Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Month: Червень 2024

Скільки коштує трансплантація в Україні?


Перше і найголовніше, що потрібно знати про трансплантацію в Україні – вона БЕЗОПЛАТНА.

З 2024 лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів покривається Програмою медичних гарантій. Це означає, що пацієнти та їхні родини можуть зосередитися на найголовнішому — здоров’ї та одужанні.

Раніше безоплатна трансплантація забезпечувалася в межах пілотного проєкту МОЗ. Завдяки цьому проєкту у 2021 році було здійснено 316 органних трансплантацій, у 2022 — 384, а у 2023 — 589. У 2024 ж році вже 261 людина отримала шанс на нове життя шляхом трансплантації.

Наразі за пакетом “Лікування дорослих та дітей методом трансплантації органів” НСЗУ Національна служба здоров’я України уклала договори з 36 медзакладами по всій країні. Це означає, що якісна допомога стає доступнішою для всіх, хто її потребує.

Скільки коштів і за які послуги, пов’язані з трансплантацією, НСЗУ сплачує медзакладам?

Пакет з трансплантації складається з трьох послуг:

  •  надання медичних послуг у дотрансплантаційному періоді,
  •  безпосередньо трансплантація,
  •  надання медичних послуг у посттрансплантаційному періоді.

Для кожної послуги визначені обсяг, умови закупівлі та тарифи – сума коштів, які отримує медзаклад від НСЗУ. Також НСЗУ сплачує 41 тис. грн за надання медичної послуги на дотрансплантаційному етапі, а тариф за трансплантацію залежить від органу, який пересаджується:

  • легені – понад 2,6 мільйона гривень;
  • серце – понад 2 мільйони гривень;
  • печінка – близько 1,4 мільйона гривень;
  • нирки – близько 800 тисяч гривень.

Тариф на посттрансплантаційний період також залежить від органу, який пересадили, і може коливатися в межах від 185 тисяч до 193 тисяч гривень.

Надання медичних послуг з посттрансплантаційного супроводу пацієнта триває з дати виписки пацієнта до 360 дня з моменту проведення операції.

На виїзному семінарі, який відбувся на Вінниччині, ознайомилися із досвідом впровадження послуг щодо супроводу, адаптації, соціальної підтримки ветеранів та їх родин


Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Лариса Підвербецька ознайомилася з досвідом впровадження послуг із супроводу, адаптації, соціальної підтримки ветеранів та їх родин у Вінницькій області під час виїзного семінару.

Йшлося про роботу навчально-тренінгового центру з ментального здоров’я на Вінниччині, Центрів життєстійкості, соціальну адаптацію та відновлення ветеранів та членів їхніх родин в рекреаційному закладі, а також роботу Ветеранському простору та ЦНАПу «Прозорий офіс» в обласному центрі.

Під час зустрічі розповіли про практику роботи з десятьма сім’ями ветеранів з територіальних громад Вінницької області. Вони пройшли перший етап, що передбачає психосоціальне відновлення на базі рекреаційного закладу. І до співфінансування цього проєкту долучилися територіальні громади. Вони взяли на себе всі витрати на перебування ветеранів, їх дружин та дітей у санаторно-курортному закладі. А роботу фахівців мультидисциплінарної команди із психологами та соціальними працівниками забезпечили за рахунок коштів обласного бюджету.

Зауважувалося, що з родинами працювали фахівці, які відповідають за соціальну адаптацію та надання соціальних послуг у їхніх громадах.

Наголошувалося, що дієва мережа команд регіональних координаторів та заступників керівників ОВА створена при Координаційний центр КМУ / Mental Health UA задля ефективної реалізації Всеукраїнської Програми ментального здоров’я «Ти як?» на місцях та продуктивної взаємодії на рівні областей.

«Багато нового, яке запрацювало саме у Вінницькій області, – а це впровадження послуги супровід ветерана та соціальна підтримка адаптації ветеранів та їх родин. І саме при наявності команди однодумців важливо досягти успіху», – зазначила Лариса Підвербецька.

У рамках проєкту “Турбота про родину Героя” тривають “Дні здоров’я”


Жителів Прикарпаття запрошуємо скористатись нагодою та проконсультуватися в лікарів, які працюватимуть у містах і селах області.

Про це повідомляє голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук на своїй сторінці у Facebook.

 Цього тижня мобільні медичні бригади будуть приймати у таких населених пунктах:

  • 26.06 – Черніїв, Рошнів, Перехресне, Любша, Виноград, Підлісся;
  • 27.06 – Івано-Франківськ (вул. Військових ветеранів, 12), Загвіздя, Буковець, Світанок, Виноград, Сваричів;
  • 28.06 – Спас, Гринівка, Івано-Франківськ (вул.Героїв Упа, 1), Акрешори, Путятинці, Сороки, Петранка.

Туди навідаються бригади Товариства Червоного Хреста, які консультуватимуть та проводитимуть базові обстеження.

Також впродовж тижня працюватимуть мобільні гінекологічні бригади:

  • 26.06 – Тужилів;
  • 27.06 – Пійло, Тлумач;
  • 28.06 – Середній Березів, Голинь.

Рідні наших захисників та всі охочі матимуть можливість проконсультуватись зі спеціалістами та здати базові аналізи.

#Турбота_про_родину_Героя

#Дні_здоровя

Проєкт «Мікрогранти для великих ідей: експорт» оголосив про відбір учасників


Громадська спілка «Фонд підтримки реформ в Україні» та Ukraine-Moldova American Enterprise Fund оголосили відбір учасників до нового проєкту для малих і середніх бізнесів України – «Мікрогранти для великих ідей: експорт».

Гранти нададуть для 20 українських МСП задля сприяння експортній спроможності: розмір – до $5000 кожен.

Проєкт має на меті надати субгранти українським МСП для часткового покриття витрат для участі у виставках, торговельних місіях, навчальних поїздках до країн ЄС, отримання консультацій з експорту, сертифікації продукції та реєстрації інтелектуальної власності за кордоном.

Загальний бюджет проєкту — 100 000 доларів США.

Брати участь можуть українські МСП, якщо:

  • Підприємство є зареєстрованим суб’єктом господарювання відповідно до чинного законодавства України;
  • Компанія має до 250 працівників і річний дохід до $15 млн;
  • Кінцеві бенефіціарні власники компанії є громадянами України;
  • Компанія не розташована та не здійснює діяльність на тимчасово окупованих територіях України;
  • Компанія не працює у російській федерації та/або білорусі;
  • Компанія не перебуває у процесі припинення чи банкрутства і не має податкових боргів.

Галузі:

  • Сільське господарство та харчова промисловість;
  • Легка промисловість;
  • Культурні та креативні індустрії;
  • Машинобудування;
  • Виробництво меблів.

Витратити кошти субгранту можна на:

  • Участь у міжнародних ярмарках, виставках, торговельних місіях, навчальних поїздках до країн ЄС для підвищення обізнаності про експортні можливості, міжнародних конкурсах у країнах ЄС;
  • Покращення вебсторінки бізнесу;
  • Відвідування консультацій щодо експорту та навчання;
  • Отримання сертифікації на продукцію, яка може знадобитися для сприяння експортній діяльності;
  • Реєстрацію та захист інтелектуальної власності.

Для участі потрібно:

  • заповнити проєктну заявку у форматі Google Form, а також бюджет з описом витрат і планом фінансування, де до 50% витрат має покриватися за рахунок коштів підприємства. Бюджет необхідно завантажити файлом до відповідного розділу проєктної заявки (Google Form).
  • завантажити шаблон бюджету.

Дедлайн подання заявок — 31 липня 2024 року.

Якщо форма відображається некоректно або не відображається взагалі, будь ласка, перейдіть за посиланням

Отримуйте військово-обліковий документ з QR-кодом в усіх ЦНАПах України


Українці після уточнення облікових даних у ЦНАПі зможуть отримати військово-обліковий документ із QR-кодом — за ним перевірятимуть дійсність документа. Безоплатно, без черг та відвідування територіальних центрів комплектування. Документ сформується, якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів є вся необхідна інформація про заявника.

Як це працює:

  1. військовозобовʼязаний українець чи українка приходить до ЦНАПу
  2. надає актуальні дані про себе та підтверджує їх
  3. адміністратор вносить дані в електронну систему
  4. інформація автоматично підтягується в Оберіг
  5. заявник отримує військово-обліковий документ із QR-кодом

За вашим бажанням адміністратор надішле PDF-файл сформованого військово-облікового документа на електронну пошту або одразу роздрукує його. Він має таку ж юридичну силу, як і документ в електронній формі, тож вибирайте для себе, який варіант зручніший.

Якщо раніше отримували витяг із печаткою та підписом про уточнення даних, зможете повторно звернутися до ЦНАПу та отримати новий із QR-кодом. Документ дійсний 1 рік з моменту формування.

 Уточнення військово-облікових даних та отримання документа з QR-кодом у ЦНАПі в середньому триває до 15 хвилин. Тож економте свій час та виконуйте норму закону за лічені хвилини. Знаходьте найближчий ЦНАП на мапі — https://curly.click/r/b14b

Реалізуємо все, що потрібно, щоб пройтися кожним розділом наших відносин із ЄС – звернення Президента


Дорогі українці, українки!

Сьогодні дуже насичений день.

Офіційно розпочали перемовини з Євросоюзом щодо членства. Це історичний результат. Ми довго до цього йшли, і зараз першу міжурядову конференцію провели, і точно реалізуємо все, що потрібно, щоб пройтися кожним розділом наших відносин із ЄС і створити договір – договір про вступ України.

Друге за сьогодні – наша юридична битва. Є нові ордери від Міжнародного кримінального суду щодо російських убивць. Шойгу, Герасимов – ваш шлях у Гаагу відкрито. Також є рішення Європейського суду з прав людини щодо відповідальності Росії за все скоєне в нашому Криму проти людей і проти закону. Окупант буде за це відповідати.

Третє – це справедливий мир для України, наші кроки, щоб була повністю відновлена безпека. Після Саміту миру є вже восьмий учасник, який приєднався до спільного комюніке, і ми тільки збільшуємо тиск на Росію заради чесного закінчення цієї війни. І готуємо робочі групи. Вже з липня – нова конкретика заради миру.

І, як і обіцяли, ми працюємо, щоб повернути всіх наших людей із російського полону додому, в Україну. Кожного й кожну. Ні про кого не забуваємо. Сьогодні ще 90 українських родин щасливі. 90 воїнів повернули з полону. Захисники «Азовсталі» та Маріуполя, ЧАЕС, із різних напрямків фронту. Це армійці, нацгвардійці, прикордонники, ВМС. Більшість – рядові та сержанти. І так само повернемо всіх інших. Про кожного шукаємо правду – де людина, у якому стані, що потрібно для повернення. Дякую нашій команді, яка працює для обмінів. Єрмак, Буданов, Малюк, Лубінець, Клименко – хлопці, дякую! Дякую Об’єднаним Арабським Еміратам за сприяння, щоб сьогоднішня подія стала можливою. Продовжуємо цю роботу.

Дякую всім, хто вірить, б’ється, допомагає та працює заради того, щоб в України були такі результати – у захисті наших людей, у зміцненні нашої держави та в наближенні нашого миру. Миру, на який українці заслуговують!

Слава Україні!

Триває прийом творів на здобуття премії імені В’ячеслава Чорновола


Держкомтелерадіо приймає твори на здобуття премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики.

Премія присуджується щороку авторам нових оригінальних публіцистичних творів у галузі журналістики, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше як за пів року до їх висунення на здобуття Премії.

На здобуття Премії до 10 серпня 2024 року подаються:

– клопотання про присудження Премії з короткою характеристикою твору та його автора;

– примірник твору на матеріальному носієві з підтвердженням його оприлюднення (примірники друкованих медіа/посилання на електронну версію медіа/скановані копії твору/ посилання на інтернет-ресурс, на якому оприлюднено телепередачі та радіопрограми);

– копія паспорта (у разі висунення на здобуття Премії колективу – копії паспортів кожного члена колективу).

Адреса для подання творчих робіт: 01001, м. Київ, вул. Прорізна, 2, Державний комітет телебачення і радіомовлення України (з поміткою «На здобуття Премії імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики»).

З метою оперативного опрацювання поданих документів та дистанційного ознайомлення членів Комітету Премії з конкурсними роботами клопотання про присудження Премії з короткою характеристикою твору та його автора (у форматі word та з підписом у форматі pdf), а також електронні версії творів прохання надсилати Держкомтелерадіо на електронну адресу svsk@comin.gov.ua.

Телефон для довідок: (044) 278 86 96.

З Положенням про Премію можна ознайомитись на офіційному вебсайті Держкомтелерадіо – https://comin.gov.ua/news/polozhennia-pro-premiiu-imeni-viacheslava-chornovola-za-krashchu-publitsystychnu-robotu-v-haluzi-zhurnalistyky

Сьогодні історичний день, коли ми переходимо до фактичних, реальних переговорів із Європейським Союзом щодо членства України – Президент України


Сьогодні історичний день, коли ми переходимо до фактичних, реальних переговорів із Європейським Союзом щодо членства України. 28 лютого 2022 року, за кілька днів після початку повномасштабного вторгнення, ми підписали заявку на вступ.

Майже два роки тому, у червні 2022-го, ми здобули кандидатство, а в грудні минулого року отримали політичне рішення щодо переговорів.

Але саме від сьогоднішнього дня відраховуватиметься старт нашого членства у Євросоюзі: перша міжурядова конференція України та ЄС – уже сьогодні.

“Дякую кожному й кожній, хто захищає Україну, нашу державу, наш народ. Дякую команді, яка робить усе, щоб ми стали частиною Європейського Союзу. Нас уже ніколи не збити зі шляху в об’єднану Європу, у наш спільний дім – усіх європейських націй. Дім, який має бути мирним!”, – додає Президент України Володмир Зеленський.

Оголошено IV щорічний конкурс історій «Громадянське суспільство, бізнес та влада – кращі практики співпраці»


Війна та потреби у відновленні країни лише збільшують кількість викликів, на які можливо відповісти виключно у співпраці між цими секторами. Тому історії про результати спільної роботи покликані стимулювати подальший розвиток співпраці.

За результатами конкурсу буде оприлюднено та поширено Збірник історій про кращі спільні проєкти організацій громадянського суспільства, бізнесу та органів влади на сторінках усіх партнерів Конкурсу. Про окремі історії, що увійдуть до Збірника, будуть створені та поширені відеоролики. А кожен із партнерів — додатково відзначить по одній історії, яка сподобалась йому найбільше.

Проєкт «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» реалізує Центр демократії та верховенства права спільно з Секретаріатом Кабінету Міністрів, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, Національною соціальною сервісною службою, Міністерством культури та інформполітики та Глобальним договором ООН в Україні.

Історії увійдуть у Збірник за такими категоріями:

  • Допомога військовим;
  • Гуманітарна допомога та реабілітація;
  • Соціальні проєкти;
  • Відновлення;
  • Створення просторів;
  • Освіта;
  • Інформаційні кампанії та конкурси;
  • Культура;
  • Інше.

Тож якщо ви представник/ця:

  • органу державної влади чи органу місцевого самоврядування;
  • організації громадянського суспільства;
  • або бізнесу

Та хочете поділитись досвідом втілення проєкту/ініціативи, в якій взяли участь представники бізнесу, влади та організацій громадянського суспільства, розкажіть про свою історію у реєстраційній формі за посиланням (https://forms.gle/NNweG2Hgcn2EQDw79) до 5 серпня включно.

Щоб історія потрапила до Збірника, вона має відповідати чотирьом критеріям:

  • Ініціатива/проєкт відбулась за участі ОГС, бізнесу та органу влади;
  • ініціатива/проєкт відбувалась упродовж 2024-го та/або 2023 року;
  • інформація про втілену ініціативу/проєкт доступна у відкритих джерелах;
  • ініціатива/проєкт мала вимірюваний результат.

За додатковою інформацією можна звертатися до Володимира Куделі, менеджера проєктів Центру демократії та верховенства права: v.kudelia@cedem.org.ua або ФБ-сторінка https://www.facebook.com/volodymyr.kudelia

Цей конкурс щорічно проводиться у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

 

 

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті


Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Поліцейські разом з колегами з інших правоохоронних органів встановлюють виконавців і замовників таких злочинів. Так, у червні поліцейські спільно з СБУ викрили схему російських спецслужб з вербування підлітків для вчинення диверсій. Юнаків віком від 13 до 18 років, яких росія втягнула в злочинну діяльність, затримано. Тепер їм загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

На Миколаївщині затримали двох підлітків 16 та 17 років, які, спокусившись на «легкий заробіток» в інтернеті, облили легкозаймистою рідиною і підпалили дві автівки військовослужбовців на Одещині. Замовник цих підпалів перебуває за кордоном. За рішенням суду хлопцям обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Ще одним прикладом є затримання чотирьох мешканців Дніпропетровщини віком від 17 до 21 року, які підпалили військовий мікроавтобус у Дніпрі. Вони також діяли за завданням спецслужб рф, спокусившись на грошову винагороду.

 Поради для батьків: 

– Інформуйте про небезпеку вербування та наслідки скоєння злочинів;

– Слідкуйте за онлайн-активністю у мережі та колом інтернет-знайомств;

– Контролюйте дотримання комендантської години;

– При отриманні інформації про вербування – повідомте поліцію за номером 102 або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції https://ticket.cyberpolice.gov.ua

 Поради для підлітків: 

– Будьте обачними з незнайомцями в інтернеті, не діліться з ними особистою інформацією;

– Розповідайте дорослим про нові онлайн-знайомства;

– Уникайте відвідування інтернет-ресурсів із сумнівним вмістом;

– Передусім використовуйте офіційні ресурси для отримання та перевірки інформації;

– При отриманні пропозицій скоєння диверсій за гроші – повідомте поліцію за номером 102 або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.

 КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ  

Вказані злочини можуть бути кваліфіковані відповідно до низки статей Кримінального кодексу України, за які передбачені суворі покарання — до довічного позбавленні волі, зокрема, за статтями:

– ст. 111 (Державна зрада), карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна;

– ст. 113 (Диверсія, вчинена в умовах воєнного стану), карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна;

– ч. 2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна), карається до десяти років позбавлення волі;

та інші.

Нагадуємо, що згідно ч. 3 ст. 111 ККУ, громадяни України, які на виконання злочинного завдання іноземної держави не вчинили ніяких дій і добровільно повідомили органам державної влади України про свій зв’язок з ними та про отримане завдання, звільняються від кримінальної відповідальності.