Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Червень 18, 2024

Робота з розмінування українських земель триває

Зовсім трішки побувши вдома, сапери Франківщини повернулись знову туди, де їх допомога вкрай необхідна задля безпеки нашої країни. Небезпечне залізяччя, що залишили окупанти, несе велику небезпеку для мирних жителів, але мужні та цілеспрямовані піротехніки  знову і знову їдуть очищати кожен клаптик рідної землі, щоб туди повертати життя.

З початку місяця піротехніки Прикарпаття вже обстежили 5,3 га територій Донеччини, де виявили та знешкодили  31  вибухонебезпечний предмет.

Сапери обстежують ліси, поля, житлові сектори, адже  на  деокупованих територіях заміновано всюди, і вертається життя туди тільки після того, як її очистять піротехнічні розрахунки ДСНС.

#ДСНС #Рятувальники #Піротехніки  #розмінування

Все про посвідчення ветерана в Дії: Відповіді на найпопулярніші запитання


Користуйтесь цифровим посвідченням ветерана будь-де та будь-коли — від поїздок у транспорті, оформлення іпотеки — до отримання соціальних, медичних послуг. Турбуємось, щоб кожен захисник, захисниця та члени їхніх сімей згенерували документ у Дії.

Відповідаємо на популярні запитання про головний документ для ветеранів — в каруселі.

Хочете залишити звернення на порталі Мінветеранів? Клікайте на посилання: https://mva.gov.ua/forma-elektronnogo-zvernennya-gromadyan-1

Досі не додали посвідчення в Дію? Тоді мерщій дивіться коротку інструкцію, щоб документ був завжди під рукою: https://www.youtube.com/watch?v=jZJYl_-PNPA…

До зустрічі в нових сервісах у Дії для ветеранів та членів їхніх сімей

Послуги реалізуються Мінцифрою спільно з Міністерством у справах ветеранів України за підтримки «Проєкту підтримки Дія», який впроваджується Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні за фінансування Швеції, та за експертної підтримки проєкту DT4UA, що фінансує Європейський Союз та впроваджує E-Governance Academy

На засіданні Спостережної комісії при ОВА заслухали зміни внесені в нову редакцію Положення про спостережні комісії

Заступниця голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко провела засідання Спостережної комісії при Івано-Франківській обласній державній адміністрації, де заслухали представників районних державних адміністрацій, а також представника філії Державної установи «Центр апробації» в Івано-Франківській області та обговорили роботу спостережних комісій, зміни, які внесені в нову редакцію Положення про спостережні комісії, і завдання, які впливають на специфіку роботи спостережних комісій.

А це насамперед:

• організація виховної роботи з особами умовно-достроково звільненими, відбування покарання та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання;

• надання допомоги соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

Також заслухали голів спостережних комісій, утворених при Івано-Франківській та Коломийській районних державних адміністрацій  на  території, яких є установи  виконання покарань.

На Прикарпатті стартував перший Український шекспірівський фестиваль


Започаткував театральне дійство Івано-Франківський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка.

На відкриття фестивалю завітали голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук, в. о. міністра культури, інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, Надзвичайний і Повновноважний Посол Сполученого Королівства Великобританії та Північної Ірландії в Україні Мартін Гарріс, а також театрали з-за кордону та інших областей України.

Упродовж тижня поціновувачі театрального мистецтва мають можливість переглянути 10 постановок шекспірівських творів у виконанні акторів України, Польщі, Молдови та Італії, а також побувати на численних науково-освітніх заходах.

У рамках Шекспірівського фестивалю наш Івано-Франківський національний академічний драмтеатр ім. І.Франка представить неооперу-жах “Hamlet”, Dramma per musica  “ROMEO & JULIET”, актори національного академічного драмтеатру ім. Марії Заньковецької покажуть теоманію “Буря”. Також можна буде переглянути трагедію «Гамлет» від  столичного театру на Печерську, «Сон літньої ночі» – у виконанні «Київського національного академічного Молодого театру». Окрім цього, на фестивалі покажуть драму «Макбет» (Молдовський театр “Teatrul Fără Nume”), Matulka (Театральна академія імені Александра Зельверовича з Польщі), «Гамлет. Подвійна гра» (LA RIBALDA TEATRO, ENGLISH THEATRE COMPANY, Італія ).

Розпочався фестиваль із постановки трагедії “Коріолан” від національного академічного драмтеатру імені Івана Франка.

«Цей масштабний культурний захід, який увійшов до мережі шекспірівських фестивалів Європи, має на меті привернути увагу міжнародної спільноти до щоденної боротьби України за гідність та цінності вільного світу, адже мова мистецтва і театру – надзвичайно потужна», – зазначила керівниця області..

Вона подякувала за плідну роботу генеральному директорові Івано-Франківського національного академічного драмтеатру ім. Івана Франка Ростиславу Держипільському та всьому талановитому колективу, які у такий важкий для України період розвивають культуру, популяризують її, і підкреслила, що, попри війну, мистецтво має розвиватись. Адже це те, що підсилює та зміцнює націю, те, що нас поєднує з цивілізованим світом. І ми вкотре демонструємо, що українці – самобутній і талановитий народ.

На переконання Ростислава Карандєєва, у часи випробувань ми потребуємо духовного збагачення, і проведення фестивалю несе позитивні емоції для глядачів.

Урядовець також подякував всім за підтримку ініціативи театру, який, на його думку, є флагманом театрального руху в Україні.

Обласний центр соціальних служб організував та провів навчання групового курсу «Самодопомога Плюс» (управління стресом для дорослих)

Під час заходу учасників поінформували про потрібність таких навиків для підтримки людей, які стикаються з численними формами несприятливих обставин — починаючи з особистих труднощів і стресу, пов’язаного з роботою або сім’єю, і закінчуючи проблемами, що торкаються цілих спільнот, як от насильство, хвороби та відсутність економічних можливостей тощо.

В ході роботи пройдено та опрацьовано такі навички для управління стресом, як: «Заземлення», «Відчеплення з гачка», «Діємо згідно з цінностями», «Проявляємо доброту» тощо.

Для використання в роботі та для проведення в своїх територіальних громадах групових курсів «Самодопомога Плюс», учасники отримали набори (посібник, ілюстрована книга, аудіоколонка, USB – флеш-накопичувач, постери з ілюстраціями).

Також під час навчального процесу всіх присутніх ознайомили з послугами ментального здоров’я в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?».

Додамо, що участь у заході взяли 18 представників надавачів соціальних послуг з 15 сільських, селищних, міської рад.

Для довідки: ВООЗ розробила курс «Самодопомога Плюс» [‎Self-Help Plus]‎ (‎SH+)‎ – мультимедійний курс самодопомоги у боротьбі зі стресом для підтримки людей, які переживають несприятливі обставини та повинні вміти піклуватися про свій стан, психічне здоров’я і, зрештою, допомогти іншим.

Зараз – жодних пауз, ми зробили перший відчутний крок до миру – звернення Президента


Дорогі українці, українки!

Коротко про цей день.

Перше – доповіді військових. Прозвітували щодо фронту: передусім Покровський та інші напрямки на Донеччині. Також Харківщина. Вдається нашим силам поступово витісняти окупанта з Харківщини. Дякую за це кожному воїну, кожному підрозділу, які чітко виконують поставлені завдання. А особливо тим, які ще й поповнюють наш обмінний фонд російськими солдатами.

Друге – особлива розмова сьогодні на Ставці щодо безпілотних систем – усіх типів дронів, які потрібні нашим Силам оборони, які ми виробляємо в Україні і які ми постачаємо. Пройшлися по кожному елементу Сил оборони – була доповідь щодо бойових результатів дронів. Дуже відчутні, сильні результати Служби безпеки України, ГУР, Служби зовнішньої розвідки, Нацгвардії, Збройних Сил України. Справді молодці. Зокрема, і щодо ударних дронів і щодо знищення техніки та іншої сили окупанта. Дрони – це той технологічний компонент, у якому в нас має бути перевага. І буде. Щодо деяких видів безпілотних систем українці вже – глобальний лідер. І це відчувається також і в перемовинах із нашими партнерами – багато хто зацікавлений у досвіді, який уже є в наших воїнів, та у техніці, яку ми виробляємо в Україні. Настане час – обов’язково допоможемо кожному з партнерів зміцнити безпеку розвитком також їхніх безпілотних сил. Українці вміють бути вдячними.

І третє за сьогодні – провів нараду за підсумками Саміту миру та з підготовки наших наступних кроків. Зараз – жодних пауз. Ми зробили перший відчутний крок до миру – у безпрецедентній єдності країн світу. Це успіх України, що вперше в нашій історії стільки лідерів, стільки держав зібралися заради України та заради миру. Дякую кожному, хто був представлений на Саміті. Але мир – це завжди шлях. Потрібні нові кроки. І вони будуть. І ми вже готуємо. Дякую нашій команді. Готуємо приєднання держав до підсумкового комюніке Саміту. Готуємо роботу груп за пунктами Формули миру, щоб держави могли об’єднатися заради чіткої конкретики, тих рішень і планів тих дій, які реально повертатимуть безпеку. Фактично зараз уже маємо попередній графік роботи на літні місяці. Темп збавляти ми не будемо. Комунікацію з партнерами будемо зберігати такою ж активною, як і раніше. Україна ніколи не хотіла цієї війни. І природно, що найбільше прагне справедливого миру. І бачимо, що це можливо. Наближаємо мир. Я дякую всім у світі, хто нам допомагає. Пишаюся кожним, пишаюся кожною, хто б’ється заради України, хто захищає Україну на фронті, хто працює заради нашої держави та людей. Ця надзвичайна сміливість і відданість дають нам змогу працювати з абсолютно різними партнерами в умовах однакової поваги до справедливих інтересів України. Україна тепер має власну міцну суб’єктність. Була сьогодні доповідь і щодо Євросоюзу – наших відносин, наших перемовин щодо вступу. Ми працюємо над важливим результатом.

Слава Україні!