Прем’єр-міністр: Доступне, здорове і збалансоване харчування у школах має бути забезпечене для кожної дитини
Під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, в рамках ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської, відбулася онлайн-нарада з питань реформування системи шкільного харчування.
В обговоренні також взяли участь в. о. міністра освіти Сергій Шкарлет, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко та інші представники Уряду, представники Офісу Президента, голови ОДА, експерти.
Івано-Франківщину в обласній відеостудії представляли заступники голови обласної державної адміністрації Василь Івасик та Євген Фербей, керівники структурних підрозділів ОДА, обласних управлінь та відомств.
Прем’єр-міністр наголосив, що потрібно об’єднати зусилля, щоб спільно подолати проблеми й виклики з системою харчування, які наразі є в закладах освіти.
«Важливо продемонструвати батькам, що держава турбується про дітей та про їхнє харчування. Здоров’я дитини повинне стояти на першому місці, особливо коли йдеться про закупівлю продуктів або приготування їжі», — наголосив Денис Шмигаль.
Як зауважив очільник Уряду, є три основні напрямки спільного плану з реформування системи шкільного харчування: оновлення застарілої нормативно-правової бази, підвищення контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів і ресурсне забезпечення шкіл.
«Доступне, здорове і збалансоване харчування у школах має бути забезпечене для кожної дитини: як у великому місті, так і в маленькому селі. Неприпустимо, коли дехто продовжує економити на здоров’ї дітей та заплющувати очі на кричущі проблеми й порушення», — наголосив Денис Шмигаль.
За словами Прем’єр-міністра, зараз перед державою стоїть найбільш відповідальний момент реалізації запланованих заходів — це впровадження оновлених норм і регламентів та модернізація матеріально-технічної бази шкільних їдалень.
«Скажу відверто. Мене турбує впровадження нових норм на місцях – в регіонах. Цього року ми зосередились на оновлені нормативної бази та присвятили багато часу питанням якості. Наступного року я хотіла б бачити імплементацію цих напрацювань», — зауважила перша леді України Олена Зеленська.
Денис Шмигаль додав, що пандемія COVID-19 не може бути для посадовців виправданням недбалому виконанню поставлених завдань та відтягуванню строків досягнення цілей. У такому разі кадрові рішення, за його словами, будуть ухвалюватися оперативно.
Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко нагадав, що у вересні цього року МОЗ затвердило новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, робота над яким тривала майже три роки. Документ набирає чинності з 1 січня 2021 року.
«У регламенті прописані нормативи щодо вмісту солі, цукру, жиру в стравах, які готуються в школах або які будуть реалізовуватися. Вперше в Україні затверджено перелік продуктів харчування, які забороняється продавати в шкільних буфетах і автоматах, наприклад снеки, чіпси, сухарики, попкорн. Також буде заборонено продавати м’ясні й рибні продукти промислового виробництва», — зазначив Віктор Ляшко.
Заступник міністра охорони здоров’я додав, що санітарним регламентом передбачено, що в щоденному шкільному раціоні учнів повинні з’являтися злакові, овочі, фрукти, ягоди і молочні продукти. Крім того, вперше в нормативно-правових актах МОЗ врегульовано питання в організації харчування в закладах освіти дітей з особливими дієтичними потребами.
Денис Шмигаль, з-поміж іншого, наголосив, що в Івано-Франківській області, в одній з перших, на постійній основі запроваджена ефективна система контролю за якістю продуктів харчування школярів. Цьогорічна кількість виявлених порушень демонструє дієвість цих контрольних заходів.
Довідково:
Планові заходи державного контролю у сфері якості та безпеки харчових продуктів, а також моніторингові відвідування харчоблоків, відбір продуктів харчування задля їх дослідження на Прикарпатті проводяться систематично. Так, у 2018 році такі заходи були проведені у 154 школах області, у 2019 – у 199, а цьогоріч – у 228. За 11 місяців за результатами заходів державного контролю видано 46 приписів операторам ринку, які надають послуги з організації харчування дітей, 76 – постачальникам харчових продуктів.
0 Коментарі