Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Серпень 12, 2024

У Міжнародний день молоді Світлана Онищук відзначила проактивну молодь Прикарпаття подяками та грамотами


Молодь – надія на успішне майбутнє. А їхня стійкість, прагнення до розвитку та ідейність – запорука розквіту нашої держави.

“Сьогодні ми пишаємося та дякуємо за здобутки, знання та вміння, що допомагають зміцнювати та розбудовувати Україну, – зазначила голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук. – Своєю працею, креативністю та інноваційним мисленням ви допомагаєте розвиватись усьому краю”.

Керівниця області вручила представників молодіжних рад у громадах області, громадських організацій, які працюють з молоддю, молодіжних просторів, закладів освіти та культури державні та обласні нагороди.

Також Світлана Онищук запросила хлопців та дівчат долучатися до важливих процесів державотворення, зокрема, і до діяльності Івано-Франківської ОДА.

У подарунок очільниця Прикарпаття отримала військовий трофей від представників молодіжної ради Обертинської ТГ, який стане одним із лотів на черговому благодійному аукціоні на підтримку ЗСУ.

“Важливо підтримувати молодь, її прагнення до знань, творчості та саморозвитку. Адже саме за молодими – майбутнє! А з такими креативними, наполегливими та працьовитими хлопцями та дівчатами воно неодмінно буде успішним”, – резюмувала Світлана Онищук.

Що треба знати ВПО для отримання безоплатної медичної допомоги


Незалежно від того, де зараз живете чи зареєстровані, ви маєте право на медичну допомогу в повному обсязі. Це право забезпечується через Програму медичних гарантій, яка також включає потреби ВПО.

Програма медичний гарантій охоплює:

  •  екстрену допомогу;
  •  первинну медичну допомогу;
  •  спеціалізовану допомогу;
  •  паліативну допомогу;
  •  реабілітацію;
  •  допомогу дітям до 16 років;
  •  медичну допомогу при вагітності та пологах.

Крім того, доступні безоплатні ліки або з частковою доплатою за програмою «Доступні ліки».

Для отримання допомоги зверніться до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар може працювати в комунальному чи приватному закладі або як ФОП за договором із НСЗУ Національна служба здоров’я України. Якщо ви переїхали в інше місто, зверніться до найближчого медзакладу з договором із НСЗУ та укладіть нову декларацію з лікарем.

Попередню декларацію скасовувати не потрібно — зміни автоматично оновляться в електронній системі охорони здоров’я.

Маючи декларацію, ви отримуєте доступ до безоплатних діагностичних та профілактичних послуг, консультацій, направлень до лікарів-спеціалістів, е-рецептів на ліки та вакцинацій. Також можна оформлювати довідки, листки непрацездатності тощо.

Важливо! Без направлення ВПО можуть звертатись до гінеколога, психіатра, нарколога, фтизіатра, педіатра та стоматолога.

Щоб знайти медзаклад із договором із НСЗУ, скористайтесь дашбордом «Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги» (https://bit.ly/3WZB9Ai) або зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16–77.

Детальніше про послуги це можна дізнатися у посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити його можна за посиланням: https://cutt.ly/Nw5buw0b

Родини полеглих Героїв продовжують ділитися враженнями від відпочинку


«Ми гарно відпочили. Чудова зібралась компанія, діти потоваришували. Тож тиждень минув, як одна мить. Незабутні дні… Дякуємо».

 «Дякуємо за чудовий відпочинок. Він був потрібний всім. Діти не хотіли повертатися додому. Щиро дякуємо за таку можливість».

“Такі відгуки отримуємо від учасників нашого проєкту «Турбота про родину Героя», який більше року діє на Прикарпатті”,  – зазначила Світлана Онищук.

Додамо, що на відпочинку в Карпатах вже побували понад 200 родин полеглих захисників, зокрема дітей. Також  матусі охоче діляться фото з відпочинку.

“Щиро дякуємо за зворотній зв’язок! Працюємо далі!”,  – резюмувала керівниця області.

Встановлення особистих кордонів не ознака егоїзму


Це акт турботи про себе, який робить нас сильнішими та впевненішими в собі.

Це як поставити знак «Тут діють власні правила» на двері свого внутрішнього світу, щоб захистити свою унікальність, зберегти себе від емоційного виснаження та побудувати здорові відносини з іншими.

Існують різні типи особистих кордонів, і кожен з яких дуже важливий для нашого щастя. У каруселі говоримо про пʼять з них.

Всеукраїнська програма ментального здоров’я Ти як? ініційована Першою леді України Олена Зеленська.

Як ППО захищає життя, так і зняття обмежень на далекобійні удари збереже тисячі людських життів – звернення Президента

Дорогі українці, українки!

Нашим пріоритетом залишається максимальне посилення українського повітряного щита. Нашої ППО, нашої бойової авіації. Щоночі й щодня протягом цієї війни українці страждають від російських ударів. Багато, дійсно багато вже зроблено для нашої можливості захищатись, але ще не все, що необхідно. Ми не припиняємо роботи з партнерами для того, щоб у нас було більше систем ППО та більше якісної підготовки й забезпечення всіх підрозділів захисників неба.

Звичайно, один із ключових елементів повітряного щита будь-якої держави – це бойова авіація. На всіх рівнях ми маємо й надалі продовжувати говорити партнерам, що потрібно для закриття українського неба від «шахедів» та ракет. Зокрема від північнокорейських ракет.

Минулої ночі наші воїни збили більш ніж 50 «шахедів». Було й чотири балістичні ракети – росіяни запустили їх із Воронезької області. Ми фіксуємо всі місця, із яких російська армія завдає ударів – також Бєлгородська область, Курська, інші райони. Тільки від початку цього літа й тільки з районів Курської області по нашій Сумщині було завдано майже 2 тисячі ударів: артилерія, міномети, дрони. Ми фіксуємо й кожен ракетний удар. І кожен із таких ударів заслуговує на справедливу відповідь.

Одна з північнокорейських ракет сьогодні, на жаль, убила на Київщині двох людей – батька із сином, чотири роки було хлопчику. Мої співчуття рідним та близьким. Ще троє людей були поранені. Їм надано необхідну допомогу. Наші експерти чітко встановили, яка це ракета, і точно знаємо, із якого району на російській території відбувся запуск. Буде цілком справедливим, щоб українці могли відповідати на цей терор саме так, як необхідно, щоб його зупинити. Відповідними далекобійними ударами по місцях запуску ракет із Росії, відповідним знищенням російської військової логістики. Терор повинен програвати завжди – це базовий принцип захисту життя. І про це так само ми будемо й надалі говорити з партнерами – як ППО захищає життя, так і зняття обмежень на далекобійні удари збереже тисячі людських життів.

Також сьогодні відзначу рятувальників із ДСНС України – увесь колектив служби. Дякую кожному й кожній із вас, хто виїжджає на місця після російських ударів у всіх наших областях, розбирає завали, гасить пожежі, надає першу медичну допомогу. І загалом – забезпечує порятунок наших людей. Я впевнений, усі українці вам вдячні. А особливо хочу сьогодні подякувати рятувальникам Київщини: Віталій Харченко, Микола Золотар, Вадим Гевко, Анатолій Рибка, Віктор Жукович – усі працюють у місті Бровари. Дякую вам і вашим колегам! Також рятувальники Харківщини: Олександр Глущенко, Андрій Єрмоленко, Вадим Гнатенко, Олександр Лиман, Микола Криволапов. Дякую! ДСНС України в Донецькій області – усі, хто працює заради наших людей. Особливо – Сергій Іщенко, Микола Пустовалов, Іван Головащенко, Володимир Деренко та Віктор Карташов. Також Херсонська область – увесь колектив ДСНС України в регіоні, а особливо – Антон Олійник, Віталій Пархоменко, Юрій Червинський, Руслан Власенко, Євгеній Макаренко. Дякую вам, хлопці!

Дякую всім, хто в Україні та з нами, з Україною!

Слава Україні!

Cвітлана Онищук: Четверо прикарпатців увійшли до ТОП-50 кращих вчителів України за версією премії Global Teacher Prize Ukraine 2024


Серед півфінаналістів премії – педагоги з Калуша та Івано-Франківська:

  •  вчителька української мови Калуського ліцею №10 Ольга Кецмур,
  •  вчителька української мови та літератури Ліцею ім. Миколи Сабата Марія Бабак,
  •   вчителька початкових класів Ліцею 7 Івано-Франківської міської ради Леся Павлюк,
  •  вчитель хімії Ліцей 24 Івано-Франківської міської ради Юрій Пахомов.

“Натхненні своєю роботою вони готують наше майбутнє покоління до життя у світі, що постійно змінюється. А ще прививають любов до Батьківщини, рідної мови, культури.

Дякуємо нашим вчителям за їхню працю та бажаємо успіхів у фіналі”, – підкреслила очільниця Прикарпаття.

ТОП-10 фіналістів премії оголосять 1 вересня. А ім’я головного переможця стане відоме 5 жовтня. Премію для видатних вчителів Global Teacher Prize Ukraine організує Освіторія за підтримки Міністерства освіти і науки України, ЮНІСЕФ Україна, Дія.Освіта та KSE Foundation.

Одній із найстаріших церков в області виповнилося 300 років


300-літній ювілей відзначала одна з найстаріших церков Івано-Франківщини – церква Святого Димитрія у селі Заланів, що на Рогатинщині.

Перша згадка про її існування святині в селі походить з податкових реєстрів 1578 р., але дата побудови невідома.

Сьогодні серед літургійних книг у церкві зберігається “Тріоль” львівського друку 1667 р. з друкарні Михайла Сльозки, який дарував її ще до старої церкви.

У 1724 р. коштом пароха і громади збудовано нову дерев’яну церкву. У ній первісно встановлено чотириярусний старосвіцької і малярської роботи іконостас зі старішої церкви. У крипті під вівтарем, за переказами, похоронені чотири особи – фундатори церкви Ярунтовичі і Галяревичі.

Зачинена у важкі радянські часи 1960-1989 pp. церква поновила літургії на початку 1990-х рр., як і більшість церков на Заході України.

Нова дзвіниця зведена у 1989 р. Розташована церква на схилі пагорба в західній частині села Малий Заланів.

На ювілейні роковини храму прибув митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви Володимир Війтишин, який і очолив Святу Літургію.

На подвір’ї святині митрополита вітав парох села о. Володимир Мартинович, разом із парафіяльною спільнотою та запрошеними священнослужителями.

Після Літургії митрополит Володимир Війтишин привітав присутніх із ювілеєм церкви та вручив грамоти пароху о. Володимиру Мартиновичу, а також активістам, волонтерам та меценатам села, які докладають великих зусиль для збереження та відновлення храму, прилеглої території та кладовища.

Свою чергою о. Володимир Мартинович подякував за спільну молитву та слова віри, які як ніколи, у даний час підтримують і згуртовують нас.

 

 

На Прикарпатті за підтримки міжнародних партнерів планують побудувати п’ять ДБСТ


Сьогодні відбулася онлайн-зустріч заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко, представників Коломийської територіальної громади із благодійним фондом «Happy Kids» (Республіка Польща). Йшлося про реалізацію проєкту будівництва п’яти дитячих будинків сімейного типу на Коломийщині.

Людмила Сірко подякувала польським партнерам за дієву пропозицію щодо підтримки дітей, позбавлених батьківського піклування: «Кожна дитина має виховуватися в сім’ї. І саме будівництво ДБСТ – це необхідність для цих дітей зростати у дружній та люблячій родині. Наша область з початку війни прийняла 16 ДБСТ з окупованих територій. На території області зараз таких ДБСТ є 14, де виховується понад 121 дитина. Завдяки благодійному фонду «Happy kids» на Коломийщині з’являються нові можливості для спорудження будинків».

Представники «Happy kids» розповіли, що у кожному ДБСТ матимуть змогу проживати 8-10 діток та двоє опікунів. Будуть облаштовувані кімнати для проживання, загальний простір для родини, ванні кімнати та два гаражні місця. А на одну локацію – дитячий майданчик та місце для занять спортом.

Мовилося про вимоги до місця розташування будинків, законодавчі аспекти, комунальну інфраструктуру, соціальну мережу, дотримання проєктних та технічних вимог до них.

Наголошувалося, що облаштування дитячих будинку сімейного типу, забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування є надзвичайно важливим питанням для обласної державної (військової) адміністрації. І задля цього об’єднуються зусилля міжнародних благодійних фондів, громадських партнерів, органів місцевого самоврядування.