Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Липень 15, 2024

Світлана Онищук взяла участь у нараді під головуванням Президента України Володимира Зеленського


Глава держави заслухав доповідь очільників кожної області щодо оперативної ситуації, зокрема стосовно спорудження лінії оборони, стану енергетики.

Світлана Онищук окреслила Президенту ситуацію на Прикарпатті. Акцентувала увагу на підготовці до опалювального сезону, що вже активно ведеться в області. Розповіла про унікальні проєкти, які успішно реалізовуються на Івано-Франківщині.

“Більше року триває «Турбота про родину Героя», в межах якої понад 2000 рідних наших полеглих захисників охоплено оздоровленням та відпочинком. Також цього року започаткували творчий конкурс для обдарованої учнівської молоді «Серцем єдиним, ми – Україна!», який плануємо масштабувати”,  – повідомила керівниця області.

Сьогодні болючою для всіх регіонів залишається проблема в енергетичній галузі, яку ворог нещадно нищить від початку повномасштабного вторгнення. Область працює з міжнародними партнерами та організаціями, щоби забезпечити заклади соціальної, освітньої та медичної сфер, а також населення альтернативними джерелами живлення та теплопостачання.

“А також завдяки налагодженій співпраці з партнерами та організаціями вдається вирішувати низку питань, пов’язаних з адаптацією та інтеграцією вимушено переміщених людей. Наразі в Івано-Франківській області зареєстровано 115030 ВПО, серед яких понад 4100 людей з інвалідністю, більше ніж 17 тисяч пенсіонерів, понад 32,5 тисячі дітей. Відтак працюємо, щоби забезпечити для вразливих категорій ВПО належні побутові умови. А родинам, які вирішили зупинитись на Прикарпатті, допомогти з працевлаштуванням на новому місці”,  – розповіла Світлана Онищук.

«Окремо обговорили важливість налагодження співпраці з представниками американських штатів. Разом ми можемо взаємодіяти в питаннях енергетики, освіти, медицини, реабілітації, забезпечення укриттів. Дякую всім, хто працює заради України та наших людей”, – підсумував на завершення зустрічі Володимир Зеленський.

При оновленні даних проходження ВЛК не вимагається, – Міноборони


Офіційне повідомлення Міністерства оборони України щодо некоректних трактувань норми закону про оновлення військово-облікових даних та передбачених законодавством штрафів

У зв’язку з поширенням неточної інформації у деяких телеграм-каналах та інших інформаційних ресурсах щодо штрафів за оновлення даних без проходження військово-лікарської комісії Міністерство оборони України роз’яснює.

Наразі законодавством України передбачено окремі види військового обов’язку, зокрема оновлення даних та проходження медичного огляду для визначення ступеня придатності до проходження військової служби.

Міністерство оборони підкреслює, що при поновленні даних проходження військово-лікарської комісії не вимагається. Проходження ВЛК необхідне лише після отримання повістки на проходження військово-лікарської комісії.

Як зазначив директор Департаменту кадрової політики Міноборони Марк Андрусяк: “Законом передбачено, що оновлення даних громадянами – це окремий вид військового обов’язку. Крім того, в статті 21 закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачено окремий обов’язок громадян – проходження медичного огляду для визначення ступеня придатності до проходження військової служби”.

Безбар’єрність — важлива складова майбутнього України


Це не просто слово, а підхід, що забезпечує рівні можливості для всіх, незалежно від статі, віку, фізичних спроможностей та трудової зайнятості.

Уявіть суспільство, де кожен відчуває себе комфортно і захищено. Це стає можливим, завдяки ініціативі першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» та Національній стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Ця стратегія включає освіту, роботу, соціальне та культурне життя, забезпечуючи доступність у всіх сферах.

 Безбар’єрність означає, що кожного приймають, поважають і цінують, незалежно від походження чи фізичних можливостей. Влада, бізнес і громада мають враховувати інтереси всіх, включаючи найменш численні групи.

Особливо важливо враховувати потреби ветеранів та ветеранок, яким необхідна додаткова підтримка після повернення до цивільного життя. Для них безбар’єрність — це не лише про пандуси по всій країні, що теж має не менш важливе значення і є обов’язковим, але це і про можливості працювати, навчатися та брати активну участь у суспільному житті, не відчуваючи себе ізольованим.

 Поступово в Україні створюються умови, де кожен може реалізувати себе: працювати, пересуватися, отримувати послуги, навчатися, відпочивати та розвиватися.

Це ознака здорового та прогресивного суспільства.

 Давайте разом підтримувати цінності безбар’єрності й створювати суспільство, де кожен може реалізувати свій потенціал.

Заяву про включення до Реєстру волонтерів можна подати в Електронному кабінеті Державної податкової служби


Це стосується, зокрема, міжнародних волонтерів, які перебувають за кордоном і є громадянами України.

Питання ведення Реєстру волонтерів обговорювали учасники наради щодо вирішення проблемних питань перебування українських громадян за кордоном під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Було зазначено, що подати заяву можна в електронній формі в Електронному кабінеті ДПС.

Для заповнення та подання заяви необхідно:

  • пройти ідентифікацію, увійти до особистого кабінету;
  • перейти у режим Електронного кабінету «Для громадян», підрежим «Заява до Реєстру волонтерів / Створити»;
  •  або пройти за маршрутом «Додатково / Введення звітності / Створити» та обрати форму з кодом f1308302.

Після заповнення заяви потрібно здійснити перевірку, зберегти, підписати та відправити її.

Подати заяву в електронній формі можна за посиланням.

З інформацією про подання заяви та відповідними нормативно-правовими актами можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у спеціальному розділі «Для волонтерів».

Звернення Президента Володимира Зеленського з нагоди Дня Української Державності


8 липня по Києву вдарила російська ракета. Пряме влучання.

Крилата ракета Х-101. Її розробили для ураження значних військових цілей. Путін уразив нею дитячу лікарню. «Охматдит».

Одна із сотень українських лікарень, які були, на жаль, розбиті російськими ракетами, бомбами, артилерією.

З «Охматдиту» світ побачив тисячі фото й відео. Того, що сталося. І як українці згуртувалися.

Побачив, як Україну хочуть убити. І як попри все Україна долає удари.

Як об’єднує світ, щоб захистити життя. І як світ надихається тим, що вдається Україні.

Тут, як і в тисячах подібних місць, проявила себе Україна, якою ми всі пишаємося.

За яку б’ємося. Яка чиста в серці і яка найсильніша тоді, коли ми всі дбаємо одне про одного й коли ми бачимо одне в одному свого.

І коли ми всі не боїмося захищати Україну.

Це саме та Україна, яка крізь століття зберігає себе, хоч би що відбувалося.

І хоч би які загарбники приходили на нашу землю, Україна завжди знаходить сили не тільки для того, щоб вистояти, а й щоб уберегти в собі те, що відмежовує нас – нас із вами – від зла.

Дорогі українці, українки!

Ми боремося проти страшного ворога, якого не назвеш людиною і який нескінченно далекий від справжнього християнства.

Його сутність – це руїни, смерть, яку він несе і яку ми повинні здолати.

Україна не може погодитися на менше, ніж жити. На менше, ніж зберегти себе. На менше, ніж залишитися людьми.

Україна не підкориться злу, яке проливає кров заради свого хворого самоствердження. Яке зневажає правду і людську, і Божу та знецінює всіх, окрім себе.

Росія саме на цьому будує свою державність.

Але ми з вами інші.

Історія українців на цій землі сягає часу глибше, ніж тисячоліття тому.

І хоч би хто приходив сюди чужий, і хоч би хто робив усе, щоб Україна не могла бути собою, він не зламав наших людей і духу цієї землі. Не зламав те, що робить нас Україною.

Я хочу подякувати зараз кожному й кожній, хто прийшов в «Охматдит» після цього удару. І хто рятує після кожних подібних злочинів Росії. Усім, хто допомагав розбирати завали. Хто діяв, щоб урятувати дітей. І всім, хто співпереживав. Хто говорив світові, що відбувається.

І я дякую всім у світі, хто не мовчав і хто шукає рішення, щоб підтримати наш захист життя. Хто допомагає нашому захисту неба, хто підтримує наших воїнів зброєю, хто забезпечує тиск на Росію за все її зло.

І хто робить так щоразу, коли треба довести, що життя сильніше за його ворога.

Українці, українки!

Я дякую вам за те, що ви вірні собі, нашій меті, нашій державі.

Нашим цінностям, які обов’язково вистоять, бо вже мають опору в століттях.

Мають коріння у Київській Русі та продовження в козацькій державі й живу силу сьогодні – силу України, яка робить найбільше та найважливіше за всю свою історію.

Це Україна, яка не лише захищається, але єднає багатьох інших для захисту життя.

Яка гордиться своїми людьми. І чий героїзм світ шанує.

Це Україна, чий прапор – наші рідні синьо-жовті кольори – раді бачити всюди, де справді цінують сміливість. І наш тризуб – наш величний герб, який ми успадкували від древніх князів – є і на шевронах, і на футболках, і просто в татуюваннях.

Це символи, за якими ми впізнаємо своїх, хоч би де ми були. І це емоції, які нас єднають, коли ми чуємо, як звучить Україна.

І це наші здобутки, які не хтось дав, а ми всі для України принесли.

Все це – наша держава.

Сьогодні, у День Української Державності, у День хрещення Русі-України, ми згадуємо шлях, який пройшла Україна, і всіма силами зосереджуємося на битві, яку Україна повинна виграти.

Ця битва – заради нашої незалежності. Заради того, щоб цю незалежність могли успадкувати наступні покоління. Успадкувати, а не виборювати. Щоб ми їм дали гордість за Україну, а не її біль.

І щоби жодні «путіни» більше не сміли приносити сюди руїни та страждання.

Ми з вами вже відмежовані нашим духом від цього ворога.

І ми повинні зробити все, щоб і наш державний кордон із ним став справжньою межею між світом нашим, який невіддільний від світу глобального, і тими, хто намагається нас знищити.

Ми повинні перемогти це зло, і Україна це зробить.

Тут завжди буде Україна. Наша історія. Наші люди. Наша держава.

Я вітаю вас із Днем Української Державності! І дякую всім, хто з Україною!

Слава нашим людям! Слава Україні!