Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Звіт про роботу служби у справах дітей Надвірнянської РДА за 9 місяців 2024 року

Начальник Надвірнянської РВА Петро Хмельовський провів нараду з головами територіальних громад району за участю начальниці служби у справах дітей облдержадміністрації Марії Євчук та керівників служб у справах дітей територіальних громад.
Про стан забезпечення правового, соціального захисту дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах в Надвірнянському районі за 9 місяців 2024 року доповіла начальниця служби у справах дітей РДА Марія Сметанюк. За її словами на обліку служб у справах дітей району станом на даний час перебувають 131 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування, які виховуються:
11 дітей вихованців у дитячих будинках сімейного типу;
22 дитини – у прийомних сім’ях;
89 дітей – в 60 сім’ях опікунів та піклувальників.
Також службами у справах дітей району налагоджена співпраця із благодійними та громадськими організаціями щодо підтримки зазначених вище категорій сімей. Постійно проводиться робота щодо знайомства та влаштування дітей у ПС, ДБСТ, сім’ї опікунів та піклувальників, усиновлювачів. Впродовж 2024 року до служби у справах дітей райдержадміністрації було видано 29 направлень особам, сім’ям для знайомства з дітьми. Систематично проводиться робота щодо інформування, пошуку та навчання кандидатів в усиновлювачі, в опікуни та піклувальники, в прийомні батьки та батьки-вихователі, в патронатні вихователі.
Службами у справах дітей району забезпечується своєчасне виявлення та облік дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах, а також надання їм комплексної допомоги.
На даний час на обліку Служб перебуває 279 дітей :
з причин:
– батьки ухиляються від обов’язків з виховання дитини,
– у конфлікті з законом;
– зазнали фізичного, психологічного, економічного, сексуального насильства,
371 дитина – яка постраждала в наслідок воєнних дій та збройних конфліктів.
Йшлося й про прийняття дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули з окупованих територій нашої країни та наданням їм необхідної допомоги. На даний час в районі проживають 12 дітей в закладах та 23 дитини із законними представниками.
Марія Євчук зауважила, що найголовніша мета служб у справах дітей – це вчасно реагувати та зробити все можливе, щоби захистити кожну дитину, яка цього потребує. І задля цього спрямовуються усі ресурси, адже завдання служби – це не лише зберегти, але й покращити напрацьовані результати роботи.
Під час засідання йшлося про захист житлових і майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, їх матеріально-технічне забезпечення.
Окреслювалися важливі аспекти роботи щодо здійснення контролю за місцем проживання та умовами утримання, навчання, виховання дитини, над якою встановлено опіку, піклування, яка влаштована у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, сім’ю усиновлювачів шляхом відвідування родини.
Мовилося і про затвердження місцевих цільових програм соціального захисту і підтримки дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності на 2025-2028 роки.
«Ключового значення у забезпеченні безпеки підростаючого покоління набувають своєчасне виявлення дітей, які потребують допомоги та екстреного втручання, невідкладна оперативна взаємодія ключових суб’єктів соціального захисту дітей, зокрема, служб у справах дітей, фахівців із соціальної роботи та керівників громад», – наголосив Петро Хмельовський.

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *