До відома операторів ринку!
Більше двох років діє мораторій на перевірки. Підприємці стверджують, що це дуже добре, бо їм не заважають працювати контролюючі органи, але з іншого боку без здійснення інспектувань не буде підтвердження відповідності щодо безпечності виробленої продукції, що не дасть змоги вийти на інші ринки, з іншої сторони – недобросовісність окремих виробників є наслідком скарг споживачів на недоброякісні харчові продукти.
Більше двох років діє мораторій на перевірки. Підприємці стверджують, що це дуже добре, бо їм не заважають працювати контролюючі органи, але з іншого боку без здійснення інспектувань не буде підтвердження відповідності щодо безпечності виробленої продукції, що не дасть змоги вийти на інші ринки, з іншої сторони – недобросовісність окремих виробників є наслідком скарг споживачів на недоброякісні харчові продукти.
За період дії мораторію відбулися зміни в українському законодавстві, прийнято ряд нових законодавчих актів, зокрема, 20 вересня 2015 р. набули чинності положення ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», створено Державну службу з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів відповідно до постанови КМУ від 10 вересня 2014р. №442 « Про оптимізацію ситеми центральних органів виконавчої влади», яка в квітні цього року офіційно розпочала роботу і приступила до виконання функцій.
Хочеться звернути увагу операторів ринку харчових продуктів на основні тези ЗУ Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», який часто називають євроінтергаційним. Цим законом встановлюються принципово новий підхід до забезпечення безпечності харчових продуктів. Головною відмінністю нової системи є чітке закріплення відповідальності оператора ринку в межах своєї діяльності за дотриманням вимог законодавства про безпечність харчових продуктів, тобто основна відповідальність за безпечність харчових продуктів покладається на операторів ринку харчових продуктів: на виробників, інших суб’єктів господарювання, які транспортують, зберігають, пакують або реалізовують харчові продукти. На законодавчому рівні, для всіх операторів ринку харчових продуктів, які здійснюють виробництво, реалізацію, та або обіг харчових продуктів, закріплено основну вимогу обов’язкового впровадження системи управління безпечності харчових продуктів заснованої на принципах ХАССП (лат. HACCP). Оскільки запровадження HACCPпотребує часу та певних ресурсів, законом передбачені значні перехідні періоди. Але часу не так уже багато: для потужностей, які проводять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), ця норма обов’язкова з 20.09.2017р.
Від операторів ринку також вимагається застосовувати простежуваність, що забезпечує доступність інформації за принципом «крок назад, кро вперед». Така інформація повинна зберігатися протягом 6-ти місяців після кінцевої дати продажу харчових продуктів, нанесеної на маркуванні. Система простежуваності і постійно діючі процедури, засновані на принципах HACCP, дозволяють чітко визначити винного, якщо трапився прикрий випадок появи на ринку небезпечного харчового продукту.
Згідно вимог стате 40-51 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані дотримуватися гігієнічних вимог до потужностей, до приміщень, де обробляються або переробляються харчові продукти, до рухомих або тимчасових потужностей до транспортних засобів, до обладнання тра інвентарю, дотримання гігієнічних вимог, щодо постачання води, до персоналу потужностей, який працює в зоні поводження з харчовими продуктами, до харчових продуктів, до пакування харчових продуктів, дотримання гігієнічних вимог під час термічної обробки харчових продуктів.
Суттєво пом’якшуються умови отримання експлуатаційного дозволу. Він є потрібним лише для підприємств, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Для решти, включно із закладами громадського харчування та частиною закладів роздрібної торгівлі, достатньо є проходження простої процедури реєстрації для отримання особистого реєстраційного номера.
На сьогодні, на жаль, невелика частка операторів продуктового ринку знайома з основними принципами системи HACCP, а ще менше з них готові до їх впровадження. Тому важливим кроком є інформаційне забезпечення та надання консультацій і рекомендацій по питанню впровадженняHACCP. Оператори ринку харчових продуктів в Надвірнянському районі можуть ознайомитися з вимогами харчового законодавства на офіційному веб сайті Надвірнянської РДА (http://www.nadrda.gov.ua/) та безпосередньо звернутись по цих питаннях до спеціалістів Управління Держпродспоживслужби в Надвірнянському районі, що знаходиться за адресою м. Надвірна, вул. Федьковича, 48 (приміщення колишньої ветлікарні).
0 Коментарі