Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Жовтень 17, 2024

НАЦ «УССД» оголошує всеукраїнський конкурс есе для молоді

Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень» оголосив всеукраїнський конкурс есе для молоді на тему «Свобода народам! Свобода людині! — Історія та перспективи боротьби поневолених росією народів» у межах Бандерівських читань. (більше…)

Практичний тренінг із державними службовцями Надвірнянської РДА

Фахівці Карітас-Надвірна у складі керівниці Центру життєстійкості для підтримки та зміцнення ментального здоров’я людей Світлани Будзак, соціального менеджера Уляни Томашик та практичного психолога Романа Галюка провели практичний тренінг із державними службовцями Надвірнянської РДА. (більше…)

Національний кешбек: усі в плюсі!


Коли купуєте українське, то 40 % від вартості повертається в бюджет країни, а ще 10 % – повертається вам на карту.

Купуючи українські товари, можна отримати плюс медичні послуги, або плюс білети в кіно, або плюс оплату комуналки.

Повний перелік товарів, на які нараховується кешбек, можна побачити на сайті програми.

Підтримуємо й розвиваємо українське!

ТОП-7 питань про технічне обслуговування внутрішньобудинкових газопроводів


Споживачі газу запитують, тож зібрали відповіді на часті питання мешканців багатоквартирних будинків, які минулого місяця почали отримувати рахунки за технічне обслуговування внутрішньобудинкових газопроводів від Івано-Франківської філії «Газмережі».

  • Для чого проводити технічне обслуговування внутрішньобудинкових газопроводів у будинках?

Технічне обслуговування (ТО) внутрішньобудинкових газопроводів – це передусім безпека системи газопостачання в будинку. Адже як свідчить статистика, левова частка звернень на екстрену службу 104 пов’язані з витоками газу на мережах будинків. Тому, щоб попередити виникнення надзвичайних ситуацій та забезпечити справну роботу газових мереж, необхідно регулярно проводити технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Саме тому першочергово фахівці Івано-Франківської філії перевіряють мережі у багатоповерхівках старого житлового фонду.

  • Як дізнатись людині чи буде у його будинку проводитись технічне обслуговування?

Графіки проведення технічного обслуговування розміщуються на сайті Івано-Франківської філії «Газмережі». Також, оголошення з датою проведення робіт заздалегідь розміщується на під’їзді будинку, де будуть виконуватися роботи.

  • З якою періодичністю буде нараховуватись оплата за технічне обслуговування газопроводів спільної власності у багатоквартирних будинках?

Технічне обслуговування внутрішньобудинкових газопроводів у багатоквартирних будинках має проводитись раз у 3 або 5 років, залежно від термінів експлуатації газопроводів. Оплата за технічне обслуговування нараховується після його проведення.

Якщо мережі використовуються менш як 25 років, їх треба обслуговувати один раз на 5 років. Якщо 25 років і більше – раз на 3 роки. Відповідно, платіжка за обслуговування буде надходити один раз на 3 або 5 років.

  • Вартість профілактичних робіт є значно меншою, ніж ремонтних, коли трапилась біда і проблему треба вирішувати терміново.
  • Чому споживач має платити за технічне обслуговування, якщо платить за розподіл газу?

У тариф на розподіл газу закладено обслуговування газорозподільних мереж до точки приєднання газових мереж внутрішнього газопостачання, а також забезпечення роботи екстреної служби «104», центру обслуговування клієнтів тощо.

Натомість обстеження внутрішньобудинкової системи газопостачання у тариф на послуги розподілу НЕ входить.

  • Від чого залежить вартість технічного обслуговування? Чому вартість послуги відрізняється в різних будинках?

Вартість технічного обслуговування залежить від протяжності газопроводів та запірної арматури спільної власності у будинку, кількості квартир, технічного стану мереж, обсягу виконаних робіт.

Граничні рівні вартості робіт з технічного обслуговування газопроводів спільної власності затверджені Постановою НКРЕКП від 29.11.2023 № 2242.

  • Які роботи проводяться під час технічного обслуговування внітрішньобудинкових систем газопостачання?

Під час проведення техобслуговування газопроводів спільної власності у багатоповерхівках фахівці філії виконують:

  1. планове випробування систем на щільність;
  2. технічне обслуговування систем газопостачання (після першого вимикаючого пристрою на газопроводі-вводі до першого вимикаючого пристрою в приміщенні споживача (включно з ним), запірних пристроїв (які розташовані після першого вимикаючого пристрою на газопроводі-вводі до першого вимикаючого пристрою в приміщенні споживача (включно з ним), газового обладнання призначеного виключно для опалення місць загального користування;
  3. перевірка на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання загального користування;
  4. усунення виявлених витоків газу перевіркою газових мереж на герметичність.

 

  • Хто має право проводити технічне обслуговування внітрішньобудинкових мереж? Чи є у споживача вибір?

На жаль, не всі ОСББ чи управляючі компанії відповідально ставились до безпеки своїх мешканців. Більшість просто нехтували перевіркою систем газопостачання.

Щоб виправити ситуацію, наприкінці минулого року Міністерство енергетики України та НКРЕКП упорядкували питання технічного обслуговування газових мереж у багатоквартирних будинках і гуртожитках. Зокрема, визначили обов’язки замовників і виконавців, а також встановили граничні вартості робіт. 7 грудня 2023 р. набула чинності Постанова НКРЕКП від 05.12.23 р. № 2291, якою затверджений Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку.

Відповідно до чинного законодавства, проводити технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання може будь-яка організація, яка має дозвіл на проведення таких робіт і кваліфікованих фахівців.

Але у такому випадку впродовж 15-ти днів із моменту підписання угоди з іншою компанією уповноважена особа має повідомити про це Вашу філію «Газмережі» та розірвати угоду, укладену за замовчуванням. Якщо цього не зробити – то роботи проводитиме Оператор ГРМ, як надавач послуги останньої надії. На Прикарпатті – це Івано-Франківська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України».

  • Чи можна оплатити за розподіл газу і технічне обслуговування разом, на один рахунок?

Ні. Банківські реквізити для оплати послуг технічного обслуговування відрізняються від реквізитів для оплати за розподіл газу.

Розпочато реєстрацію на освітньо-грантову програму для фермерок TalentA-2024


Як повідомили в департаменті агропромислового розвитку обласної державної (військової) адміністрації, щоб забезпечити зміцнення та розвиток жіночого фермерства в умовах повномасштабної війни, яку росія розв’язала проти України, міжнародна сільськогосподарська науково-технологічна компанія Corteva Agriscience оголошує про проведення освітньо-грантової програми для жінок-фермерок TalentA-2024 за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України. Програма забезпечуватиме учасницям доступ до інформації, що допоможе їм покращити життєздатність власного бізнесу в умовах війни відповідно до практик сталого розвитку. Також надасть їм можливість виграти гранти на загальну суму 1 мільйон гривень для збільшення локальної переробки агропродукції та виробництва готових продуктів харчування, що сприятиме сталому розвитку та забезпеченню продовольчих потреб територіальних громад.

Реєстрація на програму розпочинається 15 жовтня та триватиме до 8 листопада 2024 року.

TalentA – це міжнародна освітньо-грантова програма, яку Corteva Agriscience в Україні реалізує вже вп’яте, і яка є одним із соціальних проєктів, що підтримуються компанією з метою допомоги Україні в умовах повномасштабної війни. Corteva – чи не єдина з компаній-виробників насіння та засобів захисту рослин, яка повністю вийшла з ринків росії та білорусі, докладає значних зусиль для цієї підтримки. Компанія багато уваги приділяє підтримці жіночого підприємництва в сільському господарстві, що зафіксовано в спільній декларації між Сorteva та Міністерством аграрної політики та продовольства України. Протягом всього періоду існування програми TalentA в Україні Міністерство є її інституційним партнером.

Мета програми — сприяти підвищенню продовольчої безпеки через розширення доступу до освіти та фінансування для жінок, які мешкають у сільській місцевості та працюють у сфері сільського господарства. TalentA передбачає участь у навчальному курсі та проведення грантового конкурсу мікропроєктів. Взяти участь у програмі можуть жінки, які відповідають встановленим критеріям відбору:

  • вік від 18 років;
  • задіяна у аграрному виробництві, або є власницею чи співвласницею сільськогосподарського підприємства не менше року;
  • проживання в населеному пункті до 10 000 осіб або робота на підприємстві, яке зареєстроване в такому населеному пункті.

Навчальний план TalentA-2024 розроблений відповідно до потреб жінок-фермерок з метою сприяння життєздатності їхнього бізнесу в умовах повномасштабної війни. Одержані знання дозволять створити нові проєкти з переробки сільськогосподарської продукції та збільшити локальне виробництво готових продуктів харчування, що сприятиме сталому розвитку та забезпеченню продовольчих потреб територіальних громад. Серед лекторів – відомі експерти викладацької та бізнесспільноти, а також фахівці Corteva Agriscience, які володіють передовими знаннями, накопиченими лідером сільського господарства за довгу історію роботи в понад 120 країнах світу.

Участь у програмі TalentA безкоштовна та спрямована на тих, хто прагне розвитку й має високу мотивацію. Учасниці, які успішно завершать програму, отримають сертифікат, що підтверджує новий рівень їхньої підготовки. Власниці сертифікатів TalentA-2024 також зможуть взяти участь у грантовій частині програми, де позмагаються за фінансову підтримку від Corteva Agriscience для розвитку власного бізнесу та допомоги своїм громадам. Грантовий фонд цього року дорівнює 1 мільйону гривень і буде розподілений між переможницями за рішенням експертної ради. Імена переможниць оголосять у березні 2025 року.

Про програму TalentA

TalentA – міжнародна інноваційна освітньо-грантова програма для розвитку та підтримки талановитих сільських жінок-фермерок і покращення продовольчої безпеки їхніх громад. Ініційована компанією Corteva Agriscience у 2019 році разом із Федерацією асоціацій сільських жінок Іспанії (FADEMUR) в Іспанії, програма реалізована в Україні, Польщі, Португалії, Румунії, Молдові, Угорщині, Аргентині та Чилі та об’єднала вже майже 1500 талановитих фермерок по всьому світу, з яких 250 – українки.

До уваги мешканців Прикарпаття!


Держава виплачує  допомогу населенню на придбання дров та вугілля  на цьогорічний опалювальний період.

Про це повідомила голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації  Світлана Онищук на своїй сторінці у Facebook.

Для цього необхідно:

  •  звернутися в місцевий орган соціального захисту або у відділення Пенсійного фонду;
  •  подати заяву на отримання субсидії на дрова;
  •  надати декларацію про доходи за рік.

Субсидія надається один раз на календарний рік шляхом перерахування коштів на відкритий рахунок її отримувача чи виплачується йому готівкою через відділення “Укрпошти”.

Після отримання коштів особа на власний розсуд вирішує, що придбати для обігріву свого житлового приміщення, — тверде паливо, скраплений газ чи дрова.

 Норми, на які призначається субсидія, становлять: 

  •  тверде паливо — 2 тони вугілля на домогосподарство;
  •  скраплений газ — 2-4 балони для домогосподарств залежно від кількості людей, які проживають.

 Не мають права на призначення субсидії:

  •  хто офіційно не працює, не навчається, не перебуває на обліку в Центрі зайнятості, не займається підприємницькою діяльністю;
  •  якщо загальна площа квартири перевищує 130 м², а житлового будинку — 230 м²;
  •  якщо у власності когось із членів домогосподарства є транспортний засіб, якому  менше 5 років тому, або більше одного транспортного засобу, випущеного менше 15 років тому (крім мопеда і причепа);
  •  хтось із зареєстрованих членів сім’ї протягом року перед зверненням за субсидією здійснив покупку на суму понад 50 тис. грн;
  •  громадяни, які перебували за кордоном більше 60 днів;
  •  в складі сім’ї є власник більше ніж одного житлового приміщення;
  •  у когось з членів сім’ї є депозит на понад 100 тис. грн.

Для призначення субсидії необхідно звертатись до ЦНАПів, сервісних центрів ПФУ чи органів місцевого самоврядування. 

Заяву можна подати впродовж опалювального сезону, який завершується 30 квітня.