Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Що треба знати про гриби, особливо ОТРУЙНІ

Останніми роками особливої гостроти набула проблема отруєнь. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у європейських країнах з таким діагнозом потрапляє до лікарні одна людина з кожної тисячі, кількість жертв тут навіть більша, ніж при дорожньо-транспортних катастрофах!

Останніми роками особливої гостроти набула проблема отруєнь. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у європейських країнах з таким діагнозом потрапляє до лікарні одна людина з кожної тисячі, кількість жертв тут навіть більша, ніж при дорожньо-транспортних катастрофах!

Отруєння – це реакція організму на отруйні речовини, які надійшли до організму. Ці речовини можуть мати різну природу: хімічні речовини, зокрема, алкоголь, миючі засоби, пральні порошки, кислоти, бензин. Це можуть також бути мікробні токсини, які викликають харчові отруєння, токсини рослинного і тваринного походження (отруйні рослини, ягоди, гриби); отрути, які потрапили в організм при укусах змій і різних комах, і, навіть, ліки. Токсичними можуть стати культури, що вирощуються на присадибних ділянках. Не злічити драматичних і трагічних випадків, які сталися з людьми лише тому, що люди скуштували невідомі їм ягоди, гриби, а то й просто клали до рота стеблинку незнайомої рослини.

У природі й у житті людини гриби мають велике значення. Деякі види їстівних грибів культивуються й активно вживаються населенням. Цінність цього харчового продукту перевищує цінність багатьох овочевих культур.
Багато видів грибів продукують різноманітні біологічно активні речовини, зокрема антибіотики, алкалоїди, вітаміни, ферменти (навіть сичужні, які виробляються в шлунку жуйних тварин), речовини, що прискорюють ріст (гіберелін), харчові білки.
Надґрунтові шапкові гриби, видовий склад яких різноманітний, поділяються на їстівні, умовно їстівні, неїстівні та отруйні
          Про отруйні властивості деяких грибів людству відомо вже багато віків. Такі гриби ще у Стародавньому Римі, а потім у Середньовіччі ставали грізною зброєю у боротьбі за владу. Діяла ця зброя безвідмовно, отруєння було раптовим, а тогочасні медики не мали змоги чимось допомогти потерпілим. Так загинули римський імператор Клавдій – любитель грибних страв, Римський Папа – Климент VII, французький король Карл VI.
У Європі поширені  близько 80-ти видів отруйних грибів, з них дуже небезпечних – 20-25 видів. Небезпека отруєння грибами існує з ранньої весни до пізньої осені, оскільки різні їх види ростуть протягом усього цього періоду.

Залежно від вмісту отруйних речовин такі гриби можуть викликати (здебільшого) легкі нетривалі захворювання, найчастіше розлад шлунково-кишкової діяльності, після яких хворі одужують, або спричиняти тяжкі й смертельні отруєння. Слід зауважити, що наслідки вживання таких грибів залежить також від віку та стану здорової людини, кількості спожитого продукту тощо. Правильне лікування можливе тільки  при безпомилковому визначенні виду грибів, які з’їв потерпілий.

Отрути, що містяться в грибах, поділяються на три групи:

Першу становлять отрути місцевої збуджувальної дії ( містяться в печериці жовтій, рядовці тигровій, недоварених опеньках осінніх справжніх ). Вони спричиняють лише порушення травлення. Їхня дія проявляється через 1-2 години після вживання.

Отрути другої групи діють на нервові центри ( містяться в мухоморі червоному, пантерному, волоконниці Патуйяра, говорушці білій ). Симптоми отруєння – сильна нудота, блювання, пронос із болями, запаморочення, втрата свідомості, посиніння, сп’яніння, напади сміху, плачу, галюцинації з’являються через 0,5-2 години після вживання грибів. Звичайно хвороба виліковується, але в деяких людей її перебіг досить тяжкий. Хворому неодмінно потрібні лікарська допомога і постільний режим.
Отрути третьої групи спричиняють найтяжчі або навіть смертельні отруєння ( їх джерела знаходяться в блідій поганці, мухоморі смердючому, мухоморі білому, опеньку сірчано-жовтому (неправдивому), павутиннику оранжево-червоному). Хворобу можна виявити лише через 8-48 годин після вживання грибів. Поки отрута перебуває в шлунку і розноситься кров’ю до інших органів, не помітно порушень нормального функціонування організму. Симптоми отруєння з’являються лише тоді, коли небезпечні речовини досягають мозку  й починають впливати на нервові центри, що регулюють діяльність певних органів. Це спричиняю посилення діяльності мускулатури шлунку й надмірне виділення шлункового соку та слизу, що приводить до сильного блювання, проносу. Організм зневоднюється, згущується кров, хворий відчуває нестерпну спрагу, в нього синіють губи, холонуть руки й ноги, виникають судоми. Поступово отрута паралізує нервові центри, які регулюють роботу кровоносних судин. Судини розслабляються, в них затримується кров. Кров’яний  тиск падає. Коли організм переборює отруєння на цій стадії, хворий протягом деякого часу відчуває полегшення, однак саме тоді відбувається жирове переродження печінки, нирок, серця. Стан людини погіршується, і після цього майже завжди настає смерть.
 
Пам'ятайте, ваше здоров'я і життя є найціннішим скарбом, цінуйте його. Нехай обережність у поводженні з грибами стане правилом для кожного.
  
ОТРУЄНННЯ ГРИБАМИ
Вирушаючи з кошиком до лісу, не забувайте, що в кожного їстівного гриба є отруйний двійник. Навіть у лисичок, які б здавалося, ні з чим не сплутаєш. У деякі сезони за посухи, частих вітрів, та інших перемін клімату змінює свій вигляд і бліда поганка. Одного такого “ перевертня ” на цілий кошик достатньо, щоб викликати тяжке отруєння, а токсичність поганки не знижується навіть після інтенсивного кип’ятіння.
Усі, хто любить збирати гриби, повинні дотримуватися давнього правила: грибів, яких не знаєш, до кошика не класти.
Основні правила збирання  грибів
Ø  Збирати у лісі та лісопосадках тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.
Ø  Ніколи не збирайте шампіньйони, які мають пластинки білого кольору. У справжніх грибів вони швидко рожевіють, а потім темніють. У смертельно отруйної блідої поганки, яка схожа на шампіньйон, пластинки завжди білого кольору.
Ø  Ніколи не їжте грибів сирими, а також не збирайте перезрівші, ослизлі, зіпсовані гриби.
Ø  Не вірте думці, що отруйні гриби викликають потемнення цибулини або срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це хибне уявлення.
Ø  Не збирайте грибів, навіть їстівних, у міських парках, скверах, дворах, а також вздовж автомобільних доріг та залізниць, де вони накопичують отруйні речовини.
Ø  В день збору, або не пізніше наступного ранку, гриби слід піддати кулінарній обробці.
Ø  Не беріть невідомих та червивих грибів.
Поради щодо запобігання отруєнню грибами
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях ( магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникайте купівлі на стихійних ринках.
Збирайте і купуйте тільки такі гриби, про які нам добре відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, у хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Якщо можливо, перевірте зібрані гриби на радіоактивність.
Не збирайте невідомих грибів, особливо із циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення (“ бульба ”), оточене оболонкою.
Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
Ніколи не збирайте пластинчастих грибів. Отруйні гриби маскуються під них.
Не збирайте печериць (шампіньйонів), у яких пластинки нижньої поверхні шапки мають білий колір.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображенням в різних довідниках – останні не завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирих грибів.
Перш ніж смажити гриби, їх треба відварити, потім злити воду і не зайве буде відварити ще раз.
Ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті, які зібрали діти. Усі сумнівні сміливо відкидайте. Відрізайте нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом. Гриби ретельно промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збирання, інакше в них утворюється трупна отрута.
Під час обробки кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити.

Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовуються для соління, – грузді, вовнянки та інші , які містять молочний сік. Таким чином можна позбутися гірких речовин, які вражають слизову оболонку шлунка.

Ні в якому разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Деякі гриби ( зеленушки, синяк-дубовик тощо ) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. Проте у взаємодії з алкоголем вони викликають тяжке отруєння.
 
ПЕРШ НІЖ ВЖИВАТИ  НЕВІДОМІ ГРИБИ – ПОДУМАЙТЕ ЧИ ВАРТО РИЗИКУВАТИ  СВОЇМ ЖИТТЯМ ТА ЗДОРОВ'ЯМ.
 
 
 
Начальник Надвірнянської
міськрайонної філії  ДУ «ІФ ОЛЦ МОЗУ»                    О. П. Жеревчук
 

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *