Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Червень 5, 2024

Посвідчення ветерана вже в Дії: оновлюйте застосунок і користуйтеся документом


Запустили найочікуваніший документ для захисників і захисниць у застосунку Дія — посвідчення ветерана.

Документ доступний для:

  • ветеранів війни;
  • учасників бойових дій;
  • людей з інвалідністю внаслідок війни;
  • постраждалих учасників Революції гідності;
  • членів сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни;
  • членів сім’ї загиблого (померлого) захисника і захисниці України.

Як додати посвідчення ветерана в Дії:

  1. Прогортайте всі документи в Дії — натисніть Додати документ.
  2. Виберіть Посвідчення ветерана — надайте дозвіл на отримання даних та натисніть Додати посвідчення.

Все готово, документ протягом кількох хвилин зʼявиться в застосунку.

Користуйтесь будь-де і будь-коли — щоб отримати пільги чи працевлаштуватися. Не переймайтесь, якщо забули документ вдома.

Послуги реалізуються Мінцифрою спільно з Міністерством у справах ветеранів України за підтримки «Проєкту підтримки Дія», який впроваджується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансування Швеції, та за експертної підтримки проєкту DT4UA, що фінансує Європейський Союз та впроваджує E-Governance Academy.

Оновлено Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році


Міністерство освіти і науки України інформує про оновлення Порядку прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії / доктора мистецтва у 2024 році.

Зміни повʼязано із наявною воєнно-політичною ситуацією в країні. Також вони враховують основні аспекти щодо іспитів, які необхідні для підтвердження високого рівня знань, компетентностей та навичок вступників.

Серед основних нововведень: 

  • Збільшено підтримку закладів вищої освіти, які розташовані у прифронтових та прикордонних областях через підвищення регіонального коефіцієнту. Регіональний коефіцієнт — це коефіцієнт, на який множиться конкурсний бал, якщо вступник / вступниця обирає ЗВО, розташований у певному регіоні. ЗВО, поблизу зони бойових дій та постраждалих від російської агресії територій, матимуть особливий регіональний коефіцієнт: 1,07 — у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській областях;  1,04 — у Дніпропетровській, Полтавській областях, а також Бучанському районі Київської області; 1,00 — інші.
  • Для здобуття ступеня магістра на основі вже здобутого ступеня магістра (для другої вищої освіти) вступ може відбуватися без ЄВІ та ЄФВВ, а лише за іспитами безпосередньо в закладі освіти. Це стосується освітніх програм всіх спеціальностей крім 081 “Право” і 293 “Міжнародне право”
  • На навчання для здобуття ступеня доктора філософії / доктора мистецтва умовою допуску є успішне складання ЄВІ в 2024 році з оцінкою за кожний з його компонентів не менше ніж 150 балів. Альтернативним допуском може бути ЄВІ у 2023 році з оцінкою за тест з іноземної мови не менше ніж 130 балів. Сертифікати, що посвідчують знання іноземної мови, не надають доступу до вступу в аспірантуру в 2024 році.

Крім цього, студенти, які здобули ступінь бакалавра у 2024 році, можуть скористатися спеціальними умовами для вступу на магістратуру. Ці умови надають студентам, які:

  1. Зареєстровані та проживають на тимчасово окупованій території.
  2. Проживають в населених пунктах, де станом на 1 липня 2024 року відбувалися активні бойові дії.
  3. Проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з таких територій після 1 січня 2024 року.

За таких умов вони можуть отримати рекомендацію для зарахування на магістратуру, якщо вступають до того ж закладу вищої освіти, де здобули ступінь бакалавра, за спеціальностями, визначеними в Переліку спеціальностей, що користуються особливою підтримкою.

Якщо в закладі вищої освіти немає магістерської програми за  спеціальністю, студенти можуть подати документи до будь-якого переміщеного (тимчасово переміщеного) закладу вищої освіти або закладу вищої освіти в Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Щороку 5 червня світ відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища, що є однією з найважливіших подій в екологічному календарі


Цей день покликаний привернути увагу громадськості до проблем довкілля та спонукати до активних дій задля його захисту.

 Всесвітній день охорони навколишнього середовища був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1972 році під час Конференції з довкілля в Стокгольмі. Відтоді цей день став глобальною платформою для підвищення обізнаності про екологічні проблеми та сприяння екологічній освіті.

Основною метою цієї ініціативи є заклик до дій кожної людини, організації та уряду для збереження нашої планети. Участь та активності у Всесвітній день охорони навколишнього середовища об’єднує мільйони людей по всьому світу. У цей день проводяться різноманітні заходи, включаючи: освітні програми та семінари, екологічні акції, посадку дерев, кампанії з озеленення міст та відновлення лісових масивів, різноманітні інформаційні кампанії у медіа та соціальних мережах для підвищення екологічної свідомості.

Кожна людина може зробити свій внесок у захист навколишнього середовища. Навіть невеликі зміни в повсякденному житті можуть мати значний вплив. Серед простих кроків, які можна зробити:

  • Зменшення використання пластику: використання багаторазових сумок, пляшок та контейнерів.
  •  Сортування відходів: роздільний збір сміття та його подальша переробка.
  •  Збереження води та енергії: використання економних приладів та раціональне використання ресурсів.
  •  Підтримка екологічних ініціатив: участь у місцевих екологічних проєктах та акціях.

Всесвітній день охорони навколишнього середовища – це нагадування про те, що наші дії мають значення. Збереження планети – це відповідальність кожного з нас.

Давайте разом працювати на благо нашої Землі, щоб забезпечити чисте та здорове довкілля для майбутніх поколінь

Безпечне літо: поліцейські Прикарпаття закликають дорослих подбати про безпеку дітей під час літніх канікул


Літні канікули – це найдовший час дитячої самостійності і саме в цей період спостерігається зростання нещасних випадків в дитячому середовищі.

З настанням літніх канікул більшість дітей залишаються без достатнього нагляду дорослих. Щоб нещасні випадки чи травмування не завадили відпочинку, поліція звертається до батьків з проханням пояснити своїм дітям елементарні заходи безпеки вдома та на вулиці.

Своєю чергою продовж наступних трьох місяців ювенальні поліцейські посилять превентивну роботу для запобігання нещасних випадків за участі дітей.

Щоб канікули пройшли безпечно:

– контролюйте дозвілля та місце знаходження своїх дітей;

– не залишайте дітей без нагляду і стежте, щоб діти не гралися поблизу проїзної частини;

-не дозволяйте, щоб діти самостійно перебували на водоймах та поблизу річки. Окрім цього, нагадайте про правила особистої безпеки під час купання, про заборону стрибати з мостів та у місцях, не передбачених для купання;

– не дозволяйте дітям сидіти та гратися на підвіконні та не розміщуйте меблі біля вікон, щоб дитина не змогла залізти на підвіконня;

– нагадайте дітям контактні телефони близьких родичів, поліції, швидкої допомоги;

– закріпіть на одязі своїх дітей світлоповертаючі елементи – це зробить їх помітними для водіїв у темряві;

– не дозволяйте дитині до 14 років виїжджати на дорогу загального користування на велосипеді, самокаті, моноколесах, гіробордах та до 16 років сідати за кермо мопеда;

– зберігайте ключі від особистого транспорту в недоступному для дітей місті.

Бажаємо дітям та їх батькам безпечного літа, позитивних вражень та безтурботного відпочинку.

Зараз лише початок червня, а вже – саме такі тижні, які визначатимуть і все літо, і багато в чому цей рік – звернення Президента


Дорогі українці, українки!

Найперше – Ставка. Була детальна розмова з військовими, урядом, керівниками спеціальних служб щодо кількох питань.

Перше – були доповіді Головкома Сирського та начальника Генштабу Баргилевича щодо ситуації на фронті. Основні напрямки. Найбільше боїв та найтяжчі атаки – на Донеччині. Фактично основний напрямок російських ударів. Звичайно, ситуацію на півдні, на Харківщині, у районах прикордоння Сумської та Чернігівської областей ми теж сьогодні розглянули. Я вдячний кожному підрозділу, кожному командиру та солдату, завдяки яким вдалося стабілізувати Харківський напрямок. Робимо все, що потрібно, крок за кроком, щоб Росія бачила: нам є чим відповідати на будь-яку спробу розширити війну та збільшити тиск на Україну. І працюємо з нашими партнерами, щоб таких можливостей стало ще більше – щоб вони були більш далекобійні.

Друге – доповідь урядовців щодо енергетики та можливостей захисту й відновлення. Кожного дня і на всіх рівнях цьому має бути приділена не просто максимальна, а тотальна увага всіх відповідальних посадовців. Також сьогодні міністр оборони та Мінстратегпром дали звіти щодо нашого виробництва та закупівлі дронів. Це те, у чому постійно має відчуватися нарощування обсягів. На цій війні – і саме нашими воїнами – було доведено, що дрони здатні давати перевагу й повертати ініціативу. У час, коли ми очікували постачання артилерії від наших партнерів, FPV-дрони фактично вберегли фронт. Наші далекобійні дрони довели, що Україна здатна обмежувати внутрішню силу держави-терориста. Маємо це продовжувати. Будемо продовжувати. Я дякую кожному й кожній, хто працює заради саме цієї української сили – щоб у наших воїнів на фронті були необхідні дрони і щоб наші Сили оборони та безпеки України змінювали ситуацію й надалі, застосовуючи дрони. І це питання персональної відповідальності керівників.

І третє. Дав сьогодні кілька доручень щодо підготовки наступних засідань Ставки та наступних рішень. Ми бачимо загрози, які є. Держава має бути готовою до відповідного реагування. Зараз лише початок червня, а вже – саме такі тижні, які визначатимуть і все літо, і багато в чому цей рік. Це стосується Саміту миру та нашої консолідації світу заради України, це стосується і Європи – наших відносин із Євросоюзом, це стосується, звичайно, і наших позицій на фронті, а також внутрішнього виробництва. У кожному із цих напрямів робимо все, щоб результати були – були в України. Я вдячний усім, хто допомагає! Вдячний кожному й кожній, хто робить усе, щоб ця війна завершилась, і завершилася справедливо для України.

Слава Україні!

Субвенції громадам на послуги постраждалим від домашнього насильства


Шановні представники місцевих громад, інформація саме для вас!

Кабінет Міністрів України надав субвенцію громадам на створення нових служб допомоги постраждалим від домашнього насильства.

Це означає, що ви зможете залучити додаткові кошти з субвенції, аби покрити свої витрати на:

  •  ремонт чи облаштування притулків для осіб, які постраждали від домашнього насильства
  •  придбання автомобілів для мобільних бригад з протидії домашньому насильству чи насильству за ознакою статі.

Цьогоріч в бюджет закладена сума на ці потреби у 200 мільйонів гривень.

Хто може розраховувати на субвенцію та умови її отримання детальніше за посиланням – https://bit.ly/3V1tlM2

Світлана Онищук зустрілась з нашими земляками, котрі будують оборонні лінії на Донеччині


Унадскладних умовах працівники Прикарпаття вже котрий місяць на Донеччині зміцнюють лінію оборони. Йдеться про спорудження фортифікаційних споруд, які у разі необхідності дозволять стримувати ворога та захистять життя наших воїнів.

Світлана Онищук зустрілась з нашими земляками, які зараз перебувають у прифронтовій області й допомагають зміцнювати захист країни.

Передали хлопцям допомогу – близько 2 тонн продуктів харчування. Минулого тижня з Івано-Франківська також відправляли воду, продовольство та засоби гігієни.

Керівниця області висловила слова вдячності кожному з тих, хто докладає зусиль для зміцнення обороноздатності України. Адже це те, що допоможе нашому війську стримувати та давати відсіч ворогу, а також здатне зберегти життя тим, хто зі зброєю в руках відстоює вільне майбутнє всього українського народу

Англійська як мова міжнародного спілкування в Україні. Верховна Рада ухвалила закон


Україна продовжує рухатися до повноцінного членства в Європейському Союзі. Парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт № 9432, у якому закріпив статус англійської як мови міжнародного спілкування в публічних сферах життя.

Закон визначає категорії посад, кандидати на які зобов’язані володіти англійською мовою. Серед них:

  •   державні службовці категорії «А»
  •   визначені державні службовці категорій «Б» та «В»
  •   голови міських адміністрацій та їхні заступники
  •   визначені військовослужбовці
  •   визначені працівники податкових та митних органів
  •   начальницький склад правоохоронних органів і служб цивільного захисту
  •   інші керівні посади

Крім цього, закон унормовує застосування англійської мови в роботі органів влади, місцевого самоврядування, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоров’я.

Нагадаємо, у листопаді минулого року разом з Міністерство освіти і науки України та Міністерство культури та інформаційної політики України запустили національну мовну програму Future Perfect, щоб популяризувати мову міжнародного спілкування в Україні. А також зробити її вивчення простим і доступним для кожного — як для школярів із селищ, так і для держслужбовців зі столиці.

Для фахівців із соціальної роботи, які працюють у сільських, селищних, міських радах, провели навчання


Івано-Франківським обласним центром соціальних служб  у співпраці з БО БФ «Захід Шанс» організовано та проведено навчання з питань здійснення соціальної роботи, надання соціальних послуг.

У заході взяли участь фахівці із соціальної роботи, які працюють у сільських, селищних, міських радах.

Під час навчання розглянуто питання організації соціальної роботи у громадах; обговорено обов’язки фахівця із соціальної роботи; розглянуто характеристику сімей з дітьми, які належать до вразливих груп населення та/або перебувають у складних життєвих обставинах; виявлення осіб/сімей з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах; укладення договору про надання соціальних послуг; на практиці розглянуто заповнення акту та висновку оцінки потреб і складання плану соціального супроводу.

Також розглянуто види соціальних послуг, зокрема, базові соціальні послуги; соціальний супровід, зміст, обсяг, умови, порядок надання, показники якості; механізм взаємодії суб’єктів, які надають соціальні послуги, здійснюють соціальну роботу; документування процесу надання соціальних послуг.

 

На завершення підведено підсумки навчання, обговорено проблемні питання, які виникають в ході роботи.

«Шанс на життя» – в Івано-Франківську обговорили функціонування «Вікна життя»


3 червня в Університеті Короля Данила провели дискусійну платформу – «Шанс на життя». Участь у заході взяла директор департаменту охорони здоров’я ОДА Бойчук Олександра, яка наголосила на важливості популяризації «Вікна життя», що є шансом на порятунок новонароджених, від яких відмовилися батьки. 

На зустрічі були присутні медики, правознавці, представники духовенства та соціальної сфери. Директор департаменту охорони здоров’я Олександра Бойчук зауважила: «Досвід функціонування «Вікон життя» є у більшості цивілізованих країн світу і є актуальним для України. Відтак, департамент охорони здоров’я підтримує їх популяризацію. За останні три роки народжуваність в країні скоротилася на 32%, а такі цілодобові та анонімні «Вікна життя» є шансом на порятунок немовлят».

В Івано-Франківську «Вікно життя» діє при Дитячій міській клінічній лікарні з 2014 року. За цей період там було залишено та врятовано 2 немовлят.