Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

8 років транскордонному співробітництву

Надвірнянський район та Острудський повіт Вармінсько-Мазурського воєводства Республіки Польща продовжують співпрацю. Офіційно міжнародне партнерство між ними триває уже 8 років, з 2011 року. За цей час транскордонне співробітництво налагоджено і чітко працює. На запрошення керівництва Острудського повіту та з нагоди 20-річчя повіту офіційна делегація Надвірнянського району, під керівництвом голови Надвірнянської районної ради Івана Гурмака та першого заступника голови райдержадміністрації Богдана Зеленчука взяла участь в святкових заходах в Оструді.
Оструда місто районного значення, де проживає 34 тисячі населення. Тут розвинута інфраструктура, працює економіка та туризм. Вулиці містечка чисті і охайні. В Оструді проживає українська громада, яка спорудила Греко-Католицьку церкву Введення в храм Пресвятої Богородиці. Рада повіту складає 23 депутати. Працює п’ять комісій: ревізійна, комісія з соціальних питань, громадського порядку і охорони здоров’я, бюджетна і економіки, комісія з сільського господарства, охорони довкілля і геодезії та комісія з просвіти, культури і спорту. Відповідно до рішення було вибрано старосту Острудського. З грудня 2014 року цю посаду займає Анджей Вічковський. На святкування до Оструди прибули три міжнародні делегації: Литовська, Чеська та Українська з Надвірнянщини.

Голова Надвірнянської районної ради Іван Гурмак висловив подяку за те, що маємо можливість делегацією розділити радість святкування 20-річчя створення Острудського повіту.
«Нам приємно приїжджати і бачити економічний, соціальний та культурний розвиток Вашого повіту».

Керівник району зазначив, що в Україні проходять реформи органів місцевого самоврядування та реформи в галузях освіти, медицини.
«Малими але впевненими кроками ми рухаємося до Європейського Союзу. Сьогодні щиро вітаю від депутатського корпусу, від громади Надвірнянщини. Бажаю присутнім міцного здоров’я, добра та подальшої міжнародної співпраці».

Також Іван Гурмак запросив Острудську делегацію на святкування Дня незалежності України та фестивалю «Дженжур Фист – 2019». Вручив старості Остудському Анджею Вічковському подарунок.

Урочиста VII сесія відбулася в приміщенні Острудського замку, який спорудили в XIII столітті в руслі річки Дрвенцу. На місці старопруського поселення хрестоносці побудували дерев’яну фортецю, укріплену земляними валами. Замок з цегли на кам’яній нижній частині будівлі став будувати близько 1349 року острудський командир Гинтер Фон Гогенштейн. Старі дерев’яно-земляні укріплення і незакінчену кам’яну споруду зруйнували і спалили в 1381 році війська литовського князя Кейстута. Після наїзду литовців новий кам’яний замок незабаром був відбудований. У XIX столітті в замку містилися староство, суд та інші установи. Тут жили також чиновники (службовці). У 1945 році замок спалили радянські війська. Близько 30 років до 1974 він був руїною. Відновлення тривало до 90-х років XX століття. Зараз в замку знаходяться музей, центр Культури, галерея та бібліотека.

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *