Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Липень 31, 2024

Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як? – семінар-тренінг “Комунікація з ветеранами”

Після початку повномасштабної війни наше суспільство змінилося. Тепер майже у кожного є рідні або друзі військовослужбовці. Проте часто ми не знаємо, як спілкуватися з людиною, що пройшла війну, яких тем варто уникати та як ставити питання, щоб випадково не завдати болю
Саме про це говорили сьогодні в Надвірнянській райдержадміністрації під час тренінгу «Комунікація з ветеранами», який проведено в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи першої леді України Олени Зеленської за участю регіональної координаторки Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Лариси Підвербецької, психолога БФ «Рокада» Андрія Мештанова, працівників управління соціального захисту населення РДА та представників соціальної сфери та ветеранської політики, медицини, культури територіальних громад району
Під час тренінгу учасники ознайомилися з впливом воєнних дій на людей, опрацювали питання етичного спілкування з ветеранами, формували вміння доказово, аргументовано викладати свою точку зору, розвивали навички управління власними емоціями, а також відпрацювали реальні випадки прийому емоційно вразливих клієнтів
Крім того, йшлося про психологічні особливості співпраці з ветеранами, налагодження з ними комунікації, надання якісних соціальних послуг їм та членам їхніх сімей, родинам загиблих воїнів. Відтак окреслили питання, яким чином потрібно, займаючись доброю справою, набути стресостійкості, не допускаючи психологічного вигорання на робочому місці, навчитися налагоджувати спілкування, уникнувши конфліктних ситуацій
Формування навичок толерантної комунікації з ветеранами надзвичайно важливе для професійного спілкування спеціалістів соціальної, медичної, освітянської сфери
Суспільство має знати, як зустрічати ветеранів і ветеранок, розуміти, як створити найбільш сприятливі умови, які допоможуть відновитися й розпочати цивільне життя

Основи безбар’єрності: як реагувати на протиправні дії щодо інших осіб?

Якщо ви стали свідком порушення прав іншої людини, дотримуйтеся таких рекомендацій:

1. Відразу повідомте поліцію:

• Зателефонуйте на спецлінію за номером 102 або 112.

• Назвіть своє прізвище, ім’я, по батькові.

• Повідомте дату народження, місце проживання, номер телефону й адресу місця події.

• За можливості дочекайтеся приїзду патруля.

2. За наявності інших свідків попросіть їх теж дочекатися поліцейських. Або ж запишіть їхні контакти.

3. Виконайте альтернативні дії. Якщо не вдається зателефонувати в поліцію, зверніться до найближчого відділу або будь-якого військового.

4. Приверніть увагу оточуючих. У громадському місці голосно викликайте поліцію, знімайте правопорушника на відео та закликайте долучитись інших людей.

5. Запам’ятайте подробиці. Зверніть увагу на зовнішність зловмисника: одяг, особливі прикмети тощо.

6. Дотримуйтеся правил безпеки:

• Не намагайтеся самостійно зупинити правопорушника або переслідувати його.

• Залишайтеся на безпечній відстані та надайте допомогу потерпілому.

• За необхідності викличте швидку за номером 103 або 112.

Детальну інформацію можна отримати в «Довіднику безбар’єрності», який створений за ініціативи Першої леді Олени Зеленської.

Онлайн-курси з мінної та цивільної безпеки від ДСНС


Онлайн-курси, створені експертними співробітниками ДСНС, Фондом Східна Європа можна переглядати не лише на Освітній онлайн-платформі Зрозуміло!, а й на MEGOGO Освіта

У розділі «Цивільна підготовка», який містить понад 70 годин відео- та аудіоконтенту, серед інших розміщені:

«Дивись під ноги! Дивись, куди ідеш!» – курс коротких уроків про вибухові прилади та правила поводження з ними.

«Цивільна безпека та підготовка до надзвичайних ситуацій» – курс у стилі комп’ютерної гри Minecraft розповідає про цивільну безпеку та навички реагування на надзвичайні ситуації.

«Обережно: міни» – відеоурок про основи мінної безпеки.

Перегляд на MEGOGO – лише ознайомчий. Зробити це можна без реєстрації акаунту.

За проходження курсів (окрім відеоуроку) можна отримати сертифікат: – переходьте на Освітню онлайн-платформу @Зрозуміло! і реєструйтеся; – складайте тестові завдання; – очікуйте на появу сертифікату із 0,2 кредитами ЄКТС в особистому кабінеті. Усі курси – безоплатні та доступні у будь-який час.

На рівні всієї держави працюємо над захистом енергообʼєктів – звернення Президента


Бажаю здоров’я, шановні українці, українки!

Сьогодні – дві наші області.

Спочатку – Волинь. Безпекові питання, кордон. Усе те, що стосується півночі нашої держави. Волинська область, Рівненська, Житомирщина, Київщина, Чернігівщина. Багато вже зроблено – і щодо фортифікацій, і щодо мінування кордону. Але є ще кілька доручень для військових. Дуже важливих.

Звичайно, багато енергетичних питань, а також соціальних, освітніх. Попереду навчальний рік, і зараз пріоритет – нормальне, не дистанційне навчання для дітей усюди, де це можливо завдяки укриттям. Є доручення уряду України прискоритись із допомогою в побудові укриттів.

Щодо енергетики – у більшості наших регіонів є значні можливості для створення нової генерації. Вже є кредитні та грантові програми, є різні форми підтримки від наших партнерів – більшість громад можуть знайти для себе такі варіанти, щоб забезпечити людям більшу енергетичну спроможність.

На рівні всієї держави ми працюємо над захистом енергооб’єктів – усі терміни щодо конкретних об’єктів, які озвучуються зараз на нарадах, мають бути дотримані. Це буде критерій і для деяких кадрових питань.

Говорили сьогодні й про те, як додати зокрема Волині більше економічних і транспортних можливостей. Регіон має значний потенціал, який зараз іще не реалізовується. Це і транзит через кордон, і розвиток у самій Волинській області. Область та уряд разом мають підготувати відповідні кроки, відповідні рішення.

Тут, зараз у Рівненській області, я відвідав шпиталь, де допомагають нашим воїнам. Дякую кожному лікарю, кожній нашій медичній сестрі – усім, хто повертає до життя наших захисників. Також провели сьогодні й обласне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад. Вдячний усім очільникам громад, усім керівникам українських компаній, які стараються зберігати робочі місця для наших людей, створюють нові. Я дякую всім нашим людям у кожній громаді України, хто якісно робить свою справу, хто допомагає усій нашій державі захищатись і збільшувати можливості України.

Слава нашим людям!

Слава Україні!