Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Обласна військова адміністрація спільно із міжнародними благодійниками щодня віршує проблемні питання внутрішньо переміщених людей

Сьогодні під керівництвом заступників голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко та Вадима Созоника відбулася координаційна рада міжнародних партнерів щодо вирішення проблемних питань внутрішньо переміщених людей, які проживають на Прикарпатті.

Участь у засіданні взяли представники більш ніж п’ятнадцяти міжнародних, гуманітарних, благодійних організацій, керівники та фахівці структурних підрозділів обласної військової адміністрації.

Розпочинаючи зустріч, Людмила Сірко розповіла: «В Івано-Франківський район прибули 58 тисяч внутрішньо переміщених людей, у Надвірнянський – 22, Коломийський – 21, Калуський -18, Косівський – 8 та Верховинський – 4 тисячі ВПО. Задля вирішення проблемних питань переселенців працюють фахівці обласної мобільної бригади, які відвідують заклади, де вони проживають, знайомляться із умовами та комплексом соціально-медичних, юридичних та психологічних послуг, які для них надаються. Обласна військова адміністрація спільно із міжнародними, громадськими організаціями щодня віршує проблемні питання внутрішньо переміщених людей».

На Прикарпатті проживають особи з інвалідністю, важко хворі з числа ВПО, діти-сироти із окупованих територій нашої країни. Тому зараз робиться усе задля того, щоби забезпечити цих людей усім необхідним.

Під час засідання Людмила Сірко також представила презентаційні матеріали про проведену роботу на Івано-Франківщині щодо працевлаштування внутрішньо переміщених людей і подякувала представникам міжнародних організацій за необхідну допомогу переселенцям.

«Важливою є робота щодо впровадження урядових грантових проєктів на власну справу «єРобота», «Доступні кредити 5-7-9%», проведення необхідних курсів щодо здобуття іншої спеціальності переселенцями. Опрацьовуються потреби переселенців в освоєнні нової професії, міжнародними донорами та громадськими організаціями реалізуються грантові проєкти щодо підтримки малого та середнього релокованого бізнесу. Також проводяться курси щодо підвищення кваліфікації або перенавчання ВПО, а центром зайнятості надається допомога щодо їх працевлаштування», – зауважила Людмила Сірко.

Від початку війни статус безробітного в обласній службі зайнятості отримали 2450 людей з числа ВПО. Рівень їх працевлаштування складає 20,3%, для 143 переселенців було організовано професійне навчання, 16 – були залучені до виконання суспільно корисних робіт та 18 – отримали мікрогрант на створення або розвиток власної справи.

Представники міжнародних та громадських організацій розповіли про грантову підтримку українського малого та середнього релокованого бізнесу, працевлаштування внутрішньо переміщених людей, впровадження проєктів щодо навчання соціальних і медичних працівників. Обговорили питання соціального забезпечення, психологічного та юридичного супроводу.

Йшлося також про надання гуманітарної допомоги переселенцям, забезпечення їх житлом, проведення для цього поточних, капітальних ремонтів приміщень для тимчасового й довготривалого їх перебування, облаштування дитячих цифрових просторів.

На завершення зустрічі представники обласної військової адміністрації подякували міжнародним і гуманітарним організаціям за допомогу та висловили сподівання на продовження плідної співпраці.

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *