються послуги в таких випадках:

  •  надання медпослуг вдома на бажання пацієнта (якщо це не обумовлено його станом);
  •  можливість обрати лікаря для планової спеціалізованої допомоги;
  •  перебування в палаті з підвищеним комфортом за запитом пацієнта.

Усі медичні заклади мають розмістити на своїх сайтах та інформаційних стендах повний перелік платних медичних послуг із зазначенням їх вартості та безоплатних послуг, що надаються в межах Програми державних гарантій.

Надання платних послуг має бути оформлене відповідними документами та внесене до електронної системи охорони здоров’я із зазначенням джерела оплати, а розрахунок здійснюватиметься виключно в безготівковій формі.

Детальніше: https://bit.ly/4brsxq0

Україна та Польща уклали безпекову угоду: документ передбачає можливість перехоплення російських ракет і дронів

У Варшаві Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Республікою Польща.

Загалом від початку повномасштабного російського вторгнення Польща надала нашій країні 44 військові пакети різних видів озброєння та боєприпасів на понад 4 млрд євро. Цього року Польща надасть ще декілька пакетів військової допомоги і, відповідно до угоди, зобов’язується продовжувати підтримувати Україну протягом десяти років дії документа.

Польща розгляне можливість передачі Україні не менше як однієї додаткової ескадрильї МіГ-29 (щонайменше 14 винищувачів).

Документ уперше з-поміж уже підписаних двосторонніх безпекових угод передбачає можливість перехоплення ракет і дронів у повітряному просторі нашої країни, випущених у напрямку Польщі.

Також уперше в безпековій угоді йдеться про створення «українського легіону» – підготовку особового складу Сил безпеки і оборони України на території Польщі, приєднатися до якого зможуть громадяни України, які тимчасово проживають у Польщі та інших державах.

Угода містить потужний блок щодо співробітництва в оборонній промисловості, зокрема розміщення виробництв польських оборонних компаній в Україні та вивчення додаткових можливостей спільного оборонного виробництва.

Також Польща продовжуватиме роботу логістичного хабу POLLOGHUB та використання потенціалу ЛитПолУкрбригу задля посилення ЗСУ.

Документ має на меті посилення співпраці в невійськовій сфері, зокрема у розвідці, кібербезпеці, морській та інформаційній безпеці, захисті критичної інфраструктури.

Окремі блоки угоди стосуються економічного відновлення й відбудови, прикордонної інфраструктури та розвитку транзитного потенціалу.

Політичне співробітництво містить питання євроінтеграції, реалізації Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків Україні, а також притягнення агресора до відповідальності.

Польща чітко підтверджує свою підтримку членства України в ЄС і НАТО.

Документ підписаний на виконання Спільної декларації G7 про підтримку України, яку ухвалили у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Загалом наша держава уклала вже 21 двосторонню безпекову угоду: із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією, Норвегією, Японією, США, ЄС, Естонією, Литвою та Польщею.