Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Травень 31, 2024

Додому повертаються 75 українців, які були в полоні росіян


Про це повідомляє Президент України Володимир Зеленський. Йдеться про рядових, сержантів та офіцерів ЗСУ, НГУ, ДПСУ, а також цивільних.

19 людей, які потрапили в полон з острову Зміїний, 10 оборонців Маріуполя і з «Азовсталі», українські військові, що потрапили в полон на різних напрямках.

“Увесь цей час ми ні на день не припиняли працювати, щоб повернути додому кожного й кожну з російського полону. І сьогодні маємо важливий результат: ще 75 наших людей повернулися до України”, – йдеться у повідомленні Володимира Зеленського.

Дякуємо всім, хто працює над обмінами людей!

Стартує національна програма підтримки ветеранського бізнесу «Траєкторія»


Про це інформує Міністерство цифрової трансформації України.

Мета «Траєкторії» — надати підприємцям-початківцям базові знання, практичні поради та фінансову підтримку для започаткування й розвитку власної справи.

Програму ініціювали мережа центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес та мережа мультимаркетів «Аврора».

За результатами навчання та представлених бізнес-проєктів 50 учасників отримають на конкурсній основі по 100 000 гривень фінансової підтримки на започаткування або розвиток власної справи. Дедлайн подання заявок — 16 червня 23:59.

«Сильні люди створюють найкраще майбутнє! Головне — задати правильну траєкторію. Мені та команді Мінветеранів дуже імпонує цей принцип, закладений у суть програми. І ми вже дотримуємося його, пропонуємо та втілюємо проєкти, інструменти, які дадуть поштовх для застосування унікальних знань та навичок і стануть стимулом для розвитку. Адже ми сприймаємо кожного ветерана і кожну ветеранку, які вже сьогодні повертаються до цивільного життя, як лідерів, як драйверів економіки, спроможних генерувати ідеї та втілювати їх. І прикладів вже є чимало. Український ветеранський фонд Мінветеранів надав грантів на понад 500 проєктів для розвитку власної справи — від кав’ярні до надання психологічної допомоги побратимам і посестрам. Тож попит є, будемо разом допомагати реалізовувати», — говорить в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

Участь у програмі можуть взяти:

  • ветерани (особи, що мають статус УБД);
  • військові (особи, що брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації);
  • другий з подружжя (офіційний чоловік / дружина ветеранів або військових, зокрема загиблих, зниклих безвісти та полонених).

«У Мінцифрі ми активно працюємо над цифровою трансформацію бізнесу. Ініціюємо освітньо-грантові програми, впроваджуємо нові цифрові сервіси та послуги. Також підтримуємо ініціативи партнерів, спрямовані на розвиток підприємницьких здібностей українців. Серед таких ініціатив — новий акселератор «Траєкторія». Він покликаний надати ветеранам, військовослужбовцям та членам їх сімей ресурси й інструменти для втілення підприємницьких амбіцій. За результатами дослідження 64% ветеранів та чинних військовослужбовців хочуть відкрити власну справу. Тож наша спільна мета — підтримати їх на цьому шляху та створити умови для успішного розвитку малого й середнього бізнесу в Україні», — зазначила заступник міністра цифрової трансформації України з питань європейської інтеграції Валерія Іонан.

Пріоритетні учасники програми «Траєкторія»

При відборі заявок пріоритет матимуть бізнеси, що виробляють кухонний інвентар, метал для кухні, текстиль, рушники, одяг, аксесуари, іграшки, товари з пластику, та швейні підприємства.

Охочий може подати заявку на участь у програмі, навіть якщо ваша діяльність не входить у перелік пріоритетних галузей.

Навчання проходитиме в онлайн-форматі та міститиме теоретичну й практичну частину. Під час першого теоретичного етапу учасники відвідають вебінар з розробки бізнес-плану, лекції від ветеранів-підприємців та заняття з психологом.

На другому практичному етапі майбутні підприємці складатимуть бізнес-план та отримають індивідуальні консультації від експертів.

«Ми віримо, що підтримка підприємців, особливо тих, хто має унікальний досвід та навички, є ключем до побудови сильного економічного майбутнього. Оскільки це суперлюди теперішнього та майбутнього з унікальним досвідом витривалості, дисциплінованості, командної гри і жаги до результатів», — зазначив Генеральний директор мережі мультимаркетів «Аврора» Тарас Панасенко.

В області стартує літня кампанія з оздоровлення та відпочинку дітей


Про це повідомляє департамент соціальної політики ОДА.

Департамент соціальної політики за тісної співпраці з керівництвом Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника провів зустріч із студентами та керівниками закладів оздоровлення та відпочинку дітей області.

У ході зустрічі обговорено основні питання оздоровлення та відпочинку дітей, зокрема дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, функціонування закладів оздоровлення та відпочинку дітей в умовах сьогодення, а також умови проходження практики та працевлаштування на літній період студентів у зазначених закладах.

Доктор фізико-математичних наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Шарин розказав про основні освітні аспекти можливості проходження та зарахування практики в закладах оздоровлення та відпочинку дітей.

Додатково презентовано діяльність та матеріально-технічну базу кожного закладу оздоровлення та відпочинку області.

Керівники таборів в режимі “питання – відповідь” мали змогу поспілкуватись та надати вичерпну інформацію для студентів з великими сподіваннями на майбутню співпрацю.

Довідково:

В Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей наявні дані про 20 дитячих закладів оздоровлення та відпочинку Івано-Франківської області.

Цьогоріч 18 закладів заявили про свою готовність працювати в літній період 2024 року.

Приблизна потужність закладів щодо прийняття дітей в одну зміну більше 3500 місць.

Вичерпна інформація про контакти, потужність, фотографії, відеоролики та відгуки батьків, діти яких відвідували заклади оздоровлення та відпочинку області, наявна на сайті Міністерства соціальної політики в розділі “Реєстр закладів оздоровлення та відпочинку дітей”.

На Прикарпатті наближається до завершення посів ярих зернових культур


За оперативними даними департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської обласної державної адміністрації, станом на 30 травня поточного року аграрії області посіяли 83,6 тис. га ярих зернових та зернобобових культур, що складає 96% від прогнозу, технічних – 71,7 тис. га (86%).

Залишилось досіяти кукурудзу, соняшник та сою, посівні площі під якими уже займають відповідно 94, 96 і 83 відсотки від запланованого.

Окрім зернових, зернобобових та технічних культур агровиробники завершили посадку картоплі на площі 61,5 тис. га та овочевих культур – 11,4 тис. га.

Сільгосптоваровиробники, які займаються вирощуванням ягід продовжують збір врожаю.

Найближчим часом буде багато комунікації з партнерами щодо нових систем ППО та спільних виробництв – звернення Президента


Дорогі українці, українки!

Коротко про цей день.

Перше. Я дякую всім нашим захисникам неба – воїнам мобільних вогневих груп, наших Повітряних сил України, усіх підрозділів ППО, які щодня та щоночі обороняють наші міста й громади від російських ракет і дронів. Дуже важлива ваша ефективність, ваша влучність, воїни, і ми максимально працюємо для того, щоб додати сили й можливостей нашому захисту неба. Буде найближчим часом багато комунікації щодо цього з партнерами – щодо нових систем ППО та спільних виробництв, і зокрема виробництв дронів – збільшення обсягів і залучення спеціальних інвестицій у такі виробництва. Це і спільні виробництва з нашими партнерами, і робота в нашій країні. Дякую кожному у світі, хто підтримує Україну в цьому і хто переконує інших лідерів, інші держави допомагати. Вже маємо частину підтверджень від лідерів щодо збільшення наших спроможностей ППО, і головне – реалізувати їх повністю й додати ще відповідних домовленостей.

Друге. Провів кілька нарад із нашою зовнішньополітичною командою про необхідні результати цього червня. Ми детально плануємо перемовини, зустрічі наших представників, зміст документів. Це стосується і оборонних пакетів для України, і нових безпекових угод, і Саміту миру. Фактично щодня ми додаємо учасників Саміту та протидіємо російським спробам зірвати чи послабити Саміт. Зараз кожен представник України має своє чітке завдання – як зробити наступний місяць більш результативним для України. І кожен місяць, кожен тиждень, кожен день повинні додавати сили нашій державі, нашому суспільству в захисті, в нашому захисті. Це залежить від усіх, хто працює на державу і в державі.

І третє. Вчора на Харківському напрямку на війні загинула Ірина Цибух – бойовий медик «Госпітальєрів», одна із тих, хто не лише захищав державу, а й робив усе, щоб інші долучалися, тренувалися, вчилися бути ефективними. І в питаннях фронтової медицини, і в питаннях поваги до українських воїнів – у питаннях меморіалізації подвигу українців. Мої співчуття всім побратимам та друзям, усім близьким Ірини, кожному, хто її знав, і кожному, кого вона надихала боротися заради України та здобувати результат заради України. Дуже важливо, щоб її справи та зусилля всіх наших полеглих героїв були продовжені.

Вічна та світла пам’ять усім, хто віддав своє життя заради України! Я дякую кожному й кожній у світі, хто небайдужий і робить усе можливе, щоб російське зло скоріше пішло з української землі.

Слава Україні!