Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Липень 2, 2024

Світлана Онищук: Саме ефективна комунікація – це один із кроків задля розвитку громад

Голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук зустрілася з представниками громадської організації “Розвиток бізнес-сектору України” та головами територіальних громад Чернігівської і Сумської областей, які перейматимуть успішний досвід Прикарпаття у час війни.

Зокрема, йдеться про унікальні соціальні проєкти “Турбота про родину Героя”, що спрямований на підтримку сімей захисників та “Серцем єдиним, ми – Україна!”, який був створений для учнівської молоді, що мав на меті продемонструвати як творчі здібності, так і зміцнити командний дух у них.

Також сьогодні в області налагоджена тісна співпраця з міжнародними партнерами та донорами, що дає змогу реалізовувати соціальні ініціативи, підсилювати територіальні громади.

За підтримки партнерів за час війни на Прикарпатті вдалося зробити ремонти у понад 400 комунальних установах, які приймали внутрішньо переміщених людей. Зокрема, йдеться про пансіонати для людей літнього віку, інтернати та паліативні центри.

За підтримки донорів та держави на Прикарпатті постійно працюють над підсиленням медичних закладів краю, де сьогодні проходять лікування та реабілітацію українські воїни, люди з числа ВПО та місцеве населення.

Для підтримки тергромад в області працює Агенція регіонального розвитку. Обласна влада постійно спілкується з представниками громад, щоби своєчасно допомагати реагувати на виклики, які виникають.

«Переконана, саме ефективна комунікація – це один із кроків задля розвитку громад. Адже кожна область має свій унікальний досвід. І тільки разом ми можемо вирішити проблеми та зробити чимало корисних справ для людей!», – підкреслила керівниця області.

Прикарпатські піротехніки продовжують розміновувати Донеччину


Сильні, мужні, а ще дуже врівноважені та рішучі, вони крок за кроком очищають рідну землю від смертоносних боєприпасів. Росіяни щедро “засіяли” нашу землю такими вибухонебезпечними предметами, з якими доведеться боротися ще не один рік.

 Для цього наші піротехніки вже мають найбільший практичний досвід роботи. Ризикують своїм життям і здоров’ям, аби вберегти інших від прихованої загрози.

 Так, з початку літа, сапери з Прикарпаття обстежили 12,5 га територій, виявили та знешкодили 250 вибухонебезпечних предметів, а з початку війни на території Донецької області піротехнічними розрахунками ГУ ДСНС України в Івано-Франківській області було здійснено 653 залучення та проведено обстеження на площі 1 тис. 226 га,  на якій було виявлено та знешкоджено 1189 одиниць вибухонебезпечних предметів.

У Івано-Франківську відбудеться безоплатний забіг в межах проєкту “Активні парки”


6 липня в м. Івано-Франківськ в районі міського озера (локація прокату човнів) відбудеться безоплатний забіг в межах проєкту “Активні парки”.

Реєстрація на захід за посиланням.

Дистанції:

  • дитячий забіг на 100 м;
  • біг 5 км та 10 км;
  • скандинавська ходьба 5 км.

Програма заходу:

8:00-9:45 – видача стартових пакетів;

9:45-9:55 – розминка;

10:00 – старт забігів;

11:30 – нагородження переможців.

Генератори та безпека: ключові поради для Вас

Наразі в Україні діють графіки відключення світла і багато людей використовують генератори. Утім варто бути особливо обережними не лише при виборі пристрою, але й дотримуватися правил безпеки.

ДСНС України рекомендує купувати лише сертифіковану продукцію тільки в ліцензованих точках продажу.

Розміщення

  • Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.
  • Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) не менше 6 метрів. Допускається встановлювати електрогенератор біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику.
  • Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно.

Підключення

  • Під час підключення генератора до споживачів необхідно дотримуватися  інструкції з підключення та експлуатації генератора. Підключення повинен здійснювати кваліфікований електрик.
  • Необхідно перевірити технічні характеристики, специфікацію та потужність даної моделі генератора та перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано засоби захисту органів зору та слуху).
  • При підключенні електричних приладів необхідно використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів повинен бути заземлюючий контакт.

Експлуатація

  • Експлуатацію генератора необхідно здійснювати відповідно до технічної документації та рекомендацій виробника.
  • Перед пуском генератора необхідно перевірити стан електропроводки, та споживачів усунути їх пошкодження.  Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах. Електричні елементи генератора повинні бути заземлені, також необхідно уникати контакту силових контурів генератора з водою та іншими предметами.
  • Генератор не бажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Також слід уникати контакту з елементами генератора, які обертаються.
  • Під час роботи електрогенератора контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність негайно вимкніть електрогенератор та знеструмте його.

Що заборонено під час використання генераторів:

  • вносити зміни в конструкцію генератора;
  • розміщувати  генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та в приміщеннях з можливим перебуванням людей;
  • палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора;
  • відкривати кришку бака при працюючому генераторі;
  • заправку генератора при працюючому або не охолодженому двигуні;
  • об’єднувати генератори у ланцюг;
  • перебування поруч з генератором стороннім особам  або тваринам;
  • змішувати різні види мастила та палива;
  • перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз’єму генератора.

Інструкція. Що робити, якщо ви стали свідком домашнього насильства


Якщо ви підозрюєте, що домашнє насильство відбувається в сусідів:

  • Прислухайтеся, оцініть обстановку. Це крик, тому що пробігла миша у квартирі, чи це крик як психологічне насильство? Постукайте до квартири, подивіться, що відбувається.

Ви можете просто по-сусідськи зайти запитати, чи можуть вони позичити сіль, чи приносили платіжки за комуналку. Тоді побачите, хто відчиняє двері, у якому стані. Краєм ока можна оцінити, що відбувається.

Фіксувати побачене на фото, відео, аудіо можна лише в разі, якщо ви попередите про це людей. Тому умовно запис на диктофон із кишені може не трактуватися як доказова база в суді.

  • Якщо ви боїтеся за власну безпеку або після візиту підтвердили свої здогадки, можете викликати поліцію за номером 102 та сказати, що в сусідній квартирі ви чуєте специфічні звуки й трактуєте це як домашнє насильство. І тому просите, щоб приїхав патруль чи спеціальна мобільна група з протидії домашнього насильства.

Поліція приїде на виклик, але далі все залежить від постраждалої особи: чи буде вона говорити, що їй потрібна допомога. Максимально, що може зробити свідок – викликати поліцію.

Якщо у квартирі є дитина й сусіди знають, що вона систематично є свідком домашнього насильства між батьками чи теж страждає від домашнього насильства, тоді, крім правоохоронних органів, потрібно повідомити ще й службу в справах дітей того населеного пункту, де проживає дитина.

  • Допомогти можна й після ситуації насильства. Дочекайтеся, поки агресор піде з квартири й навідайтеся до постраждалої особи. Скажіть, що хвилюєтеся, і запропонуйте допомогу, наприклад пройти до вашої квартири як у більш безпечне місце.

Обговоріть необхідність викликати поліцію та сконтактувати з центром соціальний послуг. Розкажіть про притулки для постраждалих від домашнього насильства та ресурси, які можуть допомогти.

Якщо ви підозрюєте, що домашнє насильство відбувається зі знайомою людиною:

  •  Серед ознак, за якими можна зрозуміти, що знайома людина страждає від домашнього насильства вдома, ця особа сильно змінилася. Наприклад, якщо була душею компанії, а потім все абсолютно перемінилося й вона перестала зустрічатися зі знайомими, поза роботою завжди вдома, часто відзвонюється щодо того, з ким, де та що робить.

Також постраждала людина буде прикривати за допомогою одягу різні частини тіла, які потенційно могли страждати від фізичного та сексуального насильства, удушення. Особливо, якщо цей одяг не відповідає сезону.

Це може бути помітно також за емоційним станом. Наприклад, людина дуже заплакана, стомлена чи залякана. Такі ознаки можна помітити, якщо ви добре знаєте особу.

  •  Для початку просто поговоріть з людиною, розкажіть про власні переживання, запитайте, чи щось трапилося. Запевніть, що людина може вам довіритися й ви підтримаєте її.

Як мінімум, треба зрозуміти ситуацію. Адже людина може бути заплакана й сумна через те, що в неї помер хтось з близьких і ця ситуація зовсім не пов’язана з домашнім насильством.

  •  Поспілкуйтеся з іншими знайомими, друзями, колегами людини. Запитайте, чи вони спостерігають подібну ситуацію. Якщо це подруга, можете поспілкуватися з її батьками, якщо вона підтримує з ними зв’язок.

Якщо це колега, можете звернутися до керівників. У великих і сучасних організаціях уже є спеціальні люди, які займаються протидією домашнього насильства. Цей спеціаліст може далі надати допомогу людині, яка стикнулася з цією проблемою.

  •  Запропонуйте допомогу: викликати поліцію, звернутися по допомогу у відповідні центри. Або ж придумайте кодове слово й домовтеся, що, якщо ситуація буде критична, ця людина скаже вам його по телефону чи надішле повідомленням. Так ви будете знати, що треба викликати правоохоронні органи.

Що не варто робити, якщо ви стали свідком домашнього насильства

  • ІГНОРУВАТИ. Це те, до чого всі ми схильні, але цього точно не варто робити.
  •  ЗВИНУВАЧУВАТИ ПОСТРАЖДАЛУ ОСОБУ. Не шукайте в ній причини, чому з нею це трапилося. Навіть якщо вам десь всередині здається, що можна було б ситуацію зрозуміти по-іншому.

У ситуації домашнього насильства, кривдник – це особа, яка вчиняє неправомірні дії. Виправдовувати неправомірні дії не нормально. Тому ніяка дія не може спровокувати чи призвести до того, що людина опиняється в ситуації насильства.

  •  НЕХТУВАТИ ВЛАСНОЮ БЕЗПЕКОЮ. Якщо ви відчуваєте, що й самі можете потрапити в небезпечну ситуацію через допомогу постраждалій, враховуйте це.

Наприклад, у ситуації з насильством у сусідів ідіть до квартири компанією в кілька осіб або просто вбезпечте себе й викликайте правоохоронні органи. Не варто ризикувати власною безпекою й життям, для цього є спеціально навчені спеціалісти, які знають, як діяти.

Куди звертатися в ситуації домашнього насильства:

  • Національна поліція України: 102
  • Гаряча лінія для постраждалих від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, дитячого насильства: 1547
  • Національна «гаряча лінія» із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 0 (800) 500 335 або 116 123 (з мобільного)
  • «Кризові кімнати» для постраждалих від домашнього насильства (адреси не розголошуються, можна дізнатися на гарячих лініях)
  • Денні центри соціально-психологічної допомоги (доступні не у всіх областях)
  • Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги (доступні не у всіх областях)
  • Гаряча лінія безоплатної правової допомоги: 0 (800) 213 103
  • Національна дитяча гаряча лінія: 0 (800) 500 225, 116 111 (з мобільного)
  • Чат-бот #ДійПротиНасильства в Telegram: @police_helpbot

На Івано-Франківщині завершився четвертий сезон проєкту “Невдома”


У 2024 році департаментом міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації реалізовано інформаційно-промоційний проєкт досвідних подорожей “Невдома: мандруй незвіданим Прикарпаттям. 4.0”.

У рамках проєкту створено п’ять нових туристичних репортажів про маловідомі та незвідані куточки Прикарпаття. Інформація розміщена на головному туристичному порталі Івано-Франківської області iftourism.com/blog у розділі “Враження”.

Мета проєкту – проінформувати мешканців та відвідувачів Івано-Франківської області про маловідомі маршрути активного дозвілля.

Девіз 2024 року – подорожі відповідального туризму.

Відповідальний туризм – це підхід до подорожей і туризму, спрямований на мінімізацію негативного впливу туризму на навколишнє середовище, місцеві громади та культурну спадщину, одночасно максимізуючи переваги для всіх зацікавлених сторін.

Він зосереджується на просуванні екологічно чистих практик, підтримці місцевої економіки, повазі до місцевої культури та забезпеченні добробуту приймаючих громад.

Описи маршрутів вихідного дня підготовлені мандрівником, популяризатором активного туризму, автором туристично-етнографічного проєкту “Капітан Дземброня” Олександром Бондаренком.

Перелік репортажів проєкту “Невдома: мандруй незвіданим Прикарпаттям. 4.0”:

1. “Кринта: безкрайні полонини і тераса з видом на Чорногору”.

https://iftourism.com/blog/krinta

2. “Секрети долини Бистриці”.

https://iftouris.com/blog/sekreti-dolini-bistrici

3. “3 “К”, або цікаві туристичні маршрути ведуть з Косова і назад”.

https://iftourism.com/blog/3-k

4. “Осмолода: пригоди гуцулів на бойківських “горбах”.

https://iftourism.com/blog/osmoloda-prigodi-guculiv-na-boykivskih-gorbah

5. “Таємничі скелі Сокільського хребта”.

https://iftourism.com/blog/tayemnichi-skeli-sokilskogo-hrebta

Довідково:

“Невдома: мандруй незвіданим Прикарпаттям” – проєкт про “досвідні” подорожі, упродовж яких туристи, мандруючи самостійно, зосереджуються на переживанні місцевості чи конкретного місця, активно та змістовно взаємодіючи з його історією, людьми, культурою, місцевою кухнею і навколишнім середовищем.

Досвідні подорожі Прикарпаттям – це виклики, пригоди, навантаження та розвантаження, цифровий детокс і ментальна терапія у незалюднених локаціях, де, насамперед, домінують природа, локальна культура, а не цивілізація з інфраструктурою та вигодами сучасного світу.

Запрошуємо відпочивати на Івано-Франківщині.

Цей місяць може принести Україні ще більше сили, зокрема в захисті неба — звернення Президента України

Бажаю здоровʼя, шановні українці, українки!

Коротко про цей день.

Доповідь військових вранці. Головком Сирський, начальник Генштабу Баргилевич. Про ключові фронтові напрямки, а це і Покровський, й інші на Донеччині, і Харківщина. Також обговорили деякі наші принципові рішення – кроки, які готуємо, щоб окупант втрачав більше своєї логістики, більше техніки, більше своїх надій розширити війну. Для Росії все це повинно закінчитися програшем, і тільки так програє сама ідея війни проти України. Ми робимо все для цього і зброєю, і дипломатією. Відповідні процеси йдуть пліч-о-пліч. І я дякую всім, хто проявляє достатню стійкість, достатню рішучість, достатню власну активність, у тому числі зберігаючи мобілізацію світу на нашу підтримку. Попри все. Попри будь-які політичні хвилі й зміну настроїв. Усіх у світі ми обʼєднуємо тим, що прагнемо справедливості – і тільки цього – для себе, а отже, для будь-якої нації, яка може так само постраждати від зовнішньої агресії.

Сьогодні провів кілька нарад з міжнародниками: команда Офісу, МЗС. Ми детально пройшлися всіма планами на липень. І цей місяць може принести Україні ще більше сили, зокрема в захисті неба та в наближенні реальної безпеки для нашої країни. Чітко бачимо, що маємо реалізувати в перемовинах із партнерами, передусім американськими. Сьогодні ж зустрівся з делегацією Конгресу – двопартійна делегація Палати представників. Подякував Америці, усім американським друзям України та міжнародного порядку, заснованого на правилах. Дуже важлива незмінна віра в те, що життя має перемогти російську війну й усі путінські ворожі амбіції. Це абсолютно можливо. Але можливо за умови збереження не лише нашої сміливості, але й сміливості партнерів. Далекобійна зброя, винищувачі для України достатньої якості та кількості,  більше систем ППО – це те, що впливає на весь хід цієї війни і має впливати виключно в наших інтересах – у спільних інтересах усіх народів, які цінують життя і хочуть мирного світу. І це буде. І для цього потрібне американське лідерство. Також ми готуємо подальші спільні кроки з партнерами у Європі, і наступні місяці мають показати прогрес у наближенні України до Євросоюзу. Це і процедура скринінгу, і підготовка умов майбутнього договору про приєднання України до ЄС. Будуть і нові двосторонні безпекові угоди з нашими партнерами.

І ще одне. Щойно говорив із Президентом Гамбії. Подякував за участь представника цієї країни в першому Саміті миру та за підтримку комюніке Саміту. Ми вважаємо, що Формула миру є надійною основою для того, щоб не лише Україна, а й кожна нація світу могла зміцнити свою безпеку: продовольчу, енергетичну – всі форми безпеки. Скоро почнеться робота відповідних груп за пунктами Формули миру. Ми разом з багатьма лідерами та країнами – ми зробимо все, щоб Статут ООН дійсно працював – для нас і для всіх у світі. Дякую всім, хто допомагає!

Слава Україні!

Полеглому нацгвардійцю з Прикарпаття Володимир Зеленський присвоїв звання “Герой України” з удостоєнням ордена “Золота Зірка”

Про це повідомила Світлана Онищук.

Йдеться про штаб-сержанта Миколу Бомка з Болехова.

Відповідний Указ Президента опублікували 28 червня 2024 року.

Після початку повномасштабної війни Микола разом з двома синами пішов захищати країну. Він служив штаб-сержантом, головним сержантом 1 взводу оперативного призначення 3 батальйону оперативного призначення Національної гвардії України.

Загинув Герой 1 червня 2023 року поблизу Спірного Бахмутського району.

Вічна пам’ять та слава Герою України