Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Надвірнянська ОДПІ інформує

Зміни до звіту з ЄСВ набрали чинності: коли вперше звітуємо за новою формою

Надвірнянська ОДПІ повідомляє, що 18 жовтня цього року був опублікований у «Офіційному віснику України» №80/2016 та, відповідно, набрав чинності Наказ Міністерства фінансів України № 813, яким внесено зміни до Порядку складання звіту з ЄСВ та Інструкції про нарахування ЄСВ.

Зміни до звіту з ЄСВ набрали чинності: коли вперше звітуємо за новою формою

Надвірнянська ОДПІ повідомляє, що 18 жовтня цього року був опублікований у «Офіційному віснику України» №80/2016 та, відповідно, набрав чинності Наказ Міністерства фінансів України № 813, яким внесено зміни до Порядку складання звіту з ЄСВ та Інструкції про нарахування ЄСВ.
Нагадаємо, що нещодавно Мінфін наказом від 07.09.2016 р. № 813 вніс зміни до Порядку складання звіту з ЄСВ та Інструкції про нарахування ЄСВ. Внаслідок зазначених змін, подавати звіт з ЄСВ (додаток 4) потрібно буде за оновленою формою.
При цьому, оскільки Наказ №813 опубліковано вже у жовтні, то вперше відзвітувати з ЄСВ за новою формою роботодавці повинні будуть саме за жовтень 2016 року у листопаді.

 
Податкова соціальна пільга на дітей віком до 18 років надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років

Податкова соціальна пільга, що передбачена:
для платників податку, які утримують двох чи більше дітей віком до 18 років;
одиноких матерів (батьків), вдів (вдівців) або опікунів, піклувальників, які мають дітей до 18 років;
платників податку, які утримують дітей-інвалідів до 18 років, надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років.
Зазначена норма передбачена пп. 169.3.3 п. 169.3 ст. 169 Податкового кодексу України.
 

На часі перереєстрація неприбуткових організацій

У зв’язку з прийняттям змін до законодавчих актів, а саме, з 16 липня  2016 року вступив в дію новий Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення та виключення з їх Реєстру, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 року № 440, у керівників громадських організацій виникає багато запитань щодо внесення їх до Реєстру та подання податкової звітності за підсумками 2016 року. Пропонуємо до уваги відповіді  на актуальні запитання.
 
Де на офіційному веб-порталі ДФС можна ознайомитися з Реєстром неприбуткових установ та організацій?
З Реєстром неприбуткових установ та організацій можна ознайомитись на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України за посиланням: (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx).
Інформація з реєстрів ДФС оприлюднюється у відкритій частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника (оновлена версія)» у вкладці «Реєстр неприбуткових організацій та установ» за посиланням: Головна /Електронний кабінет платника/ Інформація з реєстрів/ Реєстр неприбуткових установ та організацій.  Користувач має можливість завантажити, зберегти та роздрукувати оприлюднену інформацію.
Як здійснюється реєстрація неприбуткових організацій та установ контролюючими органами?
Для включення до Реєстру неприбуткова організація повинна подати до контролюючого органу реєстраційну заяву за формою 1-РН згідно з додатком 1 до Порядку і засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів неприбуткової організації (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», а житлово-будівельні кооперативи також засвідчені підписом керівника або представника такого кооперативу та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом.
За результатами розгляду реєстраційної заяви та документів, що додаються до неї, протягом 14 календарних днів з дня їх отримання контролюючим органом приймається рішення про: включення, повторне включення, відмову у включенні неприбуткової організації до Реєстру;  виключення неприбуткової організації з Реєстру; зміну ознаки неприбутковості.  Відповідне рішення за формою згідно з додатком 2 до Порядку готується у двох примірниках, один з яких надається неприбутковій організації, а другий залишається в контролюючому органі.
До якого терміну  необхідно подати документи для перереєстрації  неприбуткової  установи?
Організації та установи, які мають намір зберегти статус неприбутковості, повинні до кінця року привести у відповідність до вимог Податкового кодексу свої статутні документи та надати копії цих документів до органів ДФС за місцем реєстрації не пізніше 31 грудня 2016 року. Неприбуткові організації та установи, які до 1 січня 2017 року не приведуть свої установчі документи у відповідність з вимогами, встановленими п. 133.4 ст. 133 Кодексу, та не нададуть копії таких документів до ОДПІ, будуть виключені після 1 січня 2017 року контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій.
Який термін подання звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації з 2016 року?
Неприбуткові підприємства, установи та організації, що відповідають вимогам, встановленим у п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України та внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації  за звітний рік подають протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року.

 
Зняття з обліку фізичних осіб як платників податків у разі припинення підприємницької діяльності

Процедура зняття з обліку самозайнятих фізичних осіб як платників податків у контролюючих органах визначена п.11.22 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588.
Підставою для зняття фізичної особи – підприємця з обліку у контролюючому органі є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням, або за судовим рішенням, або у разі її смерті, або оголошення її померлою, або визнання її безвісно відсутньою, а також відомості відповідної реєстраційної картки.
Дата зняття з обліку фізичної особи – підприємця відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.
Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи не припиняє її зобов’язань, що виникли під час провадження підприємницької чи незалежної професійної діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов’язань та застосування санкцій за їх невиконання.
Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.
Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу річну податкову декларацію за звітний рік, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.
Контролюючий орган може призначити та провести документальну перевірку такої фізичної особи – платника податків за наявності підстав та з урахуванням строків давності, передбачених Податковим кодексом України.
 

Скористайтеся безкоштовим електронним сервісом для подання звітності

Діяльність НадвірнянськоїОДПІ в першу чергу спрямована на створення доступних і зручних умов для отримання адміністративних послуг громадянами та підприємцями регіону.
Основними принципами роботи є забезпечення прозорості, відкритості та зрозумілості розгляду звернень, запровадження сучасних форм надання послуг, що запобігає корупційним діям, забезпечує оперативність у вирішенні питань, забезпечує рівність прав всіх суб’єктів звернення.
Користуючись електронними сервісами ДФС, платники  мають змогу вирішити широкий спектр питань, не виходячи зі свого офісу чи дому, заощадити особистий час та скоротити до мінімуму контакти з фахівцями фіскальної служби.
На офіційному сайті ДФС  України можна отримати інформацію про потенційного бізнес-партнера щодо сумлінності сплати податків до бюджету,  ознайомитися з реєстрами платників ПДВ, страхувальників, платників єдиного податку, заповнити декларацію тощо.
    Маючи ключ електронного цифрового підпису, можна оцінити переваги «Електронного кабінету платника податків». За його допомогою користувач може підготувати, заповнити та надіслати податкову звітність в електронному вигляді; переглядати дані про стан розрахунків з бюджетом (картки особових рахунків).
 Для користування сервісом Електронна звітність вам потрібно зробити 4 кроки.
Перший крок. Мати комп’ютер з операційною системою Windows: версії від  Windows  XP SP 3 до Windows 8 та доступ до мережі Інтернет.
Другий крок. Зайти до Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС, за поданим зразком підготувати пакет документів та взяти необхідну кількість електронних носіїв (флеш-накопичувачів або диски CD-R), для отримання послуг електронного цифрового підпису. Надають їх безкоштовно. 
Третій крок.  Щоб розпочати подачу податкової звітності в електронній формі, слід укласти з територіальним органом ДФС договір «Про визнання електронних документів». Це можна зробити в електронній формі. Достатньо лише завантажити інсталяційний пакет «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до "Єдиного вікна подання електронної звітності"», яке знаходиться на офіційному веб-порталі http://sfs.gov.ua у розділі «Електронна звітність» (http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/).
Четвертий крок. Після встановлення «Спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до "Єдиного вікна подання електронної звітності"» слід сформувати Договір «Про визнання електронних документів» в електронному вигляді та підписати, використовуючи власний ключ та посилений сертифікат, сформований АЦСК ІДД ДФС. Після того, як угода з територіальним органом ДФС буде підписана, можна відправляти свою звітність в електронному вигляді.
Нагадаємо, на веб-портал ДФС України можна зайти скориставшись посиланням http://sts.gov.ua.
 
Як платник податків може самостійно виправити помилки, що містяться у раніше поданій ним звітності?
Відповідно до п. 50.1 ст. 50 розд. ІІ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ, платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.
Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ст. 50 ПКУ:
а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.
Пунктом 120.2 ст. 120 розд. ІІ ПКУ визначено, що при самостійному донарахуванні суми податкових зобов’язань інші штрафи, передбачені гл.11 розд. ІІ ПКУ, не застосовуються.
Пеня нараховується у день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження) (п.п. 129.1.2 п. 129.1 ст. 129 ПКУ).
Пеня, визначена п.п. 129.1.2 п.129.1 ст. 129 ПКУ, нараховується із розрахунку 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, діючої на день заниження (п. 129.4 ст. 129 ПКУ).
При цьому з 01.09.2015 у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до ст. 50 ПКУ пеня, передбачена ст. 129 ПКУ, не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного ПКУ (п. 129.9 ст. 129 ПКУ).
З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України (дане роз’яснення у категорії 135).
 
Відповідальність за незаповнення у формі №1ДФ даних про виплату підприємцю
Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4.
Відтак у графі 3а "Сума нарахованого доходу" форми №1ДФ відображається (за звітний квартал) дохід, який нарахований фізособі відповідно до ознаки доходу згідно з Довідником ознак доходів.
Зокрема, дохід, нарахований (виплачений) самозайнятій особі, відображається з ознакою доходу "157".
У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.
Неподання податковим агентом податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, зокрема фізичної особи-підприємця, є порушенням порядку подання інформації про фізичних осіб-платників податків, і до такого податкового агента застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 119.2 Податкового кодексу України, у розмірі 510 грн, а за повторне протягом року порушення – 1020 гривень.
 

 
 

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *