Обережно, ботулізм!
Ботулізм– хвороба, що виникає внаслідок вживання продуктів, уражених специфічними мікроорганізмами. Найчастіше це консервована продукція домашнього виготовлення (гриби, м'ясо, овочі, фрукти, а також ковбаси, шинки, в'ялена риба тощо). Збудники хвороби активно розмножуються в умовах відсутності повітря.
Ботулізм– хвороба, що виникає внаслідок вживання продуктів, уражених специфічними мікроорганізмами. Найчастіше це консервована продукція домашнього виготовлення (гриби, м'ясо, овочі, фрукти, а також ковбаси, шинки, в'ялена риба тощо). Збудники хвороби активно розмножуються в умовах відсутності повітря.
Домашні консерви, отруєні токсином ботулізму, виглядають, як правило, абсолютно доброякісними, не змінюють ні зовнішнього вигляду, ні запаху, ні смаку. (Але роздута кришка теж може бути ознакою недоброякісного продукту.) Особливістю збудника хвороби є те, що в однієї і тієї ж банки консервів токсин накопичується гніздами. Тому одні люди, який споживали консервовані продукти з однієї і тієї ж банки, хворіють, а інші – ні. Токсин ботулізму, потрапивши в кишечник людини, всмоктується в кров і викликає важке захворювання, яке може призвести до трагічного результату.
Ознаки хворобиможуть з'явитися через декілька годин, а можуть навіть через 5-7 днів після вживання недоброякісної їжі. Первинні ознаки – головний біль, сухість у роті, слабкість. Дуже характерна відсутність лихоманки, температура тіла підвищується незначно. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – завзяті запори, що не піддаються дії клізми і проносних. Після різко погіршується зір, з'являється двоїння в очах ( "сітка перед очима", "туман").
Щоб не захворіти необхідно: Ретельно очищати продукти і посуд, що використовуються для консервування, від бруду і пилу. Використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину. М'ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава.
По можливості не закривати герметично гриби та інші продукти, які важко відчистити, і використовувати кислоту, яка пригнічує розвиток ботулізму.
Зберігати домашні консерви при низьких температурах. Остерігайтеся купувати домашні консерви, а також "саморобні" м'ясні та рибні продукти "з рук" на вулицях і ринках.
Не купуйте в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою. І найголовніше, завжди слід пам'ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти – овочі, фрукти, ягоди, гриби, та інше, не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Ні один з рецептів консервування не запобігає від проростання спор ботулінічного мікроба. Тому консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід викласти в каструлю і прокип'ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити Кип'ятіння руйнує токсин, якщо він утворився в консервах. Саме кип'ятіння консервованих продуктів перед їжею – основна міра профілактики ботулізму.
Пам'ятайте! При перших же ознаках ботулізму необхідно терміново викликати лікаря або "швидку допомогу".
Домашні консерви, отруєні токсином ботулізму, виглядають, як правило, абсолютно доброякісними, не змінюють ні зовнішнього вигляду, ні запаху, ні смаку. (Але роздута кришка теж може бути ознакою недоброякісного продукту.) Особливістю збудника хвороби є те, що в однієї і тієї ж банки консервів токсин накопичується гніздами. Тому одні люди, який споживали консервовані продукти з однієї і тієї ж банки, хворіють, а інші – ні. Токсин ботулізму, потрапивши в кишечник людини, всмоктується в кров і викликає важке захворювання, яке може призвести до трагічного результату.
Ознаки хворобиможуть з'явитися через декілька годин, а можуть навіть через 5-7 днів після вживання недоброякісної їжі. Первинні ознаки – головний біль, сухість у роті, слабкість. Дуже характерна відсутність лихоманки, температура тіла підвищується незначно. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше – завзяті запори, що не піддаються дії клізми і проносних. Після різко погіршується зір, з'являється двоїння в очах ( "сітка перед очима", "туман").
Щоб не захворіти необхідно: Ретельно очищати продукти і посуд, що використовуються для консервування, від бруду і пилу. Використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину. М'ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава.
По можливості не закривати герметично гриби та інші продукти, які важко відчистити, і використовувати кислоту, яка пригнічує розвиток ботулізму.
Зберігати домашні консерви при низьких температурах. Остерігайтеся купувати домашні консерви, а також "саморобні" м'ясні та рибні продукти "з рук" на вулицях і ринках.
Не купуйте в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою. І найголовніше, завжди слід пам'ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти – овочі, фрукти, ягоди, гриби, та інше, не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Ні один з рецептів консервування не запобігає від проростання спор ботулінічного мікроба. Тому консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід викласти в каструлю і прокип'ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити Кип'ятіння руйнує токсин, якщо він утворився в консервах. Саме кип'ятіння консервованих продуктів перед їжею – основна міра профілактики ботулізму.
Пам'ятайте! При перших же ознаках ботулізму необхідно терміново викликати лікаря або "швидку допомогу".
0 Коментарі