Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та їх профілактика
До гострих кишкових інфекцій(ГКІ)відносяться: черевні тифи, сальмонельози, дизентерія, гастроентероколіти, холера. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.У літню пору року, коли в теплі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов'язані із уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів.
Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме – продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.
Необачність у дотриманні санітарно-гігієнічних вимог щодо приготування страв може привести до сумних наслідків. Про це постійно нагадують спеціалісти санітарно-епідеміологічної служби району. У тім, нажаль, люди нехтують порадами фахівців.
Нажаль, мало дієвими залишаються органи місцевого самоврядування та медики в сільській місцевості по питанню налагодження належного контролю за проведенням урочистостей, адже на сьогоднішній день на поставлені перед
головами сільських рад питання упереджувальних заходів органами дерсаннагляду, реакція відсутня.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь нагадую приватним господарям, керівникам підприємств громадського харчування та всім жителям району рекомендовані правила:
– не залучати до приготування страв «випадкових осіб», а краще звернутись до кухарів з відповідною освітою, стажем роботи та медичним обстеженням;
-не допускати до приготування страв та обслуговування гостей осіб з проявами гострих кишкових інфекцій(пронос, блювання, підвищення температури тіла, слабкість, тощо);
– не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
– не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
– не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
– для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
– перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
– при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
– для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
– вести боротьбу з мухами.
У наш час ГКІ залишаються однією з найактуальніших проблем. За даними ВООЗ у світі щороку реєструється до 275 млн. випадків, в Україні 300 – 400 тисяч випадків кишкових інфекцій, де летальних 80 % – діти. Діти хворіють утричі частіше, ніж дорослі(з них більша частина – діти віком до 3 років).
Епідситуація в Надвірнянському районі на даний час, на щастя, спокійна. За 5місяців 2015р. на гастроентероколіт захворіло 38 осіб, зних-16 дітей (за 2014р.-51,з них-14 дітей). Сальмонельозом захворіло 8 осіб, зних-3 дітей(за2015р.-1 особа, доросла).Дизенткрія і інші ГКІ не реєструвались.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Ще раз хочу Вам нагадати – ваше здоров’я в ваших руках, бережіть його !
Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме – продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.
Необачність у дотриманні санітарно-гігієнічних вимог щодо приготування страв може привести до сумних наслідків. Про це постійно нагадують спеціалісти санітарно-епідеміологічної служби району. У тім, нажаль, люди нехтують порадами фахівців.
Нажаль, мало дієвими залишаються органи місцевого самоврядування та медики в сільській місцевості по питанню налагодження належного контролю за проведенням урочистостей, адже на сьогоднішній день на поставлені перед
головами сільських рад питання упереджувальних заходів органами дерсаннагляду, реакція відсутня.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь нагадую приватним господарям, керівникам підприємств громадського харчування та всім жителям району рекомендовані правила:
– не залучати до приготування страв «випадкових осіб», а краще звернутись до кухарів з відповідною освітою, стажем роботи та медичним обстеженням;
-не допускати до приготування страв та обслуговування гостей осіб з проявами гострих кишкових інфекцій(пронос, блювання, підвищення температури тіла, слабкість, тощо);
– не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
– не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
– не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
– для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
– перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
– при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
– для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
– вести боротьбу з мухами.
У наш час ГКІ залишаються однією з найактуальніших проблем. За даними ВООЗ у світі щороку реєструється до 275 млн. випадків, в Україні 300 – 400 тисяч випадків кишкових інфекцій, де летальних 80 % – діти. Діти хворіють утричі частіше, ніж дорослі(з них більша частина – діти віком до 3 років).
Епідситуація в Надвірнянському районі на даний час, на щастя, спокійна. За 5місяців 2015р. на гастроентероколіт захворіло 38 осіб, зних-16 дітей (за 2014р.-51,з них-14 дітей). Сальмонельозом захворіло 8 осіб, зних-3 дітей(за2015р.-1 особа, доросла).Дизенткрія і інші ГКІ не реєструвались.
У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
0 Коментарі