Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Вересень 2, 2024

У медійному центрі обласної державної адміністрації відбувся пресбрифінг щодо впровадження програми «Національний кешбек»


Відповідно до ініціативи Президента України Володимира Зеленського в рамках національної  економічної платформи «Зроблено в Україні» запроваджується програма «Національний кешбек». Про це розповів  директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Сергій Подошва.

Впровадження програми відбувається у три етапи:

  • 24 серпня старт для виробників,
  • 28 серпня старт для торгових точок,
  • 2 вересня (сьогодні) старт реєстрації споживачів і бета-тестування.

На Прикарпатті стартував навчальний рік у безпековому ліцеї


Наша область стала однією з чотирьох, де реалізовується пілотний проєкт із відкриття ліцеїв безпекового спрямування та національно-патріотичного виховання. Про це повідомила голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Сьогодні 140 прикарпатських дітей, чиї батьки загинули, були поранені чи зараз воюють у лавах ЗСУ, розпочали навчання у цьому закладі.

Привітав ліцеїстів з початком навчального року та побажав їм наснаги до здобуття нових знань заступник голови обласної державної адміністрації Віталій Ільчишин.

До речі, такі ж ліцеї запрацювали у Києві, Дніпрі, Кривому Розі та Вінниці.

Під час навчання ліцеїсти перебуватимуть на повному державному забезпеченні. Йдеться про комфортне проживання, повноцінне харчування та формений одяг. Окрім того, в ліцеї передбачено гуртки, спортивні секції, подорожі.

“На жаль, у нас стає все більше таких діточок, і наш обов’язок – ними опікуватися. Адже їм будувати майбутнє нашої країни”, – підкреслила керівниця області.

Вчителька початкових класів з Івано-Франківська увійшла до десятки найкращих вчителів України за версією Global Teacher Prize Ukraine 2024.


Йде мова про педагогиню-новаторку з  ліцею № 7 Івано-Франківської міської ради Лесю Павлюк.

Саме ця вчителька була однією з перших у своїй школі, хто взявся працювати з інклюзивним класом ще до реформи НУШ. Активно займається розробкою нових методик і впроваджує їх у навчальний процес, про що свідчить чималий список відзнак. Вміє знаходити індивідуальний підхід до кожного учня, що особливо важливо в умовах інклюзивного навчання, а її учні відчувають себе комфортно та вільно, йдеться на сайті громадської спілки “Освіторія”, яка організовує національну відзнаку.

Про це повідомила  голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук на своїй сторінці у Facebook.

Цьогоріч свої заявки у Global Teacher Prize Ukraine 2024 подали 1210 освітян, ще 2059 педагогів номінували українці — батьки, учні та колеги. Із цього числа після незалежного оцінювання і обрали зіркову десятку фіналістів.

Пишаємося нашими самовідданими педагогам, які дають дітям свої знання та любов, та вітаю пані Лесю Павлюк з високим досягненням!

Ведення вагітності та медична допомога при пологах – безоплатні для пацієнток зі статусом ВПО, – Олександра Бойчук


У медійному центрі обласної державної адміністрації на пресбриінгу директорка департаменту охорони здоров’я ОДА Олександра Бойчук розповіла про охорону материнства і дитинства як єдиний із пріоритетних напрямків Програми медичних гарантій. Тому, незалежно від свого місця проживання і реєстрації, жінки при надії та породіллі можуть розраховувати на отримання якісних безоплатних послуг ведення вагітності та медичної допомоги при пологах.

Йшлося про те, куди звертатися майбутній мамі щодо ведення вагітності.

«Для спостереження вагітності можна обирати будь-який комунальний або приватний медичний заклад, що має договір із НСЗУ на пакет «Ведення вагітності в амбулаторних умовах». А ведення вагітності акушером-гінекологом – безоплатне як при самозвернення без направлення, так і при наявності направлення сімейного або лікуючого лікаря. Якщо пацієнтці потрібна госпіталізація, то лікар-гінеколог направляє її в стаціонар, де вона отримає усю необхідну медичну допомогу також безоплатно, в рамках стаціонарного пакету», – зауважила Олександра Бойчук.

Важливо, що медична допомога при пологах – безоплатна, незалежно від місця проживання. Ні місце реєстрації, ні фактичне місце проживання не є підставою для оплати медичної допомоги. У закладах, які мають договір із НСЗУ, медична допомога при пологах безоплатна, її вартість оплачує Національна служба здоров’я України. Тому пацієнти зі статусом ВПО не мають нічого доплачувати за отримання медичної допомоги, зокрема при пологах.

Наголошувалося на тому, що медична допомога при пологах надається безоплатно, як при доставленні бригадою екстреної (швидкої) медичної допомоги, так і при самозверненні без направлення. Під час пологів пацієнтка, що народжує, на безоплатній основі отримує усі необхідні ліки, медичні вироби, знеболення, лабораторні обстеження. В Івано-Франківській області майже 200 пацієнток отримали медичну допомогу за цим пакетом.

Вирує нова хвиля шахрайства, яка пов’язана зі звільненням українських Героїв і Героїнь та пошуком зниклих безвісти


За словами Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, вони видають себе за волонтерів, журналістів, представників державних структур або навіть країни-агресорки, майстерно граючи на емоціях, обіцяючи звільнення, важливу інформацію чи навіть організацію дзвінка з рідними. Але за це вони вимагають гроші – нібито «плату» за свої «послуги».

Омбудсман Дмитро Лубінець наголошує: щоб не потрапити у пастку цих безпринципних зловмисників, будьте пильні!

  • Завжди перевіряйте джерела інформації.
  • Ніколи не передавайте особисті дані незнайомцям та не розкривайте конфіденційну інформацію у соцмережах, навіть у приватних повідомленнях.
  • Остерігайтеся будь-яких фінансових пропозицій, пов’язаних із «визволенням» чи «допомогою».
  • Пам’ятайте: офіційні державні органи та волонтерські організації ніколи не беруть грошей за допомогу або надання інформації.

Якщо вам надійшли підозрілі пропозиції «допомоги» за винагороду, не зволікайте – звертайтеся до Координаційного штабу, Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ, і негайно повідомляйте кіберполіцію.

Далекобійність є ключем для завершення цієї війни – звернення Президента


Дорогі українці, українки!

Сьогодні знов Росія по-звірячому вдарила по Харкову. Станом на цей час – майже п’ятдесят постраждалих. Усім надається необхідна допомога. Рятувальники продовжують розбирати завали, була інформація про людей під завалами. Звичайні цивільні об’єкти: торговельний центр, Палац спорту, міська забудова. Кожен такий удар по Харкову, по інших наших містах і селах доводить правильність нашої тактики зокрема в Курській області – ми маємо витискати війну додому, звідки її принесли в Україну. І не лише в прикордонні райони Росії. Держава-терорист повинна відчути, що таке війна. Ми працюємо, щоб якнайбільше російських військових обʼєктів, російської логістики, критичних обʼєктів їхньої воєнної економіки – щоб усе це опинилось у зоні доступу для нашої зброї. Зараз це забезпечують наші дрони, і я дякую всім в Україні, хто працює для розробки та виробництва дронів. А також усім, хто працює заради нашої ракетної програми. І всій зовнішньополітичній команді нашої держави, яка переконує партнерів, що далекобійність є ключем для завершення цієї війни. Своїми дронами й ракетами ми здатні виконати частину завдань. Але реальний мир, реальне завершення цієї війни – це комплексне завдання. І щоб примусити Росію до миру, щоб від брехливої риторики про переговори вони перейшли до кроків, щоб завершити війну, щоб очистити нашу землю від окупації та окупантів – потрібні й дієві інструменти. Я знаю, що цими днями й тижнями наші друзі у світі – і журналісти, які поширюють правду про цю війну, і значна частина лідерів держав, громадських лідерів, політиків – говорять, як важливо для наближення миру й порятунку життів мати дозволи на далекобійні удари та відповідні далекобійні ракети і снаряди. І це залежить від Президента Байдена, від Прем’єр-міністра Стармера, Президента Макрона, канцлера Шольца та інших. Я дякую всім, хто переконує світ бути сильним і врешті перемогти російський терор. Жодна російська ракета, жоден російський удар не повинні залишитись без справедливої відповіді – відповіді зброєю, санкціями, правильною політикою та економічною підтримкою для України й відповіді правосуддя щодо Росії.

Сьогодні я підписав кілька нових санкційних рішень – санкції РНБО. Майже 150 суб’єктів – юридичних та фізичних осіб, які забезпечують роботу авіаційної інфраструктури Росії. Також ще один пакет санкцій проти колаборантів. Тих, хто обрав працювати на зло – на війну. І завдання для всіх представників України – робити все, щоб українські санкції були синхронізовані зі світовими. І сьогодні ж була доповідь Головкома Сирського. Передусім про Покровський напрямок. Про наші дії, щоб стримати російські удари там і щоб знищити якнайбільше сил окупанта. А також був звіт і щодо операції в Курській області – кожен день забезпечує нам поповнення «обмінного фонду». Я дякую кожному нашому підрозділу за це!

І ще одне. Хочу подякувати рятувальникам, які працюють саме на Харківщині, – усьому колективу ДСНС України в Харківській області. І особливо – Юрій Сірий, Едуард Соколов, Сергій Білоус, Олександр Чєлак, Володимир Михайличенко. І також сьогодні відзначу Микиту Іванюка – капітана поліції, що працює на Харківщині, та Олега Шеремета – фельдшера «екстренки», які проявили себе в допомозі нашим людям. Дякую вам та всім вашим колегам! Дякую кожному, хто з Україною!

Домогосподарствам, у яких змінились доходи, у серпні проведено автоматичний перерахунок житлових субсидій


Двічі на рік – у березні та серпні – домогосподарствам, у яких середньомісячний сукупний дохід зменшився або збільшився на понад 50 відсотків, органи Пенсійного фонду України здійснюють перерахунок розміру житлової субсидії в межах установленого строку її призначення. Такий перерахунок відбувається автоматично, без звернення громадян.

При перерахунку виплат зазначеній категорії субсидіантів з серпня середньомісячний сукупний дохід враховано за I і II квартали поточного року, який співставлено з доходами за III і IV квартал минулого року (саме за цей період було враховано дохід під час призначення субсидії з травня 2024 року).

Якщо в результаті співставлення встановлено, що доходи змінились на понад 50 відсотків, розмір житлової субсидії переглянуто.

Таким чином, призначений розмір житлової субсидії в домогосподарств, у яких доходи зменшились / збільшились на понад 50 відсотків, змінився.

Довідково

Проведення перерахунку передбачено пунктом 92 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 “Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива”.