Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Святкуючи Великдень, пам’ятаймо про небезпеку харчового отруєння

Кожен господар ретельно готується до світлого свята Воскресіння Господнього… Завчасно закуповуються харчові продукти, готуються страви  для святкування в колі рідних.
 
 

Кожен господар ретельно готується до світлого свята Воскресіння Господнього… Завчасно закуповуються харчові продукти, готуються страви  для святкування в колі рідних.
 
 
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області наголошують:  перш ніж відправитися за покупками пам’ятайте, що на сьогоднішній день основною причиною виникнення харчових отруєнь є недотримання елементарних правил гігієни при зберіганні або приготуванні їжі.
Якщо споживач, купуючи в магазинах свіжі, доброякісні харчові продукти, поводиться з ними неправильно або, купуючи продукти у приватних осіб, забуває про обережність, він піддає себе та близьких непотрібному ризику.
Лікарі часто кажуть: мий руки перед вживанням їжі, не пий сирої води і некип'яченого молока, не їж немиті фрукти, овочі.
Здається, примітивно і набридло. Дійсно, ці всім відомі і тому нудні істини. Але чи варто нехтувати ними? Адже одна з причин того, що харчові отруєння знайомі, на жаль, всім без винятку, криється в забутті цих прописних істин.
Мікроби можуть потрапити в їжу не тільки від хворого, але також з рук здорової людини, з брудної тари, разом з пилом, нерідко їх заносять мухи, гризуни.
У їжі мікроби при сприятливих для них умовах – достатній вологості, температурі – швидко розмножуються і виділяють токсини. Особливо сприятливі умови «знаходять» мікроби в м'ясі, рибі, у вареній, ліверній і кров'яній ковбасі, сирі з непастеризованого молока, в кремі, в некип'яченому молоці. Ці продукти частіше інших є причиною гострих кишкових захворювань.
Небезпека зростає, якщо їжа знаходиться в теплі. Холод, навпаки, затримує розмноження мікробів. Кип'ятіння, сухий жар вбивають мікробів і тим самим зберігають продукти від псування.
Для попередження харчових отруєнь дуже важливо забезпечити збереження чистоти продуктів, дотримуватись правил їх зберігання, не тримати їх занадто довго і правильно з ними поводитися: все, що можна, слід промити проточною водою, добре проварити, просмажити або піддати іншій тепловій обробці.
Особливо треба звертати увагу на збереження чистоти тих продуктів, які не промиваються і не обробляються перед вживанням.
Досвід вчить, що завжди можна запобігти харчовому отруєнню, якщо дотримуватися основних правил зберігання і приготування їжі та особистої гігієни.
Основні правила:

  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням ретельно мити руки з милом;
  • м'ясо, рибу, молоко та інші продукти, що швидко псуються, зберігати на холоді;
  • ретельно прожарювати і проварювати страви;
  • приготовлену їжу, що залишилася на другий день, перед вживання кип'ятити або прожарювати;
  • не робити кисляку з сирого молока, використовувати для закваски кип'яченого молока препарат, що продається в аптеках, або додавати сметану.

Нехай ніхто не вважає, що харчові отруєння відбуваються випадково. Запобігти цій випадковості можна, і це залежить від кожного з нас.
Треба берегти своє здоров'я, знати і ретельно дотримуватися санітарних правил зберігання і приготування їжі.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Н.Романова  (0342) 51-13-89 

0 Коментарі

Ще немає коментарів

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов*язкові поля позначені *