Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Червень 28, 2024

Світлана Онищук привітала прикарпатців з Днем Конституції України


Дорогі краяни!

Немає кайданів, які зможуть скувати вільний український дух! Немає загарбника, якому ми дозволимо панувати на нашій, Богом даній, землі. Ми – вільний народ вільної країни, ми – господарі у своєму домі!

28 років тому було ухвалено Головний державний закон – Конституцію України, яка пройшла складний шлях становлення, заклавши основи державної незалежності.

За три десятиліття у нашій молодій державі відбулися дві революції, але ми зберегли демократію та чітко заявили про європейський вектор розвитку.

За 10 років гібридної війни і понад 2 роки повномасштабного вторгнення ми не втратили віру та гідність, і тепер знову виборюємо своє майбутнє й свободу!

У ці важкі для всієї України дні, дні втрат і великої боротьби, ми продовжуємо боротися з московськими окупантами за дотримання конституційних принципів, які гарантуватимуть нам мирне та вільне життя в незалежній державі. Згадуючи яскраві і водночас трагічні сторінки історії в становленні державності, варто зазначити, що українська конституційна думка має багатовікову історію. Перша писемна Конституція Європи – Конституція Пилипа Орлика була створена 300 років тому.

У цей знаменний день ми дякуємо нашим захисникам. Дякуємо кожному, хто сьогодні на східних рубежах боронить нашу землю від ворога. Слова подяки усім за незламність та віру в Україну.

Дорогі прикарпатці! Щиро бажаю усім нам справедливого миру і якнайшвидшої перемоги, а нашим воїнам – сили духу  і витримки, щоб захищати Україну як суверенну, демократичну, правову державу!

За нами – правда!

З нами Бог!

Слава Україні!

Звернення Президента України Володимира Зеленського з нагоди Дня Конституції


Дорогі українці та українки!

28 червня 28 років тому було ухвалено Основний закон нашої держави. І сьогодні ми відзначаємо День Конституції України!

Я записую це звернення дорогою з Києва у Брюссель, перебуваю у Львові. Місто, яке одним із перших зустрічає наших міжнародних партнерів, яке приймало наших людей та евакуаційні потяги з перших днів війни.

І зараз я тут у час історичного рішення про перемовини щодо вступу України в ЄС. Зараз ми на шляху до Європи. В усіх сенсах цього слова. Вся наша Україна долає непросту дорогу. Коли багато пройдено, але чимало попереду. Коли не можна зупинитись або звернути не туди. Коли мусимо дійти. Коли маємо успішно пройти цей шлях – шлях України до Європи.

Що означають ці слова практично? Який вигляд має цей шлях? Він розпочався не вчора, не рік тому, і не у 1991 році. Його долали різні покоління, які боролися за самостійну, європейську Україну. Цей шлях виткано з різних доль, різних доріг, різних людей. Цей шлях сповнений випробувань, перешкод, болю, який довелось нам відчути, і волі, яка дає змогу йти – йти вперед. І цей шлях проходить сьогодні кожен із нас.

Перше слово першої статті нашої Конституції – «Україна». І з перших хвилин війни мільйони людей довели, що для них Україна справді на першому місці. Всі, хто думав насамперед не про себе, хто розуміє, що в часи війни на перший план виходить ключовий обов’язок. 17-та стаття Конституції. Захист України – це найважливіші функції держави та справа всього українського народу.

Відданість цьому щодня доводять мільйони українців. Герої на передовій і ті, хто важко працює для зміцнення держави. Українці, які змінили своє життя, змінили свою професію, але не змінили свого вибору на користь свободи, України, Європи.

Люди, які, на жаль, втратили власний дім, але, на щастя, не втратили України в собі. Хто знає, що тимчасова окупація не переможе одвічні істини: Україна – єдина, незалежна, Україна – рідна.

Всі, хто навчає, і всі, хто навчається. Такі різні, різні за віком, але такі вільні за духом. А одним словом – громадяни. Громадяни України.

Вони б’ються, допомагають, лікують, будують, виробляють снаряди. Пожежники, що долають вогонь, енергетики, що долають темряву, кожен, хто створює робочі місця, і кожен, хто працює. А всі разом – народ, який творить Україну на опорах волі, свободи та права – основних засадах Конституції України.

Рух до Європи та шлях до свободи сьогодні не лише географічний і політичний, а й світоглядний. Він відбувається на різних напрямках: Харківському, Куп’янському, Запорізькому, Сіверському, напередодні я був на Покровському… Та на інших, багатьох, багатьох напрямках. Цей шлях, він, складний, але Україна його здолає. Бо ми проходимо його разом, у кожному куточку України. Яка, безумовно, є європейською державою. І яка неодмінно буде мирною. Дорогий народе!

Конституція України – людиноцентрична. Війна Росії проти України – людинонищівна. Путін завдає ударів не тільки по нашій землі. Щодня він б’є по конституційних свободах українців. Він стріляє та вбиває наші права, він атакує невід’ємне право на життя, розвиток, достаток, право на власний вибір. Усі права наших дітей. Усі, гарантовані Конституцією України, права наших людей. Право всього нашого народу та нашої країни – це право на мир.

Тому кожен день нашого спротиву – це боротьба не лише за наші суверенні території, а й передусім за наші суверенні права, за наші людські права. Ті принципи, за якими ми жили до війни. І за якими будемо жити після перемоги. Як громадяни України. Незалежної, вільної, успішної. України – частини об’єднаної Європи, частини глобального світу.

З Днем Конституції, дорогі громадяни!Слава Україні!

Як отримати інформацію з реєстру НІБ


Отримати інформацію з реєстру військовополонених можна, подавши відповідну заявку до Національного інформаційного бюро. Для цього необхідно заповнити відповідну форму заяви, зі зразками яких можна ознайомитися за посиланням.

До заяви додаються належним чином засвідчені копії особистих документів та копії документів на підтвердження родинних зв’язків або документа, який підтверджує повноваження законного представника.

Зазначимо, що відповідно до Порядку ведення реєстру оборонців України, які перебувають у полоні держави-агресора, право на отримання інформації мають:

• особи, які перебували у полоні держави-агресора (інформація про себе);

• члени сім’ї, близькі особи та законні представники осіб, які перебувають/перебували у полоні держави-агресора.

Крім того, право на отримання інформації мають органи державної влади у спосіб та з метою, визначені законодавством України про їхню діяльність.

Подати таке звернення до Національного інформаційного бюро можна через:

• електронну пошту: info@nib.gov.ua;

• Укрпошту на адресу: 01133, м. Київ, вул. Євгена Коновальця, буд. 36-Б, літ. А2.

Нагадаємо, Національне інформаційне бюро діє відповідно до Женевських конвенцій про поводження з військовополоненими та про захист цивільного населення під час війни.

Кожна європейська нація, яка поділяє спільні європейські цінності, має бути частиною європейської родини – виступ Президента України на засіданні Євроради

Дякую, Шарлю, пане Президенте!

Шановні колеги, шановна Урсуло!

Я вдячний вам за те, що в ці надзвичайно складні для всіх нас, для Європи роки ми зберегли єдність і зробили Європу сильнішою. Світ побачив європейську ефективність – побачив нашу здатність знаходити правильне рішення в потрібний час.

Шановні друзі!

ЄС схвалив переговорні рамки для України. І переговори щодо вступу нашої країни вже розпочалися. Дуже дякую вам за це. Це історичний вибір Європи. Ще раз дякую. Я переконаний, що кожна європейська нація, яка поділяє спільні європейські цінності, має бути частиною європейської родини. Це стосується і України, і Молдови, і народів балканських країн. Я впевнений, настане час і для Грузії. І я переконаний, що будуть рішення щодо Білорусі, адже це також європейський народ, який у майбутньому має бути частиною об’єднаної Європи.

Тепер нам доцільно рухатися від рішення до рішення, не втрачаючи часу. Ми вже провели першу міжурядову конференцію між Україною та ЄС, і ми сподіваємося, що наступні кроки не відкладатимуться, зокрема й офіційна процедура скринінгу. Україна готова пройти всі необхідні етапи.

Я також хочу подякувати вам за безпекові угоди. Сьогодні Шарль Мішель, Урсула фон дер Ляєн і я підписали з ЄС Спільні зобов’язання у сфері безпеки. Разом із Президентом Наусєдою я підписав Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Литвою, а разом із Прем’єр-міністеркою Каллас – Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Естонією. І я запрошую всіх у Європі, хто досі залишається осторонь цієї безпекової роботи, приєднатися до нас.

І ще один момент, про який варто згадати.

У травні Путін спробував розширити війну, розпочавши новий наступ на сході нашої країни. Завдяки хоробрості наших людей і вашим рішенням – наших партнерів – ми зупинили цей російський наступ. Але цей новий російський наступ довів, що нинішнього тиску на Росію за ведення війни недостатньо. І тому…

По-перше, я хотів би згадати про військову підтримку.

Артилерія, снаряди, дотримання кожної обіцянки важливі не лише з огляду на захист життів, але й для руйнування російської ілюзії, що вони чогось досягнуть шляхом війни. Важливе й фінансування – як через Європейський фонд миру, так і на двосторонній основі. Своєчасне фінансування. А також логістика, щоб кожен оголошений пакет якнайшвидше потрапляв на поле бою.

По-друге – протиповітряний щит і далекобійність.

Ми працюємо над убезпеченням від російських ракет Харкова, одного з найбільших міст України. Це можливо завдяки знищенню російських пускових установок біля нашого кордону – кожен із вас знає, як це стало можливим. Так само ми маємо захистити Харків і всі інші міста України від російських керованих бомб. Це велика проблема. Завдання ударів на великі відстані й сучасна протиповітряна оборона – це основа для зупинення цього терору. Я дякую кожному з вас, хто допомагає зробити це.

По-третє – російські активи.

Я вдячний за рішення, завдяки яким Україна отримає фінансові ресурси від заморожених російських активів. Цілком справедливо, що активи терористичної держави працюють на захист України, яка страждає від російського терору. І, звичайно, усі активи терористичної держави мають працювати на захист життя. Ми маємо знайти належний спосіб конфіскації всіх цих активів.

І зараз ми бачимо, як почали знімати санкції з російських олігархів. Ми маємо зупинити це й посилити санкції, бо на цих коштах тримається путінський режим.

По-четверте – енергетика. Ближче до зими це справді може стати першим пунктом.

Путін веде повномасштабну війну проти нашого енергетичного сектору. Наш обов’язок – не дати Росії створити прецедент зі знищення енергетики цілої нації. Якщо Росії це вдасться, це стане частиною військових доктрин по всьому світу. Енергетика – одна з основ нормального життя людини. Ми робимо все можливе, щоб відновити виробництво електроенергії та захистити його. І нам потрібне значне збільшення імпорту електроенергії з ЄС, а також підтримка обладнанням та іншими ресурсами для захисту й відновлення нашої енергосистеми.

І по-п’яте – дипломатія.

Я дякую всім вам за участь у Саміті миру, який продемонстрував беззаперечний успіх наших миротворчих зусиль. Ми довели, що світ може об’єднатися, щоб відновити повну ефективність Статуту ООН і повернути мир в Україну. Ще дев’ять учасників підписали підсумкове комюніке Саміту, ми продовжуємо цю роботу, і на черзі нові підписи. Я також запрошую вас долучитися до підготовки другого Саміту миру. Зараз ми організовуємо групи, які працюватимуть над розробкою конкретних планів дій, щоб наблизити справедливе завершення війни – надійне, чесне й тривале. Для цього нам потрібно об’єднати максимум зусиль.

Європа довела свою ефективність! Я дякую вам за це. Дякую за вашу підтримку!

Я вдячний за історичне головування Бельгії в ЄС і бажаю, щоб наступне головування – Угорщини – було продуктивним.

Слава Україні!