Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Жовтень 2, 2024

Підтримка реалізації проектів нового будівництва та реконструкції закладів дошкільної освіти


Зметою підтримки реалізації проектів нового будівництва та реконструкції закладів дошкільної освіти опубліковано Посібник з проєктування енергоефективних дошкільних закладів освіти та викладено у відкритий доступ

Проєкт GIZ “Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності в Україні“, що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та співфінансуванням Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) (надалі – проєкт GIZ) надає підтримку практичних кроків енергоефективності в публічних закупівлях та програмних діях для відновлення України за принципом “краще ніж було”  (Build Back Better) якій відповідає цілям Європейського Зеленої угоди та цифрової трансформації ЄС.

В контексті будівництва це означає будувати за принципами сталого будівництва із застосуванням сучасних енерго- та ресурсоефективних технологій, методів управління, екологічних будівельних матеріалів.

Повний текст «Методичні рекомендації – Основи проектування та реконструкції енергоефективних будівель закладів дошкільної освіти з поліпшеними екологічними характеристиками»: https://iem.org.ua/images/librery/sadochky-05-05-2023.pdf

Методичний посібник стане в нагоді:

  • замовникам для складання завдання на проектування об’єкту нового будівництва чи реконструкції;
  • архітекторам і проектувальникам – якісно виконати завдання по проєктуванню об’єкту з досягненням кращих показників енергоефективності та поліпшених характеристик будівлі на усіх стадіях її життєвого циклу.

В Івано-Франківську відбудеться ІV Форум «Ветерани – шлях додому: спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів»


11-12 жовтня 2024 року Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів спільно з Міжфракційним депутатським об’єднанням «Реабілітаційні сили України», Міністерством у справах ветеранів, Івано-Франківською обласною військовою адміністрацією, Івано-Франківською міською радою, ГО «Україна 2.0.», iHUB та за підтримки Програми USAID «Рада: наступне покоління» організовують ІV Форум «Ветерани – шлях додому: спроможності громад у захисті прав та задоволенні потреб ветеранів» (м. Івано-Франківськ).

Форум матиме особливий фокус на п’яти напрямах:

  • спорт для ветеранів
  • травма війни – психологія відновлення
  • економічна незалежність
  • ветеранські простори
  • освіта ветеранів

Запрошуємо до участі:

  • ветеранів та ветеранок, які хочуть або вже долучилися до змін ветеранської політики в регіоні та країні;
  • представників/представниць громад Івано-Франківської області;
  • неурядові організації, що працюють над задоволенням потреб, захистом прав учасників бойових дій, ветеранів, членів їх сімей та членів сімей полеглих героїв.

Формат: Онлайн/Офлайн

Реєстрація офлайн до 17:00 год. 4 жовтня за посиланням: https://forms.gle/WdS1sZJucp9Jwbhi8

Реєстрація онлайн-участі в заході (Zoom) до 17:00 год. 9 жовтня 2024 року за посиланням: https://forms.gle/TbCdgRHKHpEdfRD96

Більше інформації та програма Форуму: http://surl.li/mumvwd

Зверніть, будь ласка, увагу, що підтвердження реєстрації буде надіслано листом, де буде повідомлено про час і місце проведення, а також програму форуму.

Чи може учасник бойових дій оформити пільги на житлово-комунальні послуги, якщо живе в гуртожитку


Учасникам бойових дій чинне законодавство передбачає надання низки пільг. Серед них, зокрема, і знижки на оплату житлово-комунальних послуг та на придбання твердого палива й скрапленого газу (перелік осіб, які належать до учасників бойових дій, визначено у статті 6 цього закону).

Наприклад:

  • 75-процентна знижка на квартплату (в межах норм, передбачених чинним законодавством);
  • 75-процентна знижка на комунальні послуги (газ, електроенергія та інші послуги) та скраплений балонний газ для побутових потреб в межах середніх норм споживання. Для людей з інвалідністю знижка на комунальні послуги становить 100%.
  • 75-процентна знижка вартості палива, зокрема, рідкого, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення (у межах норм, встановлених для продажу населенню).

Автоматично пільги не надаються, їх потрібно оформити. Для цього людина має звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України із заявами про внесення відомостей до Реєстру осіб, які мають право на пільги (у разі якщо вона не перебуває на обліку в Реєстрі) та про надання пільг.

У заяві про надання пільг, зокрема, зазначаються дані щодо тих житлово-комунальних послуг, якими людина користується, а також назва та особовий рахунок організації, яка надає послуги. Після отримання та перевірки інформації приймається рішення про призначення пільг.

Зазначимо, що під час перевірки відомостей, організація, яка управляє гуртожитком, надає Пенсійному фонду інформацію про перелік житлово-комунальних послуг, якими користується учасник бойових дій (а також про ціни і тарифи на ці послуги). Саме на ці послуги й можуть бути призначені пільги.

Пільги можна оформити як офлайн, відвідавши сервісний центр ПФУ, уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської селищної, міської ради відповідних територіальних громад, ЦНАП, так і онлайн, через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг ПФУ https://portal.pfu.gov.ua/ або через застосунок «Дія» (за наявності Дія.Підпису).

Окремо нагадуємо, що з травня 2024 року у разі, якщо ветеран війни (особа з інвалідністю внаслідок війни, учасник бойових дій, учасник війни) не може самостійно подати заяву на призначення пільги на ЖКП, це за нього можуть зробити члени його родини.

В ОВА відбулося засідання робочої групи з питань підтримки психічного здоров’я


Заступниця голови обласної державної адміністрація Людмила Сірко провела засідання робочої групи з питань підтримки психічного здоров’я, яка працює у складі координаційного центру підтримки цивільного населення при Івано-Франківській ОВА.

«Надзвичайно важливо піклуватися не тільки про фізичне здоров’я, але і про душевне самопочуття. Базовою цінністю ментального здоров’я є добробут людини і те, наскільки вона почуває себе щасливою. Задля того, щоби кожен знайшов необхідну психологічну допомогу, реалізується Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», – зазначила Людмила Сірко. – Ми працюємо над реалізацією важливих заходів щодо підтримки ментального здоров’я прикарпатців та об’єднуємо задля цього усі необхідні ресурси».

Під час наради йшлося про роботу Центру ментального здоров’я, який працює при Івано-Франківському національному медичному університеті. Зокрема, професійних психологів та психотерапевтів, які надають необхідну допомогу, підтримку для внутрішньо переміщених людей, військовослужбовців та ветеранів, а також їх родин, впровадження інноваційних методів роботи та проведення навчально-тренінгових занять.

У сучасних умовах, коли війна залишає слід на психічному здоров’ї багатьох людей, особливо важливо мати доступ до якісної психологічної допомоги.

Мовилося також про реалізацію Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?» в сфері охорони здоров’я, навчання медичних працівників за програмою mhGAP, механізми охоплення максимальної кількості населення послугами ментального здоров’я, розробку соціальних паспортів територіальних громад, районів, які необхідні для реалізації обласного плану заходів на 2024-2026 рр. з реалізації Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року та подальший розвиток мережі прикарпатських закладів охорони здоров’я, де надаються психосоціальні послуги.

 

Працюємо, щоб прискорити рішення партнерів щодо коштів від використання російських активів, – звернення Президента


Дорогі українці, українки!

Сьогодні багато саме військових, оборонних справ майже весь день.

Сьогодні в Києві працював уже другий форум оборонних індустрій. Представники більш ніж 30 країн і майже трьох сотень компаній – українських та передових іноземних. Для України це абсолютно принципово, що постійно зростає інтерес не лише держав-партнерів, а й оборонних компаній світу до співпраці з нами, з нашою оборонною сферою. Частину домовленостей уже реалізовано. І щодо інвестицій в оборонне виробництво в Україні, і щодо локалізації. Ще більше – на етапі підготовки. Україна вже робить речі, яких раніше в нас не було, – це 155-й калібр і наші далекобійні дрони, наші морські дрони. Створюємо нову основу під використання західної бронетехніки – це і ремонт, і обслуговування. Хороші речі робляться і для розвитку нашої ракетної програми. І дуже важливо зараз – прискорюватись із цим усім. Вдячний кожному й кожній, хто це розуміє.

Провів сьогодні наради з військовим керівництвом. Головком Сирський, начальник Генштабу Баргилевич. Щодо потреб наших бригад, щодо ситуації на фронті. Ми обговорили ті речі, які наші партнери можуть реально посилити найближчим часом. Окремо була доповідь керівника ГУР Буданова, міністра оборони Умєрова щодо того, як наша розвідка оцінює перспективи цього року, російські наміри, завдання, які ставить Кремль перед їхніми військовими. Чітко бачимо основні орієнтири того, на що саме треба відповісти і як саме.

Сьогодні ж була доповідь глави уряду Дениса Шмигаля. Звичайно, енергетика. Ситуація в енергосистемі, побудова захисних споруд, імпорт електрики в Україну – тобто відповідні домовленості з партнерами. Також Прем’єр-міністр доповів щодо фінансової ситуації для нашої держави – речей, які мають забезпечити стабільність у цьому році. І працюємо, щоб прискорити рішення наших партнерів щодо коштів від використання російських активів. Політично рішення є. Відчуття справедливості – що російські активи повинні працювати для захисту від російської ж агресії – поділяють усі партнери. Потрібен спільний дієвий механізм. І це не тільки дасть Україні більше стійкості – це дасть правильний сенс усій ситуації. Потрібно забезпечити всі елементи справедливості для України – для країни, на яку Росія злочинно напала. І це важливо для всіх у світі – для всіх, хто цінує міжнародне право та світовий порядок, що забезпечує мир.

Я дякую всім лідерам, які допомагають! Я дякую кожному й кожній, хто захищає Україну, нашу незалежність, наших людей! Ще раз вітаю всіх українських воїнів, усіх наших героїв із Покровою, із Днем захисників і захисниць. І всі ми в Україні маємо пам’ятати: незалежність нашої держави та реальний суверенітет України, наша єдність із глобальним світом і справедлива відповідальність Росії за цю війну – це те, що може найбільш чесно й на покоління зберегти всю вагу подвигу тих наших людей, хто захищає Україну в цій війні, хто б’ється заради України, і всіх, хто віддав своє життя заради незалежності.

Слава Україні!

Фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки»


Протягом 1—31 жовтня 2024 буде проходити Фотоконкурс “Вікі любить пам’ятки”.

Конкурс є українською частиною міжнародного конкурсу Wiki Loves Monuments 2024 з наповнення Вікісховища фотографіями пам’яток культурної спадщини.

Метою Конкурсу є: поповнення інтернет-проєктів, що підтримуються Фондом Вікімедіа, фотографіями об’єктів культурної спадщини, що розташовані на території України; створення фотографій якнайбільшої кількості пам’яток культурної спадщини на території України та надання доступу до них усім зацікавленим особам для поширення під вільною ліцензією; сприяння охороні пам’яток культурної спадщини.

Організатором конкурсу є громадська організація «Вікімедіа Україна».

Взяти участь у конкурсі можуть будь-які громадяни України, іноземці та особи без громадянства.

Для участі у конкурсі необхідно надати:

– прізвище, ім’я та по батькові (за наявності);

– поштову адресу для листування;

– адресу електронної пошти.

 

Топ-10 фотографій візьмуть участь у міжнародному етапі конкурсу

 

Умови проведення конкурсу:  Регламент_Вікі_любить_памятки_20241.pdf ( .pdf , 131.01 Кб )

 

Більше інформації можна дізнатись за посиланням: Вікіпедія:Вікі любить пам’ятки — Вікіпедія (wikipedia.org)

 

Фотографуйте пам’ятки історії та архітектури для Вікіпедії й отримуйте цінні призи!