Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Червень 19, 2024

Надвірнянська районна військова адміністрація підписала Меморандум про співпрацю з БФ «Прем’єр Уржанс Інтернасьональ»

📧Надвірнянська районна військова адміністрація підписала Меморандум про співпрацю з БФ «Прем’єр Уржанс Інтернасьональ». Йшлося про перспективи реалізації соціальних ініціатив на Прикарпатті за підтримки міжнародних партнерів.
Зазначалося, що наразі французька організація готова втілювати спільні проєкти на Надвірнянщині.
На території району буде реалізовуватись проєкт «Сила в єдності», який націлений:
– надати психологічну підтримку вразливим категоріям населення;
– підвищити обізнаність в сфері фізичного та ментального здоров’я, соціального захисту, протидії гендерно-зумовленому насильству;
– забезпечення матеріальною підтримкою вразливих категорій (йдеться про послугу «Соціальне таксі» та надання ваучерів на придбання медикаментів).
«Переконаний, що співпраця з міжнародними партнерами допоможе нам зробити більше і подати руку допомоги тим людям, які опинились у важких життєвих ситуаціях», – зауважив начальник РВА Петро Хмельовський.

Ветерани можуть безоплатно отримати засоби реабілітації


Програмою можуть скористатися особи з інвалідністю, військовослужбовці, ветерани військової служби й правоохоронних органів та деякі інші категорії населення.

Про це інформує Український ветеранський фонд на своїй Facebook-сторінці.

У межах програми передбачено отримання протезно-ортопедичних виробів, у тому числі взуття, засобів для самообслуговування та догляду, допоміжних засобів для пересування тощо.

Щоб отримати допоміжні засоби реабілітації, необхідно надати посвідчення особи, висновок комісії (медико-соціальної експертної комісії, лікарсько-консультативної або військово-лікарської залежно від категорії особи), індивідуальну програму реабілітації й інші підтверджуючі документи.

Також можна придбати засоби згідно з медичними показаннями самостійно із подальшою компенсацією вартості відповідно до граничних цін, затверджених Мінсоцполітики.

Заявку про забезпечення засобами реабілітації або виплату компенсації можна подати через органи соціального захисту населення, ЦНАП або електронний кабінет особи.

Додаткову інформацію можна отримати за номером: 0 800 332 029.

Світлана Онищук привітала прикарпатських фермерів з днем фермера

Сьогодні вшановуємо людей, нелегка праця яких береже продовольчу безпеку країни та світу, – наших фермерів.

На сьогодні в області зареєстровано 891 фермерське господарство. У власності та користуванні фермерів – близько 39 тис. га сільгоспугідь.

Торік аграрії Прикарпаття виробили сільгосппродукції на суму понад 2 млрд грн. Здебільшого йдеться про рослинну продукцію, яка становить 93 % від загального показника. Зокрема:

  • 115,2 тис. тонн зернових та зернобобових культур, 9 тис. тонн соняшника,
  • 18 тис. тонн ріпаку та понад 38 тис. тонн сої,
  • 1,8 тис. тонн картоплі, 4,4 тис. тонн інших овочів,
  • 1,4 тис. тонн плодово-ягідних культур.
  • А також 5,6 тис. тонн молока та 3,2 тис. тонн м’яса.

Як підкреслила голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук, праця фермера дуже складна, її результати залежать від багатьох чинників, які часом важко передбачити.

“На прикладі батьків, які трудились на землі, знаю скільки потрібно докласти сил та часу, аби потім за столом сім’ю можна було частувати свіжоспеченим хлібом”, – зазначила очільниця Прикарпаття. – Тож щиро дякую за працю кожному фермеру, який у час війни засіває поле.

Нехай врожаї на кожній вашій ниві будуть щедрими! Достатку, затишку у ваших домівках та якнайшвидшої справедливої Перемоги нашій Україні”.

В Івано-Франківську відбувся форум «Культурний ландшафт громад: безбар’єрний та ментальний рівні»


Заступниця голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко взяла участь у форумі «Культурний ландшафт громад: безбар’єрний та ментальний рівні», який відбувся у м. Івано-Франківську в Палаці Потоцьких в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», як день спільнодії «Пізнаємо культуру – підсилюємо себе».

На початку заходу учасники хвилиною мовчання вшанували всіх Героїв, які, боронячи територіальну цілісність та незалежність, віддали найцінніше – свої життя.

Людмила Сірко зазначила: «Сьогодні тема ментального здоров’я є дуже актуальною. Тому що не тільки ветеранам, родинам Героїв потрібна психологічна підтримка і допомога, вона потрібна кожному з нас. До початку війни ми мали багато планів, мрій, перспектив, які зруйнувала війна. Ніхто з нас навіть не міг подумати у XXI столітті на теренах Європи може розгорітися кривава бійня. Ми всі потребуємо допомоги у покращенні ментального здоров’я. Тому сьогодні говоримо про Всеукраїнську програму ментального здоров’я “Ти як”, яка успішно пропагується під патронатом Олени Зеленської».

Додамо, що одна із цілей Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? – допомогти кожному знайти можливості посилення власної стійкості, навчити, як розвивати її самостійно. А якщо людина не справляється сама – підтримати фаховими сервісами, які впроваджуються у кожній сфері: медицині, освіті, соціальній сфері, зайнятості, секторі безпеки і оборони, бізнесах, громадському секторі тощо. Більше можна дізнатися на платформі Ти як? https://howareu.com

За словами Людмили Сірко, сфера культури є однією з найважливіших сфер покращення ментального здоров’я нації. Вона висловила сподівання, що працівники цієї сфери підсилять роботу координаційного центру з ментального здоров’я.

Начальниця управління культури, національностей і релігій облдержадміністрації Тетяна Бойко розповіла про доступність культурних послуг для різних верств населення. Також поінформувала про проведення різних заходів, форумів, квестів, дискусій та зустрічей і залучення до них якомога більше людей.

Президент України підписав законопроєкт про державну допомогу на придбання книжок та субсидії для книгарень


17 червня Президент України підписав законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання сертифіката на придбання книг».

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

«Державна допомога на придбання книжок має на меті не лише активізувати український книжковий ринок, але й сприяти розвитку культури читання та популяризації української книги, зосереджуючись на молодій аудиторії», — сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Цей закон передбачає надання громадянам України, які досягли 18-річного віку, державної допомоги на придбання книг. Реалізація цієї програми розпочнеться вже цього року. Закон також уточнює перелік документів, необхідних для надання книгарням державних субсидій, що компенсуватимуть орендну плату за приміщення.

Спільними зусиллями команд МКІП, Міністерства цифрової трансформації України та Українського інституту книги підготовлено Порядок надання громадянам України державної допомоги на придбання книг. Наразі триває плідна праця над удосконаленням процедури та узгодженням цього Порядку з іншими центральними органами державної влади.

Детальніше за посиланням:

https://mcip.gov.ua/…/prezydent-ukrayiny-pidpysav…/

Ми бачимо, як рішучість світу відкриває нові перспективи для відновлення нашої безпеки – звернення Президента


Дорогі українці, українки!

Я хочу сьогодні передусім відзначити наших воїнів. Усіх, хто все ж таки зміг перегорнути цю сторінку війни – сторінку, яку Путін дуже хотів присвятити своєму наступу і яка стала для Росії черговою помилкою. Кожен і кожна, хто захищає Харківський напрямок, хто стримує російські штурми на Покровському та інших донецьких напрямках, і по всьому фронту – від Кринків до Вовчанська, і вздовж кордону, зокрема на Сумщині. Саме українська сміливість і стійкість визначають ситуацію – те, що ми можемо, а не те, що Росія хоче чи намагалась. Це ще один вагомий результат України, наших людей у цій війні, і я дякую кожному й кожній, хто справді повно виконує бойові накази, бойові завдання. Дякую всім, хто на собі витягує відбиття російських наступів. Дякую всім, хто допомагав і допомагає.

Ми бачимо, як рішучість світу відкриває нові перспективи для відновлення нашої безпеки. Серед іншого це стосується безпеки Харкова. Знищення поблизу кордону нашими силами, нашими воїнами позицій та пускових установок російських терористів справді має значення. Це спрацьовує. Саме так, як ми й очікували. І за результатами боїв уже зараз, у червні, на різних ділянках фронту я хочу подякувати всім нашим солдатам, сержантам та офіцерам 1-го окремого штурмового батальйону, 5-ї окремої штурмової бригади, 25-ї окремої повітрянодесантної бригади, 35-ї, 36-ї і 38-ї окремих бригад морської піхоти. Усі ви молодці, воїни! 44-та артилерійська бригада, 47-ма механізована, 57-ма окрема мотопіхотна бригада, 71-ша єгерська, вісімдесят друга ДШВ, 108-ма ТрО, 110-та окрема механізована бригада. Дякую вам! І всім, хто з вами. Хто допомагає, хто підтримує, хто лікує після поранень, волонтерить. Хто рекрутує й тренує солдатів. Дякую! Разом українці змінюють історію на свою користь.

Сьогодні ж продовжили предметно займатися підготовкою наступних наших зовнішніх кроків, зокрема щодо активності між першим та другим самітами миру. Провів нараду з міжнародниками щодо закріплення відповідальних за регіонами, за частинами світу, щоб залучити ще більше учасників до спільної роботи над пунктами Формули миру. Поступово переходимо і до формування груп, які будуть займатися напрацюванням конкретних кроків для відновлення безпеки. Так само, як і перший Саміт миру, що відбувся у Швейцарії, групи мають стати максимально інклюзивними – щоб різні країни та лідери могли проявити себе. І, звичайно, продовжуємо працювати над підтримкою комюніке першого Саміту. Я вдячний Його Всесвятості Патріарху Варфоломію за приєднання до комюніке та незмінну підтримку наших мироустановчих зусиль. Будуть і інші такі новини – інші нові приєднання до комюніке. Команда займається цим.

І ще одне.

Зустріч зі Спікеркою литовського Сеймасу – її візит сьогодні в Україну. Ми надзвичайно цінуємо підтримку Литви, наші відносини та й загалом зв’язки України й українців із литовським суспільством, загалом із Балтійським регіоном. Безпека в нас може бути тільки спільною – у наших держав, у наших народів, у нашої незалежності. Дякую за розуміння цього. Гітанасе, дякую тобі! Дякую парламенту Литви, уряду. Усім, чиї серця з нами, з нашими людьми.

Обов’язково маємо вигнати окупанта.

Слава Україні!

Відбулося чергове засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення


Сьогодні під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко відбулося засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при обласній державній (військовій) адміністрації. До його роботи долучилися представники профільних структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники координаційних центрів підтримки цивільного населення при  райдержадміністраціях та  територіальних громадах,  представники структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій, міських рад.

Людмила Сірко розповіла про те, що на сьогодні  існує велика проблема у забезпеченні житлом всіх людей, які цього потребують. А це  є і ветерани, учасники бойових дій та внутрішньо переміщені люди. Тому військова адміністрація співпрацює з міжнародними донорами, благодійними фондами задля підтримки зазначених категорій, зокрема і  в забезпеченні соціальним житлом. На даний час вже є успішні результати в цьому питанні.

«З державного бюджету в 2023 році на виконання Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії  їх соціального захисту» для забезпечення житлом Івано-Франківська область отримала  175 462, 4 тис. грн, що дає можливість забезпечити житлом 85 сімей даних категорій.  Окрім того, у цьому напрямі працюють і донори», – зазначила Людмила Сірко.

 У декількох територіальних громадах відбувається будівництво соціального житла. Зокрема, в Коломийській,  Івано-Франківській, Калуській територіальних  громадах. Також за ініціативи Фундації Олени Зеленської зводяться два будинки в Лисецькій і Галицькій ТГ та поновлюються реабілітаційні відділення в Верховинській і Бурштинській ТГ. Ведеться робота над вдосконаленням довгострокових кредитних програм для вище вказаних категорій людей.

На засіданні Уляна Миронюк,  заступник директора департаменту соціальної політики ОДА,  роз’яснила присутнім  внесені  зміни до постанов Кабінету Міністрів України, а зокрема:

  •   від 19.10.2016 № 719 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей» (постанова КМУ від 14.05.2024 №543);
  •  18.04.2018 № 280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України» (постанова КМУ від 30.05.2024 № 614);
  •   28.03.2018 № 214 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей» (постанова КМУ від 30.05.2024 № 618).

Присутні  обговорювали також актуальні питання щодо виконання Постанов Кабінету Міністрів України, а також наголошувалося на важливості вчасного подання звітності про використання субвенції  обласного бюджету.

У столиці завершився всеукраїнський етап «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» сезону 2023/2024


Кілька місяців багатогодинних тренувань, відчайдушних поєдинків на спортивних майданчиках та вир емоцій позаду.

Серед кращих в Україні команд і наші діти з Калуського ліцею №6, які здобули бронзу зі спортивного орієнтування.

Про це повідомила голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Слова вдячності Президентові України Володимиру Зеленському, який ініціював масштабний проєкт, об’єднавши на спортивних майданчиках близько трьохсот тисяч українських школярів.

До речі, на Прикарпатті у «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» взяли участь 1718 команд, були представлені майже пів тисячі освітніх закладів зі всіх територіальних громад.

«Вітаю наших переможців та усіх, хто долучився до цього масштабного спортивного дійства!

Ви пройшли непростий шлях і продемонстрували гідну боротьбу, злагоджену командну роботу, вразили своєю майстерністю на спортивних майданчиках навіть досвідчених суддів!

Так тримати. І до нових спортивних перемог у новому сезоні!», – підкреслила керівниця області.

Подорож до опільського “моря”


Урамках проєкту “Опілля: скарби нації” підготовлено туристичний репортаж про незвідані мальовничі куточки Франківського Опілля.

Волонтерка проєкту Христина Дорожовець здійснила справжню експедицію у край природних шедеврів, культурної спадщини і нерозгаданих таємниць, які залишили нам предки.

Мандруючи Франківським Опіллям ви зможете прогулятись середмістям Більшівців, зокрема відвідати храм Різдва Христового, монументальний бароковий костел кармелітів, дізнатись, що таке шкап’єрна, помилуватись екзотичними Жалиборськими Трантами, дізнатись про історію та спадщину села Поділля, познайомитись з природними скарбами Центру збереження і відтворення екосистем “Касова гора”.

Репортаж розміщений на головному туристичному порталі Івано-Франківської області за посиланням:

https://iftourism.com/blog/podorozh-do-opilskogo-morya

Проєкт «Опілля: скарби нації» реалізовується департаментом міжнародного співробітництва та євроінтеграції громад Івано-Франківської облдержадміністрації.

Стратегічна мета проєкту – підвищення інституційної спроможності управління туризмом, формування дорожньої карти налагодження ефективного міжмуніципального співробітництва у сфері туризму в опільських громадах Івано-Франківської області.