Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Одній із найстаріших церков в області виповнилося 300 років


300-літній ювілей відзначала одна з найстаріших церков Івано-Франківщини – церква Святого Димитрія у селі Заланів, що на Рогатинщині.

Перша згадка про її існування святині в селі походить з податкових реєстрів 1578 р., але дата побудови невідома.

Сьогодні серед літургійних книг у церкві зберігається “Тріоль” львівського друку 1667 р. з друкарні Михайла Сльозки, який дарував її ще до старої церкви.

У 1724 р. коштом пароха і громади збудовано нову дерев’яну церкву. У ній первісно встановлено чотириярусний старосвіцької і малярської роботи іконостас зі старішої церкви. У крипті під вівтарем, за переказами, похоронені чотири особи – фундатори церкви Ярунтовичі і Галяревичі.

Зачинена у важкі радянські часи 1960-1989 pp. церква поновила літургії на початку 1990-х рр., як і більшість церков на Заході України.

Нова дзвіниця зведена у 1989 р. Розташована церква на схилі пагорба в західній частині села Малий Заланів.

На ювілейні роковини храму прибув митрополит Івано-Франківський Української греко-католицької церкви Володимир Війтишин, який і очолив Святу Літургію.

На подвір’ї святині митрополита вітав парох села о. Володимир Мартинович, разом із парафіяльною спільнотою та запрошеними священнослужителями.

Після Літургії митрополит Володимир Війтишин привітав присутніх із ювілеєм церкви та вручив грамоти пароху о. Володимиру Мартиновичу, а також активістам, волонтерам та меценатам села, які докладають великих зусиль для збереження та відновлення храму, прилеглої території та кладовища.

Свою чергою о. Володимир Мартинович подякував за спільну молитву та слова віри, які як ніколи, у даний час підтримують і згуртовують нас.

 

 

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *