В Україні змінили вимоги до максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах
Відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я України від 22.05.2020 р. № 1238 «Про внесення змін до Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», було зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21.07.2020 р. за № 684/34967. Набрання чинності відбудеться 04.02.2021 р.
Документ встановлює нові вимоги до вмісту нітратів, свинцю, ртуті, мікотоксинів, металів тощо у продуктах харчування (для розуміння – залежно від дози забруднювачів, що містяться в продукції, вони по різному можуть впливати на здоров’я людини, часом навіть викликати хронічні хвороби, отруєння тощо).
Нові правила адаптовано до вимог ЄС – Регламенту ЄС № 1881/2006. Тож дуже скоро норми, які довели свою безпечність, ефективність та діють у Європі вже понад 14 років, почнуть діяти і в Україні.
Правила дозволять усунути торговельні бар’єри, оскільки буде гармонізовано значення показників із країнами ЄС, зокрема, врегульовано норми до кількості нітратів в деяких видах листкових салатів. кількості мікотоксинів в горіхах, тощо, що дозволить їх імпорт із країн ЄС.
Це також сприятиме дотриманню міжнародних зобов’язань України в рамках реалізації Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Ознайомитися із вищезазначеним документом можна на офіційному сайті Верховної Ради України.
0 Коментарі