Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Травень 20, 2024

Штормове попередження

Штормове (метео) попередження.

Управління з питань цивільного захисту ОДА

 

В найближчу годину із збереженням до кінця дня 20 травня по області та місту очікується посилення південного вітру 15-20 м/сек., гроза, град. (1 рівень небезпечності, жовтий.)

 

Як діяти в період пожежної небезпеки

  Відповідно до законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про правовий режим воєнного стану», пункту 8 статті 31, статті 88 Лісового кодексу України, указів Президента України від 24.02.2022 № 68/2022 «Про утворення військових адміністрацій» та від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-ІХ (зі змінами). Порядку організації охорони і захисту лісів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.05.2022 № 612 (зі змінами). Правил пожежної безпеки в лісах України, затверджених наказом Державного комітету лісового господарства України від 27.12.2004 № 278, враховуючи лист Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства від 16.04.2024 № 09/677-24, з метою запобігання реальній загрозі виникнення пожеж у лісах, мінімізації їх наслідків та забезпечення пожежної безпеки в лісах:

– заборонити у період високої пожежної небезпеки протягом 2024 року (при встановленні IV і вище класу пожежної небезпеки за умовами погоди) відвідування лісів населенням і в’їзд до лісів (крім транзитних шляхів) механічних транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для потреб лісового та мисливського господарства, забезпечення оборони, громадської безпеки і порядку, транспортних засобів державних природоохоронних служб і правоохоронних органів при виконанні службових обов’язків, пожежних машин та іншої техніки для гасіння пожеж.

В   Надвірнянському  районі  після оголошення пожежної небезпеки

IV і та V класу представники держлісохорони перекриватимуть шлагбаумами в’їзд на територію лісових господарств та  проводитимуть постійний контроль працівники правоохоронних органів.

В’їзд у ліси не допускатимуть автомобілі, мотоцикли чи будь-який інший транспорт, що має двигун внутрішнього згоряння, обмежуватимуть для фізичних і юридичних осіб, щоб не допустити виникнення і розповсюдження лісових пожеж. Бо що більша кількість відвідувачів у лісі (у період високої пожежної небезпеки ),  то більша ймовірність виникнення лісової пожежі. Саме через спалювання сухої трави, а також необережне поводження з вогнем й спалахують лісові пожежі. Вогонь перекидається із сухої трави й поширюється миттєво. Коли високий клас пожежної небезпеки — ризик виникнення займань є надзвичайно високим.

 

                          

Меланома: що потрібно знати

 Травень – місяць обізнаності про рак шкіри. Це найпоширеніша група онкологічних захворювань, які вражають шкіру на різних її шарах.

Мабуть, найнебезпечнішим з них є меланома – вона розвивається з пігментних клітин (меланоцитів) та найчастіше вражає шкіру.

В Україні, за даними Національного канцер-реєстру, у 2022-2023 роках був зареєстрований 5051 випадок меланоми. А станом на 2023 рік на обліку у лікарів перебували 31 217 людей із цим захворюванням.

Важливо пам’ятати, що вчасно виявлена меланома має позитивний прогноз лікування.

Тому потрібно регулярно оглядати шкіру, свою і своїх близьких, – це допоможе вчасно виявити підозрілі зміни й звернутися до медиків.

Тож не нехтуйте профілактичними оглядами у свого сімейного лікаря та зверніться до нього у разі, якщо помітили якісь підозрілі зміни шкіри.

Більше про меланому – читайте нижче

Єдина ветеранська лінія: 0 800 505 217 – працює для ветеранів, їхніх родин, сімей загиблих


Єдина ветеранська лінія: 0 800 505 217 – працює для ветеранів, їхніх родин, сімей загиблих.

Зателефонувавши, можна отримати відповіді щодо:

  •  юридичної допомоги,
  •  медичної реабілітації,
  •   житлових питань,
  •  отримання статусів та загалом ветеранської політики

Наразі Мінветеранів працює  з Червоним Хрестом України, щоб збільшити кількість операторів і відповідно зменшити час очікування

Лінія є безоплатною та працює щодня з 8:00 до 20:00.

Команда Мінветеранів запустила її спільно з Червоним Хрестом України.

Новий сервіс для пошуку безбар’єрних локацій «Доступно!»


Цифрові рішення для покращення інклюзивності.

Відтепер люди з інвалідністю, люди літнього віку та інші маломобільні групи населення можуть швидко й зручно знайти найближчу безбарʼєрну локацію в чатботі «Доступно!»:

Також користувачі можуть самостійно перевірити доступність локації та дати зворотний зв’язок у сервісі. Результати згодом відображатимуться в чатботі «Доступно!» й на онлайн-мапі «Місто без меж», яку створила команда ЛУН Місто.

Команда «Доступно!» проаналізувала дані та додала до чатбота понад 5 тисяч об’єктів із різних джерел:

  •  відкриті дані  реєстру ЦНАПів на порталі Дія
  •  інформація онлайн-ресурсів місцевої влади
  •  дані мапи ГО «ЛУН Місто» про доступність об’єктів міського простору Києва, Тернополя, Вінниці, Рівного, Дніпра, Хмельницького, Чернівців

Нагадаємо, минулого року проєкт «Доступно!» став переможцем національного конкурсу Open Datathon reUkraine для рішень, що підвищують прозорість діяльності державних структур та запобігають корупції.

Будуємо цифрову інклюзивну державу.

Платформу розроблено ГО Ukrainian Center for Social Data :: Український центр суспільних даних та ГО Доступно.UA за участі ГО ЛУН.Місто» на основі відкритих даних місцевої влади і публічних даних громадського сектору за підтримки USAID / UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах і за сприяння Міністерства цифрової трансформації України. Партнер проєкту — Фонд Східна Європа.

Окупант не досягає свого завдання – розтягнути наші сили та цим послабити Україну – звернення Президента


Бажаю здоровя, шановні українці, українки!

Сьогодні, як щодня, першочергова наша увага всім районам бойових дій – усій лінії захисту. Була доповідь Головкома – генерал Сирський якраз на передовій, безпосередньо в наших бойових бригадах. Результати цих днів – усього тижня – ми маємо більш міцні позиції на Харківщині. П’ятдесят сьома бригада, Вісімдесят друга бригада ДШВ – дякую вам, воїни! І при цьому наші сили достатньо ефективно знищують окупанта на Донецьких напрямках – зокрема, в районах міста Часів Яр та інших. Власне, окупант не досягає свого завдання – розтягнути наші сили та цим послабити Україну на широкому фронті від Харківщини до Донеччини. Я дякую кожному нашому солдату, кожному сержанту, кожному офіцеру, які достатньо сміливо і стійко виконують бойові накази та зберігають наші позиції. Особливо відзначу за бої цими днями Сорок першу бригаду передусім, спецпідрозділи ГУР «Кракен» і «Артан» та підрозділи Нацгвардії. Саме за Часів Яр – за знищену російську техніку та відбиття штурмів – дякую вам, хлопці! А також особливо хочу подякувати Двісті двадцять п’ятому окремому штурмовому батальйону – просто молодці!

Друге. Дякую всім нашим підрозділам ДСНС України та Національної поліції, кожному медичному працівнику, усім працівникам ремонтних бригад, які задіяні в ліквідації наслідків російських ударів. Жорстокі російські обстріли та ракетні удари, удари керованими авіабомбами щодня продовжуються. Сумщина, Харківщина. Донеччина, Запоріжжя, Миколаївщина, міста Дніпровщини. Якими б не були складнощі, всюди є належне реагування наших екстрених служб – усіх рятівників життя. Відзначу сьогодні рятувальників Харківщини, які проявили себе в допомозі нашим людям: Андрій Плахонін, Артем Костиря, Максим Томко, Владислав Касьянюк, Андрій Скиба, Станіслав Нещеретний – усі працівники ДСНС у Харківській області. Дякую! Також вдячний Світлані Шовковій, лікарю, Вовчанського  відділення екстреної медичної допомоги. Дякую також рятувальникам ДСНС України на Сумщині: Євген Костров, Андрій Ольховський, Сергій Ковбаса, Ігор Пономаренко. Дякую за відданість справі фельдшерам бригад екстреної допомоги, які працюють на Сумщині та відзначились цими днями й тижнями: Марина Бакун та Олег Єфименко. І майстрам ремонтних бригад, які відновлюють нормальність життя після російських обстрілів саме на Сумщині, – Олександру Столяренку, Сергію Кислому та всім вашим колегам. Дякую кожному й кожній, хто, виконуючи свої професійні обов’язки, допомагає всій нашій державі стояти проти російського терору й захищати життя. Дякую всім, хто б’ється заради нашої держави і хто допомагає іншим пройти цей важкий час!

Слава Україні!

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов’язаних, призовників та резервістів

 18 травня  набуває чинності оновлений Закон про мобілізацію.

Що це означає?

Відзавтра всі чоловіки віком 18-60 років протягом 60 днів — до 16 липня включно, повинні оновити свої облікові дані.

Під час оновлення даних направлення на ВЛК видаватися не буде. Таке направлення може бути виписане у разі потреби згодом.

Оновити дані можна будь-яким із наступних зручних для вас способів.

Онлайн – через застосунок Резерв+. Він буде доступний для завантаження на смартфонах через App Store та Google Play Market з 18 травня.

Резерв+ надає можливість оперативного оновлення даних та доступу до інформації у реєстрі Оберіг. Це зручний спосіб виконання обов’язкової процедури оновлення особистих даних.

Після оновлення даних у застосунку ви зможете побачити інформацію з реєстру Оберіг

Також оновити дані можна офлайн у Територіальних центрах комплектування або Центрах надання адміністративних послуг, які діють по всій країні.

Якщо ви будете оновлювати дані через ТЦК, окрім самого витягу з реєстру, ви також отримаєте відповідну відмітку у військовий квиток.

З 18 червня у застосунку Резерв+ також зʼявиться QR-код, відсканувавши який відповідні представники влади зможуть миттєво отримати інформацію про ваш статус як військовозобовʼязаного, призовника або резервіста.