Про фітосанітарний стан посівів сільськогосподарських культур і плодових насаджень

Протягом звітного періоду по області утримувалась нестійка по температурі та опадах погода.
Середня температура повітря складала 1-2° морозу, що на 1-2° нижче норми. Максимальна температура повітря, у найтепліші дні, підвищувалась до  9-11º тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 13-19º морозу. Поверхня снігу охолоджувалася до мінус 19-24º та протягом 1-2 днів на рівнинній території області становила мінус 20ºі нижче.
 
Опади спостерігались протягом 4-7 днів. Сума їх склала 33-48мм, що становить 276-340% від норми.

Протягом звітного періоду по області утримувалась нестійка по температурі та опадах погода.
Середня температура повітря складала 1-2° морозу, що на 1-2° нижче норми. Максимальна температура повітря, у найтепліші дні, підвищувалась до  9-11º тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 13-19º морозу. Поверхня снігу охолоджувалася до мінус 19-24º та протягом 1-2 днів на рівнинній території області становила мінус 20ºі нижче.
 
Опади спостерігались протягом 4-7 днів. Сума їх склала 33-48мм, що становить 276-340% від норми.
Висота снігового покриву на кінець декади на полях зимуючих культур, становила 14см, місцями снігу не було.
Глибина промерзання ґрунту на останній день ІІ декади склала 1-3см, місцями грунт був талим.
17 та 18 березня відмічалось зниження температури повітря, спостерігалось випадання помірного та сильного, подекуди дуже сильного снігу. Повсюдно утворився сніговий покрив. Висотою 15-30см.
На початку третьої декади встановилась тепла погода, часом спостерігалися опади у вигляді дощу, відбувалось сніготанення,  місцями на рівнині відмічався схід снігового покриву.
22 березня погода різко погіршилась, з ранку спостерігалось випадання мокрого снігу, а вдень дуже сильного снігу та поступове зниження температури повітря і посилення вітру. На 23.03. висота снігу по області становила 11-36см.
Озимі культури та багаторічні трави перейшли у стан зимового спокою. У період найбільших похолодань зимуючі культури знаходились під надійним сніговим покривом та температура грунту на глибині залягання вузла кущіння нижче мінус 2ºне знижувалась. Критична температура вимерзання добре розвинених рослин озимої пшениці становила 10,5-11,0º морозу, для слаборозвинених та перерослих на 2-3ºвище.
Умови для перезимівлі були задовільними.
 
Стан посівів озимих культур
 
В базових господарствах на 15 березня було проведено взяття проб рослин для визначення їх життєздатності. При відрощуванні встановлено, що 84-93 відсотки рослин знаходяться в доброму стані, 13-15 відсотків в задовільному, 2 (5) відсотки рослин загинули.
Рослини озимого ріпаку  83 (93) відсотків знаходяться в доброму стані, ослаблених 7(15) відсотків, 3 (6) відсотки рослин загинули.
Додаток додається.
  
Закритий грунт
 
В Богородчанському тепличному господарстві «Агрогаз» овочі проростають на постійному місці. Огірки сорту «Янні» плодоносять на площі 4га., помідори 1 га сорту «Ліпос» та 0,5га сорту «Емовшен» на стадії дозрівання. 
Проведено профілактичні обробки огірків проти хвороб триходерміном, та планризом 5 л/га та проти шкідників (крапельним способом)  препаратом конфідор 0,1% концентрацією.
Шкідливих об’єктів не виявлено.
 
 
Плодові насадження
 
Продовжується обрізка дерев. Лабораторними аналізами встановлено, що перезимівля шкідників плодових культур пройшла задовільно. Загибель зимуючих шкідників плодових насаджень (попелиць, яблуневої молі, медяниць, щитівок) коливається в межах 5-8, максимально 12 відсотків, що суттєво не знизить їх чисельності та шкідливості.
Бурякова попелиця.Аналіз відрощення гілок калини показав, що на 1м.п.  нараховується 6(9) яєць попелиці з них загинула 1(3 )шт., що становить – 16 відсотків.
Дані про заселеність плодових насаджень шкідниками уточнюються в зв’язку з несприятливими для обстеження погодними умовами.
 
 
 
 
 
 
 
Начальник управління                                                                   П.Медвідь
 

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *