Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Липень 27, 2024

“Дякуємо Вам за кожне врятоване життя” – Петро Хмельовський

Сьогодні професійне свято у наших медичних працівників. З нагоди цього дня очільник Надвірнянщини привітав усіх, хто виконує важливу місію в житті – бути медиком.
«У найважчих умовах вони рятують життя наших воїнів, проводять операції навіть під обстрілами та під час відключень світла, повертають до життя тих, кого, здавалося, врятувати було неможливо.
Дякуємо вам за кожне врятоване життя і за кожного захисника, якому ви дали другий шанс», – наголосив він.
Також Петро Хмельовський подякував усім медикам, які продовжують виконувати свою важливу роботу, незважаючи на всі труднощі.
«І звичайно ми пам’ятаємо всіх лікарів, медсестер, фельдшерів, санітарів та всіх медичних працівників, які втратили своє життя через російську агресію», – додав начальник Надвірнянської РВА.

Привітання Світлани Онищук з Днем медика


Їхня місія – стояти на варті здоров’я та життя людей. І чимало з них у час повномасштабної війни білі халати змінили на піксель, щоби на полі бою рятувати наших захисників. Часто без сну та відпочинку.

Сьогодні вшановуємо усіх працівників галузі охорони здоров’я! Усіх, хто зараз на передовій чи в операційних докладаються до порятунку інших – наших воїнів та цивільних.

З сумом згадуємо медиків, які зараз не з нами, бо загинули, виконуючи свій професійний обов’язок.

Слова вдячності усім нашим лікарям, які гідно виконують свою місію. Ваша професійність, відданість справі та невтомність заслуговують подяки.

Дякуємо за кожне врятоване життя!

Наснаги та сил у вашій нелегкій праці! Хай береже вас Бог!

Світлини – зі сторінки КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради

Світлана Онищук зустрілася з представниками українських громадських організації, які опікуються сім’ями полеглих захисників


Очільниця області висловила переконання, що саме у єднанні впораємося з усіма випробуваннями і зможемо ще ефективніше працювати задля підтримки родин Героїв.

До нас завітали активісти із Запорізької, Донецької, Черкаської, Чернівецької та інших областей на Всеукраїнський форум «Об’єднані родини України».

«На долю цих жінок та чоловіків випали непрості випробування – їм довелось пережити біль втрати найрідніших. Але попри це – вони зуміли зібрати волю в кулак і нині об’єднали довкола себе родини, які переживають подібне і яким необхідна підтримка»,- зазначила Світлана Онищук.   Саме з цією метою створена всеукраїнська громадська спілка «Об’єднані родини України». Зараз триває робота щодо затвердження її статуту».

Очільниця області висловила переконання, що саме у єднанні впораємося з усіма випробуваннями і зможемо ще ефективніше працювати задля підтримки родин Героїв.

Світлана Онищук: У Музеї мистецтв Прикарпаття запрацювала персональна виставка заслуженого художника України Юрія Пацана


Вперше жителі та гості нашого краю мають можливість побачити роботи столичного митця. До слова, деякі з його полотен уже в колекціях учасників  благодійних аукціонів, які провели на підтримку українського війська.  Про це розповіла Світлана Онищук  на офіційній сторінці у мережі “Фейсбук”.

Світлана Онищук привітала пана Юрія з відкриттям персональної виставки, на якій експонується 17 картин. Його полотна наповнені природними барвами, бо зображують мальовничі місця, які в автора викликають найтепліші емоціі. І це дуже відчутно.

Варто зазначити, що Юрій Пацан – сам з Київщини, де очолює обласну організацію творчості людей з інвалідністю. Є ліквідатором аварії на ЧАЕС. Останнє десятиліття активно творить. За цей час його картини мали змогу побачити відвідувачі всеукраїнських та міжнародних виставок.

“Вірю, що роботи пана Юрія сподобаються і прикарпатським поціновувачам прекрасного, – зазначила очільниця області. – Культура – це наша зброя. Сьогодні це демонструють і митці, які активно підтримують наших захисників та наближають перемогу України”.

В єдності – наша сила!

В єдності здолаємо всі виклики сьогодення!

Світлана Онищук: Усі діти мають виховуватися у сім’ях, відчувати турботу рідних. Відрадно, що в час війни створюється все більше прийомних родин і дитячих будинків сімейного типу.


Голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук, перебуваючи із робочим візитом у Коломийському районі, поспілкувалася з родиною Шаповалів, яка під свою опіку взяла дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Зараз окрім старшої доньки та онуки, Віктор та Марина виховують ще п’ятеро дітей та готуються взяти до себе й інших, які пережили окупацію.

Ця родина переїхала на Прикарпаття з Херсонщини. Через постійні обстріли довелося покинути все і шукати кращої долі далеко від дому. Спершу родина проживала у двох кімнатах прихистку. Тепер вона має свою простору оселю.

Керівниця області розповіла, що задля потреб родини переобладнали частину комунального приміщення. Це вдалося зробити за сприяння благодійного фонду MoveUkraine, завдяки яким на Прикарпатті реалізували чимало проєктів на підтримку внутрішньо переміщених людей. Так, за фінансової допомоги фонду зроблено ремонт у приміщенні, вмебльовано оселю. Загалом, облаштовано п’ять жилих кімнат, дві вітальні, прихожу, кухню-їдальню та ванні кімнати.

Важливо, що долучилися до допомоги й Коломийська територіальна громада та інші організації, щоби забезпечити родину усім необхідним.

«Переконана, усі діти мають виховуватись у сім’ях, відчувати підтримку та турботу рідних. Відрадно, що в час війни на Прикарпатті створюється все більше прийомних родин та дитячих будинків сімейного типу. Адже це дає змогу дітям знову відчути батьківську турботу та сімейний затишок», – наголосила Світлана Онищук.

Нові Центри життєстійкості відкриваються по всій Україні: Івано-Франківщина в лідерах


Спільними зусиллями Міністерства соціальної політики, органів місцевого самоврядування та громадського сектору 114 Центрів життєстійкості відтепер працюють по всій Україні. Усього до кінця року планується відкриття ще понад 80 таких просторів. Найбільше Центрів наразі організовано у громадах Івано-Франківської області – десять діючих і ще п’ять готуються до відкриття.

Щоб стартувати у своїй громаді Центр життєстійкості, громада облаштовує та утримує приміщення за принципами безбар’єрності. Надавачами послуг у таких осередках стають фахівці громадських організацій, благодійних фондів чи комунальних некомерційних підприємств, які проходять конкурсний відбір та подальші навчання. Роботу цих спеціалістів оплачує держава в рамках проєкту.

Кожен із Центрів життєстійкості працює за єдиним розробленим стандартом, а послуга є комплексною та включає в себе чотири ключові напрямки:

  • первинна консультація – оцінка фахівцем звернень громадян та їхніх потреб з подальшим перенаправленням людини до необхідних фахівців чи інших служб у громаді,
  • психосоціальна підтримка – індивідуальні консультації, групові заняття та тренінги (наприклад, “Самодопомога Плюс”)
  • підтримка сімей – організація тренінгів для сімей з розвитку батьківських компетентностей (наприклад, “Батьківство без стресу”), активностей та занять для дітей, проведення заходів для родин
  • координація волонтерських активностей – оперативне реагування на ті запити, які виникають у громаді, включення відвідувачів простору у волонтерські ініціативи Центру.

Окрім того, кожна громада до послуги з формування життєстійкості, яку надають психологи та фахівці соціальної роботи, може додавати інші соціальні послуги, затребувані місцевими жителями.

Показовим є приклад Центрів життєстійкості в Івано-Франківську та Калуші, де надавачем послуги є благодійний фонд “Карітас”. В обох Центрах для громадян організовано первинну юридичну підтримку, консультації з різноманітних питань соціального захисту.

“Сюди зможуть звертатися учасники бойових дій та їхні сім’ї, ветерани війни. Також, тут можна знайти підтримку людям, які в пошуку роботи, оскільки буде вестися співпраця з Центром зайнятості,” – розповідають у фонді.

Такий підхід дозволяє спростити людям доступ до соціальних послуг і оперативно реагувати на потреби, які виникають у громаді.

Адреси діючих Центрів життєстійкості в Івано-Франківській області:

  • м. Бурштин, вул. С.Бандери, 47-А
  • смт. Богородчани, вул. Грушевського, 3
  • с. Витвиця, вул. З. Красівського, буд. 83А
  • м. Городенка, вул.Шевченка, 77
  • м. Івано-Франківськ, вул. Степана Бандери, буд.10-Г
  • м. Коломия, вул. Гетьманська, 36
  • с. Старий Лисець, вул. Шевченка, 86А
  • м. Надвірна, вул. Котляревського, 4А
  • смт. Солотвин, вул. Шевченка, 18
  • м. Тисмениця, вул. Галицька, 25

Центри життєстійкості – це пілотний проєкт Міністерства соціальної політики, який є складовою Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” Першої леді Олени Зеленської.