Бджільництво Івано-Франківської області
Бджільництво – один із найкорисніших та екологічно чистих видів традиційної господарської діяльності українців, важливість якої, насамперед полягає у підвищенні урожайності сільськогосподарських культур та виробництві надзвичайно цінних продуктів: меду, воску, прополісу тощо.
Бджільництво – один із найкорисніших та екологічно чистих видів традиційної господарської діяльності українців, важливість якої, насамперед полягає у підвищенні урожайності сільськогосподарських культур та виробництві надзвичайно цінних продуктів: меду, воску, прополісу тощо.
За даними Головного управління статистики, на початок 2017р. в області нараховувалося 144 тис. бджолосімей або5,8% від їх загальної кількості в Україні. Серед регіонів держави за кількістю бджолосімей область посідає восьме місце. Займаються бджільництвом, в основному, господарства населення, якими утримується 98,8% сімей.
У 2016р. усіма категоріями господарств області вироблено 1044 т меду, що на 18,5% більше, ніж у 1990р.Серед продукції бджільництва не менш важливим є виробництво воску, який використовується в медицині та хімічній промисловості. Товаровиробники областікожного року отримують близько 35 т цієї продукції.
Для розвитку бджільництва необхідною складовою є посів медоносних культур та наявність багаторічних насаджень. Під урожай 2017р. в області було посіяно 3,1 тис.га гречки, 31,7 тис.га соняшнику, 33,6 тис.га ріпаку. Площа плодових та ягідних насаджень складає 9,3 тис.га.
Довідково: День пасічника встановлено в Україні відповідно до Указу Президента України від 15 серпня 1997 року і відзначається щорічно 19 серпня.
Головне управління статистики в Івано-Франківській області, 2017
0 Коментарі