Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Day: Червень 20, 2024

19 червня відбулася чергова діалогова зустріч керівництва облдержадміністрації з представниками бізнесу області


На цей раз така зустріч поєднана з відвідуванням виробничого підприємства та засіданням підгрупи “Виробництво” Бізнес Асоціація Івано-Франківська.

На зустрічі були присутні заступник голови облдержадміністрації CDTO Богдан Футерко та заступник директора департаменту-начальник управління інфраструктури департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Юрій Труханівський, які презентували можливі теми для співпраці:

  • Про регіональну програму підтримки;
  • Про економічну платформу Зроблено в Україні;
  • Про  державні програми підтримки та розширення програми пільгових кредитів 5-7-9 на закупівлю генераторів та енергогенеруючого обладнання.

А також надали відповіді на питання членів БАІФ щодо зазначених та інших питань.

Такі зустрічі є систематичними та відбуваються у співпраці з ПРООН в рамках проєкту «Підтримка інклюзивного економічного розвитку в Україні шляхом поєднання просування експорту з регіональним розвитком та Цілями сталого розвитку  (ЦСР)».

“Обирай посаду і підрозділ у війську”


Війна в Україні триває вже майже десять років, і тисячі українців стають на захист своєї країни. Але як знайти своє місце в армії, коли так багато різних підрозділів і посад?

“Обирай посаду і підрозділ у війську” – це гасло інформаційної кампанії, яка реалізується платформою Lobby X у співпраці з Міноборони, Міністерством культури та інформаційної політики України, Збройними силами України та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Рекрутингова платформа Lobby X допомагає військовому командуванню знайти мотивованих людей у свої підрозділи, а охочим – долучитись до Сил Оборони, обрати бажану посаду та найбільш ефективно використовувати свої сильні сторони в обраному підрозділі.

Дивіться всі актуальні вакансії за посиланням.

 

Правила безпеки використання хмарних сховищ


Хмарні сховища – це зручний сервіс для зберігання та обробки будь- якої вашої особистої інформації, що тісно інтегровані в настільні ПК і мобільні операційні системи на смартфонах. Завдяки ним ви можете володіти доступом до усіх ваших даних з будь-якої точки планети та з будь-якого доступного вам пристрою. Це надзвичайно крута перевага, однак це також відкриває великі можливості для тих, хто так само може отримати ваші файли — для кіберзлочинців.

Ось декілька правил щодо забезпечення безпеки користування хмарними технологіями:

1. використовуйте надійні паролі та двофакторну автентифікацію. Що це і як працює – читайте на #КібербезпекаФінансів;

2. здійснюйте регулярний аудит і перевірку ваших файлів та загальних папок, які ви зберігаєте у вашому хмарному сховищі. Також постійно переглядайте, з яких саме пристроїв є доступ до вашого хмарного сховища;

3. обовʼязково видаляйте кеш “вже видалених файлів”. Багато хмарних сервісів зберігання використовують так звану “корзину”, зберігаючи протягом певного часу видалені вами файли на випадок, якщо ви раптом захочете їх відновити. Часто ця функція є дуже корисною і може стати перевагою в разі відновлення випадково видаленої інформації. Однак необхідно впевнитися, що важливі конфіденційні файли будуть цілком знищені та ніхто більше не зможе їх відновити. Тому слід перевіряти “корзину” з видаленими файлами всередині хмарних сховищ, якщо там зберігаються важливі конфіденційні файли;

4. увімкніть сповіщення та повідомлення про дії в акаунті. Це можна зробити в налаштуваннях вашого акаунту. Завдяки цій функції ви дізнаєтеся, якщо хтось сторонній увійшов до вашого акаунту;

5. деактивуйте доступ до хмарних сховищ для пристоїв, які ви вже давно не використовуєте;

6. увімкніть параметри відновлення облікового запису.

#кібербезпека

Сьогодні, 20 червня, світ згадує тих людей, які вимушено покинули свої країни через війну, насильство, переслідування…


“Світлини про міграцію українців облетіла увесь світ. Вони не залишають досі нікого байдужими, бо вони – про людські страждання, про українців, які через війну  змушені були залишили все і шукати порятунку далеко у світах”, – зазначила голова обласної державної адміністрації  – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Війна, яку росія розпочала на території України, стала причиною однієї з найбільших міграційних хвиль у Європі. Мільйони українців були вимушені шукати безпечного прихистку на територіях інших країн.

“Вдячні за підтримку міжнародній спільноті, яка засвідчила, що ми не залишилися сам-на-сам з бідою. Твердо вірю, що наші люди неодмінно повернуться додому, уже у звільнену від окупанта країну!”, – наголосила керівниця області.

В Україні працює платформа “Україна для кожної дитини”


Дітям щодня потрібна любов і сімейна турбота. На жаль, багато дітей залишаються без родин, які могли б забезпечити їм ці базові, життєво важливі потреби.

Для тих, хто готовий чи тільки розгядає можливість прийняти дитину у свою родину, в Україні працює платформа “Україна для кожної дитини” dity.gov.ua. В одному місці зібрана вся необхідна інформація про усиновлення, прийомні сім’ї, патронатне виховання.

Ця платформа відповідає на багато питань, які можуть виникнути у кандидатів і тих, хто вже виховує дітей.

Розвиток сімейного виховання — один з кроків, над якими працює Міністерство соціальної політики в межах Національної стратегії створення безбар’єрного простору, ініційованої Першою леді Олени Зеленської.

Новий гайд на Дія.Освіта, який стане у пригоді, як новобранцям, так і досвідченим військовослужбовцям

 Щоб краще орієнтуватися в юридичних питаннях та розуміти особливості взаємодії з військовою частиною та командирами, зібрали відповіді на базові запитання в гайді «Взаємодія з військовою частиною: основні документи, про які мають знати військові».

Завдяки гайду ви дізнаєтеся: 

  • як правильно оформити рапорт для отримання відпустки
  •  які документи необхідні для отримання статусу УБД
  •  алгоритм отримання направлення на лікування
  •  правила оформлення особистого розпорядження про виплату одноразової грошової допомоги (ОГД)

Шукайте гайд «Взаємодія з військовою частиною: основні документи, про які мають знати військові» на платформі Дія.Освіта, що був упорядкований юристами ГО «Правозахисний центр для військових Принцип» на основі «Правового навігатора».

Готуємо рішення, які зроблять більш надійним проходження опалювального сезону – звернення Президента України


Дорогі українці, українки!

Сьогодні є ще два приєднання до комюніке Саміту миру. Збільшилося представництво Американського континенту, зокрема Латинської Америки. Вже офіційно – Організація американських держав, що об’єднує країни обох Америк, Північної та Південної. А також острівна держава Антигуа і Барбуда. Увесь світ ми сприймаємо як рівних, і в цьому – наша ідеологічна відмінність від Росії у міжнародних відносинах. Ми поважаємо кожну націю та розраховуємо на кожен голос у співпраці між народами. Саме так побудований Статут ООН – щоб усі держави мали значення. Путін же хоче, щоб значення мав тільки він або ще той, кого він сам визначить. Це у Росії типово колоніальний погляд на світ, який ми разом з усіма партнерами маємо зламати. І формат Саміту миру, формат нашого комюніке, формат подальшої підготовчої роботи до другого Саміту забезпечить саме справедливе ставлення до кожної нації, до кожної держави і, звичайно, до України. Я дякую всім, хто допомагає. Наша команда працює над тим, щоб було ще більше приєднань і щоб ми отримали максимально активну роботу груп щодо пунктів Формули миру. І серед перших таких груп плануємо запустити групу щодо енергетики – ми маємо повернути реальну енергетичну безпеку в усіх її аспектах та подолати російське ставлення до енергії, до енергоресурсів як до зброї. Це стосується також і захисту від російського енерготерору. Світ і в цьому здатен допомогти. Вже на липень ми готуємо перші кроки саме в цьому напрямі.

Також сьогодні провів нараду з урядовцями, із командою Офісу та секретарем РНБО щодо ситуації з енергетикою зараз. Ми готуємо рішення, які зроблять більш надійним проходження опалювального сезону та дадуть людям більше можливостей пройти і зараз цей надзвичайно складний період з погляду енергетики, дефіцитів і відключень. Я доручив представити всі деталі того, що держава може зробити, і деталі того, на які конкретні напрями щодо енергетики треба й надалі мобілізовувати партнерів.

Сьогодні ж зустрівся з маршалком польського Сейму, і однією з ключових тем нашої розмови був якраз захист України – наших людей, нашої енергетики від російських терористичних ударів. Ми обговорили ключові потреби – те, що необхідно вже зараз і чим Польща може допомогти. Обговорили, звичайно, й увесь двосторонній порядок денний наших країн, а також дипломатичні заходи, які нас усіх у регіоні можуть посилити. Дякую Польщі за вибір бути з Україною в цей час війни.

І наші воїни. Дякую кожному й кожній, хто зараз у бою, на бойових постах, на бойових завданнях. Усі елементи наших Сил оборони та безпеки.

Сьогодні особливо відзначу воїнів Національної гвардії України, які захищають нашу державу на Харківському напрямку. 2-й штурмовий загін Центру спецпризначення Нацгвардії «Омега» – дякую вам, воїни! 3-тя бригада оперативного призначення Нацгвардії «Спартан», а особливо солдат Богдан Лівак та молодший сержант Богдан Сидор. Дякую! 13-та бригада Нацгвардії «Хартія» – старший солдат Руслан Федчун. Дякую! Наші прикордонники, бригада «Гарт», – сержант Віталій Лисий. Чопський та Львівський прикордонні загони – старший солдат Богдан Магоцький та старший сержант Денис Лангазов. Бригада «Помста», підрозділи якої воюють на Лиманському, Сіверському та Бахмутському напрямках, – солдат Андрій Кирильчук і головний сержант Владислав Мисько. Дякую вам, хлопці, та всім вашим побратимам!

Сьогодні ж я підписав два укази про відзначення державними нагородами наших воїнів саме з підрозділів Нацгвардії України та Державної прикордонної служби, працівників Національної поліції та ДСНС України. 445 державних нагород. Із них 175 посмертно. Україна завжди пам’ятатиме своїх героїв і буде вдячною кожному й кожній, хто відстояв нашу державність, нашу незалежність. Україна має перемогти!

Слава Україні!

В Україні почали готувати тренерів, які навчатимуть вчителів «Захисту України» викладати дисципліну за оновленою програмою


Устолиці за ініціативи Міністерстві освіти і науки України завершилась перша хвиля підготовки тренерів, які вже ознайомлюватимуть педагогів з особливостями оновленої програми. Загалом – 81 учасник, з них 5 – з Прикарпаття.

Про це повідомила Світлана Онищук на своїй сторінці у Facebook.

Тренери, серед яких освітяни та ветерани, переймали досвід у представників АЗОВу, ОСІНТ-агенції «Мольфар», демократичної школи «Майбутні» та КMBS.

Навчання охоплювало теми:

  • національної безпеки та оборони;
  • інформаційної безпеки;
  • військового управління;
  • особливостей роботи з учнями 10–11 класів та педагогіки.

Відтак вже з вересня старшокласники вивчатимуть “Захист України” за оновленою програмою. Передбачено 6 модулів, серед них – домедична допомога з елементами тактичної медицини, ази інженерії, зокрема, навички управління безпілотними апаратами, радіозв’язок і різноманітні технології, що застосовуються на війні, основи топографії і тактики.

У липні планується проведення другого етапу навчання тренерів. Сьогодні завдання вчителів – підготувати молоде покоління, допомогти здобути знання, які стануть в нагоді в умовах війни, зокрема, допоможуть зберегти своє життя та життя інших людей.

Світлана Онищук: 36 видавничих проєктів цьогоріч будуть видані у межах цільової програми підтримки книговидання на 2022-2026 роки


Визначено перелік видань-переможців за такими тематичними напрямами: «Художня література сучасності», «Художня класична література, «Історико-патріотична література. Краєзнавство», «Видання для дітей та юнацтва», «Мистецтво. Образотворчі видання».

Про це повідомила голова обласної державної адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук на своїй сторінці у Facebook.

Під час голосування за видавничі проєкти також бралось до уваги, що 2024-ий на Прикарпатті проголошено роком Легіону Українських Січових Стрільців. Відтак, за результатами голосування переможцями конкурсу стали 36 видань, зокрема 6 позицій літератури для дітей та юнацтва. Це:

  1. «Скелети з шафи моєї бабці» Вікторії Задорської;
  2. «Чудернацька карпатська історія» Василя Карп’юка;
  3. «Квіткова кухня» Ярослава Ясінського;
  4. «Віршик на замовлення» Любові Юрків;
  5. «Казочки перлинки» Лесі Пилип’юк;
  6. «Казки Ділу» Михайла Буджака.

«На Прикарпатті багато талановитих авторів. Відтак у цей непростий час українська книга має бути на полицях книгарень, щоби діти та дорослі читає своє. Бо література та культура – мали, мають та матимуть значення у всі часи», – підкреслила керівниця області.