Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Жовтень 21, 2024

Щотижнева нарада з головами територіальних громад Надвірнянщини

Сьогодні під керівництвом першого заступника голови Надвірнянської райдержадміністрації Ростислава Стаська відбулася нарада з головами територіальних громад.
Основне щотижневе питання порядку денного – виконання завдань з мобілізації людських і транспортних ресурсів на території Надвірнянського району. Доповідали старший офіцер відділення обліку та бронювання Надвірнянського РТЦК та СП Андрій Колесник та головний спеціаліст з мобілізаційної роботи апарату райдержадміністрації Володимир Свідрак.
За участі в.о. начальника відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату Івано-Франківської облдержадміністрації Андрія Боклащука із звітом про роботу відділу ведення Державного реєстру виборців апарату райдержадміністрації за 9 місяців 2024 року ознайомив начальник відділу Мирослав Гільтайчук.
У зв’язку з відновленням функціонування автоматизованої інформаційно-комунікаційної системи “Державний реєстр виборців” у частині періодичної актуалізації бази даних Реєстру в установленому Законом порядку за підсумками звіту головам територіальних громад надано відповідні протокольні доручення.
Про рішення районної комісії ТЕБ і НС від 10 жовтня 2024 року доповів головний спеціаліст з питань цивільного захисту, оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами райдержадміністрації Олександр Зварчук.
Зокрема йшлося про стан готовності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до дій в осінньо-зимовий період 2024-2025 років.
Також наголошено на виконанні листа Управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації щодо переведення стаціонарних пунктів незламності з режиму «готові до відкриття» в режим «діючі» у зв’язку із погіршенням погодних умов.
Ростислав Стасько дав доручення головам територіальних громад забезпечити участь виробників сільськогосподарської та промислової продукції у ярмарку «Осінь-2024» , який відбудеться 26 жовтня в Надвірній на ринку «Торговиця» з метою наповнення споживчого ринку продукцією місцевого значення.
Голова Переріслянської громади Володимир Молдавчук проанонсував відкриття 09 листопада оптового ринку сільськогосподарської продукції «Радогаст» і проведення осіннього ярмарку «Золота осінь – 2024», який відбудеться в селі Перерісль.
Голови територіальних громад прозвітували про організацію проведення публічної комунікації з населенням громад про початок опалювального періоду 2024-2025 року.
За підсумками наради надано відповідні протокольні доручення.

За результатами чергової хвилі подачі заяв на отримання мікрогрантів Івано-Франківщина знову у лідерах


 Оголошено переможців дев’ятнадцятого періоду подачі заяв на отримання мікрогрантів згідно з програмою «Власна справа», який тривав з 09 вересня до 22 вересня 2024 року, Івано-Франківська область увійшла у трійку лідерів серед регіонів з найбільшою кількістю прийнятих Державним центром зайнятості позитивних рішень.

Цього разу серед лідерів Київська область (15%), Львівська (13%), Івано-Франківська область (7%), Харківська область (7%) та Рівненська область (7%). Загалом, від початку 2024 року Державний центр зайнятості вже прийняв позитивні рішення щодо надання коштів мікрогранту на започаткування або розвиток власної справи для 618 жителів Прикарпаття, в тому числі 23 внутрішньо переміщених осіб, які після отримання коштів мікрогранту зобов’язані створити 1224 нових робочих місць.

Нагадуємо, що грантова програма «Власна справа» — це одна зі складових політики Зроблено в Україні, ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським.

Отримати мікрогрант може як діючий підприємець, так і людина яка тільки планує стати підприємцем і для цього необхідно: – скласти бізнес-план; – подати документи через портал «Дія» https://is.gd/Zezi5a; – захистити бізнес-план; – отримати позитивне рішення Державного центру зайнятості; – відкрити рахунок в банку; – отримати кошти та розпочати свою діяльність. Детальна інформація щодо умов програми «Власна справа» https://is.gd/xBaklo.

Консультації з питань сфери зайнятості ви можете отримати на офіційному телеграм-акаунті Івано-Франківської обласної служби зайнятості https://t.me/DCZ_IF, а також за номером телефону гарячої лінії – 066-655-40-33.

Контактні телефони та адреса підрозділів обласної служби зайнятості за посиланням https://is.gd/u0nOYN)

Виділено державну субвенцію для придбання житла для великих прийомних родин


Під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації  Людмили Сірко, а також за участю в.о. начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Марії Євчук та представників Івано-Франківської, Галицької, Тисменицької, Коломийської міських, Більшівцівської селищної територіальних громад, головного управління Державної казначейської служби України в Івано-Франківській області, Головного управління Державної податкової служби в Івано-Франківській області, Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, юридичного департаменту облдержадміністрації  (онлайн) відбулася робоча зустріч щодо обговорення алгоритму дій придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, які перемістились (евакуювались) на Прикарпаття зі східних регіонів, за кошти державної субвенції.

 

Йшлося про субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання житла для великих прийомних родин  (ВПО). Зазначалося, що фінансування розраховане на родини, які виховують від 5 до 10 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Важливо, що кошти субвенції, виділені з державного бюджету допоможуть створити можливості для повернення евакуйованих ДБСТ,  функціонування переміщених всередині країни та розвитку цієї сімейної форми виховання на Прикарпатті загалом.

 

Мовилося про поточний стан справ щодо пошуку і придбання житла, обстеження житлових приміщень тощо. Обговорили юридичні питання та умови фінансування.

Нагадаємо, що йдеться про реалізацію постанови Кабміну від 13 вересня 2024 року № 1055. Нею передбачено розподіл субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на придбання житла для дитячих будинків сімейного типу.

Триває реалізація соціального проєкту «Турбота про родину Героя»


Урамках соціального проєкту «Турбота про родину Героя», який ініціювала голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук, 20 жовтня 2024 року 39 дітей військовослужбовців, 10 дружин військовослужбовців та 1 учасник бойових дій відвідали Коломийський академічний обласний драматичний театр імені І. Озаркевича. Діти та дорослі  переглянули виставу «Вінні-Пух та його друзі».

Родини по завершенню вистави висловили вдячність працівникам театру за чудово проведений час.

Управління екології та природних ресурсів ОДА долучилося до Міжнародної конференції «Дністерські читання»

18 жовтня начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Андрій Пліхтяк взяв участь у роботі Міжнародної конференції «Дністерські читання», яку організувала спеціальна адміністрація Дністровського регіонального ландшафтного парку спільно із національними природними парками «Галицький», «Дністровський каньйон», «Подільські Товтри», а також Інститутом Біології Жешувського університету (Польща).

Під час заходу обговорили результати оригінальних досліджень і теоретичних узагальнень із напрямів:

  • розвиток заповідної справи в умовах війни;
  • збереження біорізноманіття;
  • природокористування у сферах туризму та рекреації;
  • історико-культурна спадщина: збереження й популяризація;
  • екологічна освіта.

За результатами роботи конференції планується видання збірника наукових праць. Електронний варіант збірника буде розміщений на офіційному сайті Дністровського регіонального ландшафтного парку (https://www.dnisterpark.if.ua).

Уряд дав зелене світло діяльності фахівців із супроводу ветеранів війни


У п’ятницю, 18 жовтня, Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка остаточно запроваджує в Україні діяльність фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб.

Документом затверджено розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення діяльності фахівців із супроводу, врегульовані питання щодо їхнього працевлаштування, оплати праці, функціоналу.

Зокрема, фахівці із супроводу ветеранів можуть бути працевлаштовані не лише в комунальних бюджетних установах (закладах), але й в комунальних некомерційних підприємствах.

А комісія з відбору кандидатів на посаду фахівця із супроводу може працювати не тільки на місцевому, але й на регіональному рівні.

“Ухвалена Урядом постанова фактично розпочинає діяльність фахівців із супроводу ветеранів війни. Вони першими, після родини, зустрічатимуть наших Захисників і Захисниць після повернення з війни у свої громади. По суті, фахівець є інформаційним радником для ветеранів, членів їхніх родин та сімей загиблих. Він надаватиме інформаційний супровід та підтримку, консультуватиме щодо отримання статусів, соціальних гарантій, проходження реабілітації, освітніх та інших послуг, працевлаштування, започаткування власної справи тощо. Дякую Уряду за підтримку”, – зазначила Міністерка у справах ветеранів України Наталія Калмикова / Nataliia Kalmykova

Нагадаємо, 21 жовтня розпочинають роботу комісії з відбору кандидатів на посади фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб. Далі майбутні фахівці проходитимуть професійну підготовку у закладах вищої освіти та Центрах ветеранського розвитку Мінветеранів.

Зазначимо, що з 15 по 30 жовтня триває ІV етап подання заяв від кандидатів.

Як подати заяву на відбір на посаду Фахівця із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб – читайте тут:

https://mva.gov.ua/…/yak-podati-zayavu-na-vidbir-na…

Цифровізація медичної галузі: які цифрові послуги вже доступні для українців та які проєкти плануються


Електронна система охорони здоров’я – це найбільша ІТ-система в Україні, яка зберігає інформацію про здоров’я 35 млн людей. Вона є основою цифрової трансформації медицини.

Які цифрові послуги вже доступні для українців та які проєкти плануються – дивіться в інфографіці.

#зміниЄ

 

Триває реєстрація на спортивні змагання «Ігри Ветеранів»!


Обирайте зручну для себе локацію, адже цьогоріч відбіркові етапи змагань «Ігри Ветеранів» з кросфіту та кіберспорту проходитимуть у кількох регіонах України, а завершаться фінальними Всеукраїнськими змаганнями в Києві.

Кросфіт:

  • 2 листопада – Кривий Ріг
  • 9 листопада – Одеса
  • 16 листопада – Івано-Франківськ
  • 23 листопада – Житомир

Кіберспорт (онлайн) по всій Україні:

  • 17 листопада – CS2 та FIFA
  • 24 листопада – DOTA2

Всеукраїнські змагання в Києві:

  • 6-7 грудня (Кіберспорт)
  • 8 грудня (Кросфіт)

До регіональних змагань можуть приєднатися військовослужбовці, ветерани війни та особи, звільнені з військової служби, служби у правоохоронних органах, які зазнали травм, поранень або захворювань під час або внаслідок виконання службових обов’язків у зоні бойових дій.

Реєстрація на участь у змаганнях – до 27 жовтня (включно) https://ee.kobotoolbox.org/x/RzJ0HpPS

Детальніше на сайті: https://mva.gov.ua/prescenter/category/86-novini/rozpochato-reestratsiu-na-uchast-u-sportivnih-zmagannyah-igri-veteraniv?fbclid=IwY2xjawGC7oNleHRuA2FlbQIxMAABHewQlfKw4GlMhvRM5Uql9itIH2oegOUcePmuTt6_HdjK4Wb8L6e_d64uzA_aem_Ab8Yxzs8jRijP0PQl3MifA

Ще плюс золото та срібло в скарбничку Прикарпаття: наші спортсмени другий день поспіль відзначились на Чемпіонаті Європи з боксу U-23, що відбувся у Болгарії.


Про це повідомила Світлана Онищук  на своїй сторінці у Facebook.

Наші земляки продемонстрували непереборну жагу до перемоги та відмінну підготовку, здобувши такі результати у своїх вагових категоріях:

Василь Ткачук став переможцем Чемпіонату Європи U-23 у ваговій категорії 92+ кілограми.

 У фінальному поєдинку він впевнено здолав суперника з Греції.

Ашот Кочарян виборов срібну нагороду у ваговій категорії до 86 кілограмів. Боксер протягом усього турніру демонстрував свою майстерність, та у фіналі поступився представнику Англії.

 У підсумку разом з прикарпатськими боксерками, які здобули три золоті нагороди та стали Чемпіонками Європи, наші спортсмени везуть зі змагань чотири золота і одне срібло.

Завдяки таким результатам наших земляків збірна України з боксу серед чоловіків і жінок здобула першість Чемпіонату Європи з боксу U-23.

“Вітаємо наших хлопців та дівчат з перемогами! Пишаємося  вами! “,  – додала керівниця області.

Як безоплатно отримати протез в Україні


Держава гарантує якісні протези та покриває їхнє обслуговування та ремонт. На безоплатний протез мають право всі українці.

Які документи необхідні та куди звертатися – дивіться в інфографіці.

#зміниЄ