Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Серпень 13, 2024

Світлана Онищук вручила державні нагороди родинам полеглих захисників


Сьогодні голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук зустрілася з рідними тих, хто віддав своє життя за волю та незалежність України.

За особисту мужність та героїзм, виявлені при захисті територіальної цілісності нашої країни, керівниця області вручила родинам загиблих державні нагороди:

  •  орден «За мужність» ІІ ступеня (посмертно) та відзнаку Президента «За оборону України» – рідним Юрія Демиденка;
  •  орден «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) та відзнаку Президента «За оборону України» – рідним Василя Кальваровського;
  •  орден «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно) – рідним Миколи Мочернюка, Назара Христана, Владислава Чудакорова та Петра Якимишина.

“Пам’ятаємо й цінуємо подвиг кожного Героя, – зазначила Світлана Онищук. – Низький уклін за жертовність в ім’я майбутнього України! Вічна шана нашим полеглим захисникам!”

Про реалізацію програм медичних гарантій та отримання безоплатної медичної допомоги ВПО йшлося на пресбрифінгу в ОДА


Сьогодні у медійному центрі обласної державної адміністрації відбувся пресбрифінг директорки департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександри Бойчук щодо реалізації програм медичних гарантій та яким чином ВПО можуть отримати безоплатну медичну допомогу на Прикарпатті.

Зауважувалося, що це право забезпечується через Програму медичних гарантій, яка також включає потреби ВПО.

Важливо, що Програма  медичний гарантій охоплює: екстрену допомогу; первинну медичну допомогу; спеціалізовану допомогу; паліативну допомогу; реабілітацію; допомогу дітям до 16 років; медичну допомогу при вагітності та пологах. Крім того, доступні безоплатні ліки або з частковою доплатою за програмою «Доступні ліки».

А для отримання допомоги зверніться до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Лікар може працювати в комунальному чи приватному закладі або як ФОП за договором із НСЗУ Національна служба здоров’я України. Якщо ви переїхали в інше місто, зверніться до найближчого медзакладу з договором із НСЗУ та укладіть нову декларацію з лікарем.

Попередню декларацію скасовувати не потрібно — зміни автоматично оновляться в електронній системі охорони здоров’я. Маючи декларацію, ви отримуєте доступ до безоплатних діагностичних та профілактичних послуг, консультацій, направлень до лікарів-спеціалістів, е-рецептів на ліки та вакцинацій. Також можна оформлювати довідки, листки непрацездатності тощо.

Детальніше у відео:

Прикарпатців та гостей краю запрошуємо на перший літній фестиваль класичної музики «Філармонійні вечори»

Впродовж кількох днів – з 19 по 22 серпня колективи Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк даруватимуть позитивні емоції та закохуватимуть у світ одвічної класики.  Про це повідомила Світлана Онищук на своїй сторінці в Facebook.

На сцені звучатимуть твори світових композиторів у виконанні струнного ансамблю “Quattro Corde”, струнного квартету «Spravzhni», камерного оркестру “Harmonia Nobile”.

Вхід на фестиваль буде вільний. Але кожен зможе долучитись і зробити свій внесок на підтримку українського війська.

Тож запрошуємо усіх поціновувачів музичного мистецтва відвідати фестиваль та провести теплі літні вечори під твори класиків у виконанні  наших талановитих музикантів!

Поціновувачів мистецтва слова запрошують на фестиваль “Письменницька варта над Черемошем”


15-16 серпня у столиці Гуцульщини – Верховині відбудеться десятий ювілейний літературний фестиваль “Письменницька варта над Черемошем”.

У його межах запланована зустріч з письменниками, а також відкриття книгарні “Коцюбинський”.

Дані про ліцензії перевізників відтепер доступні громадянам, бізнесу та держорганам


Міністерство цифрової трансформації України підвищує прозорість транспортної галузі: відкрили дані Ліцензійного реєстру перевізників. Продовжують розвивати сферу open data та публікувати більше наборів даних навіть під час війни. На черзі — інформація про ліцензії на перевезення пасажирів, вантажів та небезпечних відходів із Ліцензійного реєстру перевізників. Із 2010 року видано понад 57 тисяч ліцензій, тож, щоб моніторити правомірність їх отримання та підвищувати прозорість транспортної галузі, публікують дані з реєстру на порталі відкритих даних — https://curly.click/r/fa2b

Ліцензійний реєстр перевізників — перший реєстр Державної служби України з безпеки на транспорті з відкритим АРІ — набором інструментів і протоколів для створення програмного забезпечення. Відкриті дані містять інформацію з 2010 року про назву й код ЄДРПОУ перевізника, реквізити та дату видачі ліцензії.

Дані з реєстру допоможуть громадянам, бізнесу й держорганам:

  •  знаходити та перевіряти транспортні компанії на наявність ліцензій у межах області, району, громади та населеного пункту
  •  моніторити видавання нових та анулювання чинних ліцензій
  •  виявляти недоброчесних перевізників
  •  аналізувати ринок перевезень, вивчати тенденції та робити прогнози;
  •  створювати сервіси для пошуку перевізників, перевірки ліцензій і легальності транспортних засобів.

“Відкриті дані — основа прозорої роботи держави та бізнесу. Тож працюємо далі над розвитком сфери, щоб забезпечити вільний і безоплатний доступ до публічної інформації всім українцям”, – повідомляють у Міністерстві цифрової трансформації України.

Ініціативу реалізує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України в співпраці з Міністерством цифрової трансформації та Укртрансбезпека за сприяння Проєкт “Підтримка цифрової трансформації”, що фінансується USAID і UK Dev. Партнер проєкту — Фонд Східна Європа.

Понад три десятки дітей з родин полеглих захисників відпочиватимуть у Буковелі


На Прикарпатті продовжується реалізація соціального проєкту “Турбота про родину Героя”,  який ініціювала голова обласної державної адміністрації  – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Сьогодні у відпочинковий комплекс VODA club у Буковель відправились 34 дітей з родини загиблих захисників з різних куточків Прикарпаття. А це – Івано-Франківська, Надвірнянська, Яремчанська, Коломийська, Калуська та Долинська територіальні громади.

Протягом дня для юних учасників проєкту «Турбота про родину Героя» передбачено активне дозвілля  й харчування.

“Переконана, цілюще гірське повітря, мальовничі краєвиди та літні активності подарують дітям незабутні емоції та допоможуть перезавантажитись”,  – зазначила очільниця Прикарпаття.

#Турбота_про_родину_Героя #Ти_як?

Цілком справедливо знищувати російських терористів там, де вони є – звернення Президента


Бажаю здоров’я, шановні українці, українки!

Найголовніше за цей день. Провів Ставку. Була доповідь Головкома Сирського. Щодо фронту і всіх ключових оборонних напрямків. А також щодо операції в Курській області – генерал Сирський доповів, що контролюються  близько тисячі квадратних кілометрів у Курській області. Це, зокрема, райони, із яких російська армія завдавала ударів по нашій Сумщині. Станом на сьогодні й від 1 червня це вже майже 2100 обстрілів території Сумської області. Тому наші операції – це суто безпекове питання для України, звільнення прикордоння від російських військових. Я дякую всім нашим солдатам, сержантам та офіцерам за сміливість та за результативність дій. Звичайно, я хочу окремо подякувати кожному нашому підрозділу, який поповнює обмінний фонд для нас, для України. Це принципово для нас – повернути всіх наших людей із російського полону. І сьогодні на Ставці доручено структурам, які займаються обмінами, – а це ГУР, СБУ та МВС, – максимально активно комунікувати з рідними українських полонених. Прозоро пояснювати їм, як формуються списки на обмін, кого реально повернути зараз. Загалом доручено представити чітку стратегію повернення наших людей із російського полону. На наступній Ставці має бути відповідна доповідь. Я дуже розраховую також, що міністр оборони та всі наші, українські, дипломати будуть максимально активно працювати з партнерами щодо далекобійності для України – нам потрібні відповідні дозволи від партнерів на застосування далекобійної зброї. Це те, що може значно наблизити справедливе завершення цієї війни, а також врятувати тисячі життів українців від російського терору. Цілком справедливо знищувати російських терористів там, де вони є, там, звідки вони завдають своїх ударів. Російські військові аеродроми, російську логістику. Ми бачимо, яку користь для наближення миру це може принести. Росію потрібно примушувати до миру, якщо вже Путін так хоче й далі воювати. На наступній Ставці міністр оборони України та представники дипломатичної служби повинні представити відповідний перелік кроків щодо далекобійності. Була сьогодні на Ставці й доповідь урядовців щодо наших економічних можливостей, нашого виробництва. Ми маємо так діяти, щоб наше, українське, виробництво попри все отримувало необхідну підтримку. Уряду доручено збільшити частку українського виробництва в державних закупівлях, і це мають бути довгострокові контракти – на 5-10 років. Обовʼязково зробимо.

І ще кілька речей.

Провів сьогодні зустріч із делегацією Сенату США. Сенатори Грем та Блюменталь – вони представляють обидві партії. Я подякував Америці за підтримку нашого захисту, і дуже важливо, щоб українці та американці в цьому нашому захисті нормального життя та свободи людей були справді переможцями. Ми обговорили, що конкретно потрібно, щоб завершити цю війну і завершити її справедливо. Детально пояснив нашу потребу в далекобійності.

Сьогодні ж провів нараду з нашими міжнародниками – МЗС, Офіс. Детально спланували зустрічі та перемовини на другу половину серпня та вересень. Ми знаємо, як додати сили Україні та що може допомогти нам у досягненні справедливості.

Ми бачимо, як Росія за часів Путіна насправді рухається: 24 роки тому була катастрофа «Курська» – символічний початок його правління; зараз видно, що є фіналом для нього. І теж Курськ. Катастрофа його війни. Так завжди буває з тими, хто зневажає людей та будь-які правила. Росія принесла війну іншим, тепер це повертається додому. Україна завжди хотіла лише миру, і ми обов’язково мир забезпечимо.

Я дякую всім, хто нам допомагає! Слава всім, хто воює, хто працює заради України!

Слава Україні!

Понад три десятки дітей з родин полеглих захисників відпочиватимуть у Буковелі

На Прикарпатті продовжується реалізація соціального проєкту “Турбота про родину Героя”, який ініціювала голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук. (більше…)